Problemele digestive sunt des intalnite: se estimeaza ca 25 milioane de locuitori din tari occidentale dezvolta ulcer peptic la un moment dat in viata. Chiar si copiii sub 12 ani sufera de reflux gastroesofagian, dar in locul arsurilor gastrice e posibil ca acestia sa acuze tuse seaca sau sa aibe dificultati la inghitire.
Daca adaugam la acestea si antiacidele, lichide sau tablete, consumate pentru eliminarea simptomelor incomode, avem imaginea unei lumi occidentale plina de probleme intestinale si de incercari foarte neinspirate de vindecare a acestora.
Se pare, insa, ca toate acele eforturi de a combate problemele digestive fac mai mult rau decat bine, avand in vedere ca acidul si bacteriile din intestine nu trebuie reduse sau eliminate, ci pastrate sanatoase.
A combate ceea ce este menit de la natura sa existe in corp face mai mult rau decat bine si prostul renume castigat de acidul gastric in ultimii ani ar trebui desfiintat, explica Jonathan V. Wright, M.D., autor al cartii "De ce acidul gastric este bun".
Acesta a lucrat cu mii de oameni cu tot felul de afectiuni, de la balonare la acid gastric, afirmand ca "majoritatea si-au complicat problemele luand antiacide sau medicamente pentru blocarea aciditatii fie de capul lor fie la sfatul medicului."
Chiar si pe la mijlocul anilor ‘90 aceste probleme de santate erau de mare amploare. "Maalox si Mylanta – oamenii le beau ca pe apa," spune Dr. Man C. Fung, autorul principal al unui raport ce asocia consumul de magneziu din aceste medicamente cu moartea. "Pur si simplu nu se gandeau la ce faceau." (3)
In loc sa apelati la medicamente sau alte metode de “ameliorare” a felului in care intestinele functioneaza, exista multe cai naturale de a scapa de arsuri imbunatatind in acelasi timp si starea generala de sanatate a intestinelor.
Alimente importante pentru sanatatea intestinala
Fructe si legume
Fibrele din fructe si legume pastreaza tractul digestiv activ, spre deosebire de fibrele obtinute din surse ne-vegetale, care pot dauna sanatatii. In plus, consumul acestora oricum este bun pentru sanatate; consumul de fructe si legume proaspete este iar si iar recomandat, ajutand oamenii sa se vindece de boli, sa piarda in greutate, sa-si imbunatateasca energia si sa aiba o stare generala de bine.
Uleiul de cocos
Proprietatile sale antifungice si antimicrobiene fac din uleiul de cocos un mod excelent de eliminare a bacteriilor daunatoare din intestine, permitand celor bune sa prospere.
Alimentele fermentate
Varza acra, muraturile, chefirul si kombucha sunt cateva alimente fermentate care contin bacterii bune ce contribuie la mentinerea unui stomac sanatos.
Usturoiul
Indelung laudat ca aliment vindecator, usturoiul imbunatateste sanatatea stomacului ajutand inmultirea probioticelor. Este considerat un prebiotic, ceea ce inseamna ca furnizeaza nutrienti cu care se hranesc probioticele. Se mentine astfel echilibrul florei intestinale a sistemului digestiv, pastrand sub control dezvoltarea bacteriilor rele.
Surse utilizate pentru acest articol:
(1) http://health.usnews.com
(2) http://www.amazon.com
(3) http://articles.latimes.com
(4) http://www.huffingtonpost.com
(5) http://www.naturalnews.com
(6) http://www.livestrong.com
http://www.naturalnews.com/046918_stomach_acid_probiotics_digestive_health.html - probleme digestive
Total de acord cu aceste idei, insa cum am putea ajunge sa consumam din nou cruditati/muraturi, daca pe langa arsuri, avem dureri/intepaturi de stomac, crampe sau diaree, iar organismul pare sa nu le mai accepte? Si mai ales, cum sa procedam in cazul unui reflux gastroesofagian (cu hernie hiatala)? De exemplu, lamaia se afla pe lista citricelor nerecomandate in cazul unui reflux gastroesofagian, desi, se stie bine ca in organism devine alcalina. Cu toate acestea, de cand am acest reflux gastroesofagian, nu o mai tolerez din cauza intepaturilor de la nivelul stomacului. Si atunci, cum sa reusim sa ne mai alcanizam organismul?
Prin eliminarea alimentelor acide, prin adaugarea de suplimente alcaline de genul bicarbonatului de sodiu si prin adoptarea unor obiceiuri alcaline precum odihna buna, rugaciunea, recunostinta etc. Sanatate