Una dintre afectiunile cu cea mai mare raspandire din lumea asa zisa moderna este hipotiroidismul. Cele mai raspandite simptome sunt letargia, depresia si cresterea in greutate. Rapoartele estimeaza ca intre 15 si 30 % din aceasta populatie are probleme cu tiroida.
Din pacate, o mare parte dintre afectiunile de hipotiroida sunt tratate drept afectiuni auto-imunitare. Putini doctori fac analize pentru anticorpi tiroidieni si, din aceasta cauza, cei mai multi nu dau diagnosticul corect. In sistemul medical, o afectiune auto-imuna si o tiroida lenesa sunt tratate la fel, cu hormoni sintetici T4.
Din cauza ca tratamentul este la fel, cei mai multi doctori nu acorda atentie analizelor pentru anticorpi tiroidieni. Din perspectiva unei sanatati naturale, este foarte important sa se stie daca este vorba despre o tiroida lenesa, un ficat lenes sau o glanda pituitara inceata, un nivel ridicat de hormoni sexuali sau o afectiune auto-imuna.
Sunt multi compusi care pot ajuta tiroida sa functioneze mai bine. Printre acestia se numara enzima proteolitica bromelaina, planta adaptogena ashwagandha, vitamina A, seleniul, zincul si manganul.
Bromelaina
Bolile tiroidei se caracterizeaza prin cresterea inflamatiilor in organism, iar in cazul bolilor auto-imune tiroidiene apar inflamatii puternice chiar in jurul tesutului tiroidei. Bromelaina este o enzima proteolitica pe baza de plante (ananas) care reduce stresul inflamator din organism. (1)
Enzimele proteolitice atenueaza sau coordoneaza activitatea complexelor imune inflamatorii si nu au reactii adverse semnificative. Acestea actioneaza ca un mecanism de blocare si au afinitate pentru citokinele pro-inflamatorii precum Factorul de Necroza Tumorala (Tumor Necrosis Factor =TNF) si Proteina Reactiva C (C Reactive Protein =CRP). (2)
Ashwagandha
Aceasta planta adaptogena contine compusi care si-au dovedit efectul stimulant asupra sintezei hormonilor T3 si T4. (3) S-a dovedit, de asemenea, ca imbunatateste functionarea ficatului si duce la cresterea anti-oxidantilor intracelulari precum superoxid dismutaza. (4) Se stie ca stresul oxidativ si functionarea slaba a ficatului influenteaza metabolismul tiroidei.
Ashwagandha ajuta, de asemenea, la echilibrarea zaharului in sange si stabilizeaza cortizolul. Nivelul ridicat de cortizol influenteaza negativ glanda pituitara, inhiba conversia T4-T3 in corp si mareste rT3 inactiv. Prin stabilizarea cortizolului, s-a dovedit ca ashwagandha imbunatateste nivelul de TSH, T4 si de T3 si reduce zaharul si inflamatia din sange. (5)
Vitamina A
Hormonul tiroidian se leaga de receptorii tiroidei si trece printr-un proces denumit transductie intercelulara. (6) Acesta duce mesajul legarii la receptorii nucleari. Transcrierea nucleara a hormonului tiroidian depinde de vitamina A ca sa fie activata. (7). Cea mai buna sursa de vitamina A este sucul de iarba de grau.
Seleniul
Acesta este un alt factor major pentru enzima tiroidiana principala 5'deiodinaza care determina conversia T4 in T3. 5'deoidinaza contribuie si inhiba rT3 inactiv. Studiile au aratat ca persoanele cu niveluri scazute de seleniu manifesta un risc ridicat de T3 scazut. (8) Seleniul s-a dovedit ca reduce nivelul de rT3 si imbunatateste T3-ul activ. (9) Reduce si formarea de anticorpi anti-tiroidieni. (10) O sursa buna de seleniu sunt nucile de brazilia.
Zincul
Nivelul scazut de zinc dauneaza producerii de T3. Zincul joaca un rol important in modularea sistemului imunitar care poate reduce anticorpii tiroidieni. (11) In plus, este un element esential in activitatea de 5'deiodinaza.
Manganul
Manganul este implicat in functia numeroaselor enzime si este important pentru functionarea normala a tiroidei. Manganul superoxid dismutaza este o enzima anti-oxidanta esentiala responsabila pentru neutralizarea efectelor daunatoare ale reactivilor de oxigen. Acesta este important mai ales pentru persoanele cu probleme ale glandei tiroide, pentru ca acestea au un nivel mai ridicat de stres oxidativ. (12). O sursa buna de mangan este trifoiul.
Voi ce alimente folositi pentru o tiroida sanatoasa?
Surse pentru acest articol includ:
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18482869
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11577981
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10619390
4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9811169
5) http://www.ajpcr.com/Vol4Suppl1/408.pdf
6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11470242
7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10845098
8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8834378
9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14757964
10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046013
11) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23960398
12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2067987/
http://www.naturalnews.com/045918_thyroid_function_hypothyroidism_nutrients.html#ixzz38mnWHMLN - Ashwagandha tiroida
??
De ce nu pot sa ma abonez la newsletter-ul viataverdeviu.ro
Foarte interesant articolul, ca toate articolele dvs, dealtfel. Ati putea fi insa mai concreti in recomandari? De ex doze de suplimente, mod de a le lua, etc?
Tocmai am scos Tiroida!Sant operata de 2 saptamini!Am tratat-o din 2002 !Este prima data cand citesc asa ceva!Macar daca ar vedea articolul persoanele care nu s-au operat inca!E cumplit!Organele isi cauta ,,sefa,,si nu o gasesc.Sant bulversate si asta de simpte:manifestarile post operatorii sant ciudate!Nu coment
Eu am hipertiroidie; ce recomandati?
Supranumita si Ginseng Indian, Ashwagandha contine substante utile din punct de vedere medicinal precum lactone, alcaloizi, colia, acizi grasi, amino-acizi. Cea mai importanta parte a plantei este radacina care a fost folosita de secole in scopuri terapeutice atat in India cat si in Europa. Pana in prezent au fost efectuate cel putin 216 studii asupra beneficiilor medicale ale extractului din radacina de Ashwagandha. Concluziile acestor studii sunt cele de mai jos: Actiune ASHWAGANDHA + MAGNESIUM 550 mg 60 capsule: - Combate efectele stresului; - Ajuta la recuperarea dupa traume (fizice sau psihice); - Imbunatateste capacitatea de invatare, memoria si timpul de raspuns (reactia de raspuns); - Reduce starile de anxietate sau depresie fara a da stare de somnolenta; - Reduce fenomenele degenerative la nivel de creier; - Confera protectie sistemului imunitar. In medicina Aiurvedica se recomanda ca adaptogen pentru adaptarea la stresul zilnic si ca tonic- rejunevator pentru persoanele in convalescenta sau mai inaintate in varsta. Unii medici aiurvedici recomanda Ashwagandha pentru ai imbunatati capacitatea de gandire dar si pentru a micsora durerile si inflamatia precum si pentru a ameliora efectele inaintarii in varsta. Este de asemenea recomandata pentru a mari fertilitatea atat la femei cat si la barbati. Ashwagandha este de asemenea recomandata in convalescenta fie dupa o boala fie dupa o interventie chirurgicala. Adaosul de Magneziu (mineralul calmant) potenteaza sinergic efectele Ashwagandhei.
Buna ziua! articolul dvs "Compusi naturali pentru o mai buna functionare a glandei tiroidi" imi pare foarte interesant si cu satisfactie regasesc in el majoritatea simptomelor mele. Sufar de hipotiroidism, mai exact tiroida cronica (autoimuna) si in partea dreapra am o tumoare ce in ultimul timp (datorita unor evenimente extrem de stresante , care se tin lant) a crescut LDT 25,9 / ISTM 7,9 / LST 18,6 /// colesterol ridicat: colesterol seric total 325 mg/dl / HDL colesterol 94.5 mg/dl / LDL colesterol 200 mg/dl / Trigliceride serice 153 mg/dl si Anti- TPO 85.7 Ul/ml / iar TSH 2.20 UI/ml menitonez ca ma simt destul de rau, dna doctor mi-a dat un tratament cu eutirox de 25 6 zile pe saptamana...si ceva pt echilibrare stres,ceva pt osteopenie.Cam atat. Am gasit articolul dvs f interesant pt c , pentru prima data am auzit vorbindu-se despre tesut inflamat in zona tiroidei. Ei bine, eu ma vaiet de mult timp de faptul ca ma simt atacata in ziona gatulyui de ceva agresiv , ca o raceala , care in anumite momente se inflameaza parca si imi cuprinde parca si ganglionii..ceva tare neplacut, apasator , sufocandt , gatuit. As dori sa stiu daca pot sa apelez la cineva, o persoana avizata cu care sa ma consult asupra problemelor mele. Pentru o operatie , momentan imi pare ca e prea infuriata. Pe de alta parte ma gandesc sa nu fie vorba deja de o tumoare maligna. ...Va rog, daca se poate un raspuns, un sfat...
Pana la examenul anatomo-patologic nu puteti nici banui macar o complicatie fie maligna, benigna, sau altceva.Va relatez cazul meu:de mult timp(ani)caut explicatii la anumite simptome care s-au agravat urat de tot.Ameteli, dureri de oase, tremur al mainilor, constipatie, palpitatii la inima, insomnie, nervozitate si nu in ultimul rand senzatia ca ma strange cineva de gat(mancam putin cu apa langa mine).Am fost la cabinete medicale cum ar fi:diabet, cardio. neurologie, ginecologie si nimic din toate nu m-ar fi afectat in acest mod.Cand am ajuns si la endocrine intr-un final am descoperit o hipotiroidita Hasymoto care din februarie 2014 pana in august2014 nu a mai raspuns nici la tratament. Cu o programare am rezolvat problema prin operatie si am avut un soc sa aflu de fapt ca era o gusa polinodulara la care operatia a durat 6 ore. Alt episod de stres s-a consumat pana am primit rezultatul. Acum voi incepe tratamentul aferent substitutiv glandei si cu asta am incheiat un serial de suferinta caruia nu-i dadeam de capat nicicum. Curaj,mai cautati si alte solutii la problema!
As dori sa stiu cum va simtiti dupa operatie..Multmesc