Tiroida este un organ sub forma de fluture situat in zona frontala a gâtului. Este organul principal implicat in reglarea metabolismului si are un impact major asupra functiei endocrine ca intreg. Daca observi ca ai pierderi de memorie, crestere brusca in greutate sau observi o incetinire a tuturor sistemelor din corp, de vina poate fi o tiroida lenesa. Unul dintre motivele principale care o fac sa incetineasca, pe lânga înaintarea în vârsta, este lipsa de iod. Corpurile noastre nu pot produce iod in mod natural, de aceea depindem de alimentatie pentru a ne procura nutrientii necesari mentinerii unei tiroide sanatoase.
Tiroida în general are nevoie de iod (excluzând hipertiroidismul), însa si de alimentele bogate în tirozina, zinc si seleniu ce pot da un impuls benefic functionarii acesteia. Iata câteva dintre alimentele vegetale bogate în acesti nutrienti, care ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica:
- Algele de mare dulse, kelp si nori
- Nucile în general
- Uleiul de cocos
- Pudra / radacina de Maca
- Avocado
Daca începi sa consumi alimente mai bogate in iod, ai grija la alimentele care pot inhiba metabolismul iodului. Denumite "goitrogene," aceste alimente împiedica tiroida sa foloseasca iodul care ajunge in corp. Iata o lista cu cel mai des intâlnite alimente goitrogenice. Aceste alimente trebuie eliminate sau reduse din alimentatia persoanelor cu o tiroida "lenesa":
- Conopida - în general legumele din familia Brassica
- Kale
- Ridichi
- Spanac
- Frunze de mustar
- Soia si alimente pe baza de soia
- Alune
Daca nu suferi de o afectiune tiroidiana, e bine sa consumi cât mai multe alimente care stimuleaza aceasta glanda, pentru ca functia acesteia intra în declin odata cu vârsta. Este vital sa obtinem nutrientii necesari pentru sanatate din alimentatie. Atentie însa, nu includem aici sarea iodata, care este o cu totul alta poveste si nu face parte din categoria alimentelor / suplimentelor naturale.
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Goitrogen#Goitrogenic_foods
http://www.mindbodygreen.com/0-20263/how-to-eat-right-for-your-thyroid.html
Va multumesc cu privire la acest artcol in general si cu privire la sarea iodata in special. Mania sarii iodate, in comert este in ultima vreme de/a dreptul intolerabila! Chiar si acum in perioada, in care ar trebui sa gasim in comert SARE NEIODATA, fiind perioada punerii muraturilor pentru iarna, e aproape imposibil s/o gasesti! Mai mult , persoanele bolnave de tiroida si in special cele operate de cancer tiroidian , conform recomandarilor medicale , le este interzis sa consume sarea iodata, DEOARECE AR PUTEA MASCA EVENTUALELE RECIDIVE TUMORALE. NU POT INTELEGE CUM DE NU SE IA ATITUDINE IN ACEST SENS!!!