Vom vorbi azi despre o bautura tonica excelenta pentru sanatate sub o multime de aspecte (creste imunitatea, energizeaza, ajuta sistemul digestiv etc.), dar care, mai presus de toate, are beneficii nutritive ce pot ajuta in prevenirea si stoparea maladiei Alzheimer. Fiecare ingredient are ceva de oferit, ceea ce face ca acest tonic sa fie modul perfect de a ne incepe ziua.
Dr. Nicole Avena, neurocercetator, asistent in departamentul de neurostiinta al Scolii de Medicina Mount Sinai din New York si profesor de sanatate psihologica la Universitatea Princeton ne descrie mai intai beneficiile si apoi ingredientele acestui tonic, care poate face diferenta in lupta impotriva bolii Alzheimer.
Acidul folic
Exista studii care au demonstrat ca afectiunea Alzheimer este asociata cu o carenta de acid folic din sange, in timp ce alte studii arata ca un nivel optim al acestei vitamine diminueaza riscul declansarii Alzheimer la o varsta avansata. Adaugand o portocala proaspata in aceasta bautura din legume, pe langa ca ii veti da un gust dulce delicios si natural, ii veti oferi o sursa consistenta de acid folic. O singura portocala contine 40-50 mcg de acid folic, iar un pahar mare de suc de portocale poate contine chiar mai mult.
Nitratii
Nitratii sunt compusi pe care ii gasim in fructe si legume, precum sfecla rosie, iar cercetatorii ne arata ca un consum mai mare de nitrati ar putea avea efecte benefice asupra hipotensiunii arteriale. Acesta este un aspect important in contextul in care mai multe studii au demonstrat ca ar putea exista o legatura intre afectiunile cardiovasculare si procesul de deteriorare cognitiva, inclusiv cu boala Alzheimer. Nu confundati, insa, nitratii dietetici, care se gasesc in mod natural in legume, cu nitratii folositi ca aditivi in produsele din carne procesata (precum bacon-ul), cu scopul de a le intarzia alterarea si a le pastra acea culoare roz, care le face mai atractive.
Prebioticele
S-ar putea sa fiti familiari cu termenul de probiotice, dar ati auzit de prebiotice? Prebioticele se gasesc in legume si fructe si sunt o categorie de fibre care ajuta „bacteriile bune” sa creasca in aparatul nostru digestiv. Aceste bacterii hranesc fibrele care ne trec prin intestine si pe care organismul nostru nu le poate digera. Din lista alimentelor prebiotice (si a ingredientelor cuprinse in aceasta bautura tonica), fac parte morcovii si sfecla rosie. Apa de artar contine si ea prebiotice (pe langa electroliti si antioxidanti). Cercetari anterioare ne arata ca modificandu-ne microbiomul intestinal, putem incetini avansarea maladiei Alzheimer iar consumul de prebiotice este una dintre modalitatile prin care putem face acest lucru.
Citeste si articolul: Prebiotice, probiotice si antibiotice - ce trebuie sa stii despre ele
Proprietati anti-inflamatorii
Intr-un final, haideti sa discutam despre ghimbir. Ghimbirul este cunoscut pentru abilitatile lui de a linisti un stomac tulburat, dar stiati ca are si proprietati anti-inflamatorii? Din acest motiv, ghimbirul este ingredientul care va completa perfect reteta acestei bauturi tonice zilnice (sau a oricarei alte mese sau gustari). Cercetatorii au scos in evidenta o conexiune intre inflamatiile din organism si avansarea bolii Alzheimer. Desi nu putem afirma ca mancand ghimbir, vom preveni declansarea acestei boli, nu strica deloc sa includem aceasta planta ierboasa in orice tonic.
Tonic de prevenire a maladiei Alzheimer
Ingrediente necesare:
- 1 portocala decojita (sau ⅓ de cana cu suc de portocale)
- 1 morcov mic decojit (crud sau fiert)
- ½ sfecla rosie mica (cruda sau fiarta)
- 1 lingurita cu ghimbir proaspat
- 180 ml apa de artar
Cum se prepara:
Mixati ingredientele in blender pana ce amestecul devine fin. Adaugati cata gheata doriti. Consumati bautura imediat.
Ce este apa de arțar?