Parazitii sunt organisme care traiesc in sau pe corpul uman si se hranesc cu tesuturi umane sau cu mâncarea pe care o consumam. In majoritatea timpului sistemul imunitar face fata prezentei parazitilor fara a manisfesta anumite simptome. Insa in cazul unui sistem imunitar slabit, parazitii pot prolifera ducând in timp la aparitia unor probleme de sanatate complicate.Practic este un razboi continuu: noi contra lor.
In majoritatea cazurilor, parazitii provin din urmatoarele surse:
- Apa contaminata
- Contactul cu materia fecala (atât de la oameni cât si de la animale infectate)
- Peştele şi fructele de mare (desi se spune ca, prin gatire, parazitii pe care ii contin peştii se distrug)
- Oua si alte produse de origine animala (chiar si sursele cele mai sigure se pot infesta uneori)
- Infectiile cu bacterii intestinale care slabesc imunitatea pe termen lung
- Expunerea anterioara la intoxicatii alimentare (uneori organismele patrund in corpul uman cu aceasta ocazie si il folosesc ani de zile ca gazda)
Cum stii daca ai paraziti intestinali ?
Calea cea mai sigura este printr-un examen coproparazitologic; este o metoda eficienta si iti poate confirma daca ai sau nu paraziti. Inainte de a face testul, insa, poti urmari daca prezenti aceste simptome:
- Mancarimi si iritatii (semne ca parazitii sunt vii si se hranesc, iritand tesuturile)
- Mancarimi anale noaptea (Parazitii femele isi depun ouale in zona anusului, declansand mancarimi. Nu se stie de ce o fac noaptea.)
- Candidoze frecvente sau infectii micotice multiple care nu raspund la tratamente
- Pofta de dulce sau senzatie de foame si oboseala dupa masa (Acest lucru se intampla cand organismele consuma primele hrana, lasand gazda flamânda, epuizând in acelasi timp corpul si sistemul digestiv.)
- Infectii si boli frecvente cu simptome digestive
- Sindromul intestinelor iritate, care nu raspunde la tratament si o sensibilitate acuta la zahar de orice natura
- Intoleranta la carbohidrati
- Dureri de cap, modificari bruste de dispozitie si oboseala
- Stari de furie si atacuri de panica inexplicabile, mai ales asociate cu starea de foame
- Fluctuatii mari de greutate, fara sa poata fi asociate cu cantitatea de mancare consumata
- Pierderea poftei de mancare
- Dificultati de somn
- Tuse frecventa si respiratie suieratoare fara un motiv aparent
- Mancarimi si senzati de gadilare la nivelul scalpului
- Acnee frecventa, psoriazis si alte semne de suprapopulare cu ciuperci
- Afte
- Anemie
- Ameteala inexplicabila
Desi unele simptome pot parea extreme, cei care au avut paraziti au declarat ca, dupa eliminarea acestora, au observat si disparitia simptomelor.
Cum scapi de parazitii intestinali?
De-a lungul timpului, multe plante s-au dovedit eficiente in eliminarea parazitilor. Dintre acestea amintim:
- Pelin
- Oregano si uleiul esential pur de oregano
- Mierea de Manuka
- Brusture
- Negrilica
- Papadie
- Cimbru si uleiul esential pur de cimbru
- Scortisoara
- Cuisoarele
- Grepfrut impreuna cu uleiul din seminte de grepfrut
- Usturoi
- Frunza de merisor
- Ghimbirul
- Piperul negru
- Turmericul
- Radacina de nalba
- Neem
- Coaja de nuca neagra
- Seminte de dovleac crude si uleiul din seminte de dovleac
Ierburile si plantele de mai sus actioneaza prin uciderea microorganismelor daunatoare si declansarea mortii celulare a bacteriilor rele. Acest lucru poate cauza o reactie destul de puternica cu simptome ce pot include dureri, crampe musculare si probleme digestive. Simptomele se pot agrava pe masura ce parazitii incearca sa supravietuiasca. Trebuie sa continui, insa, tratamentul; daca te opresti in acest moment simptomele se pot inrautati pentru ca parazitii vor profita de ocazie pentru a ucide bacteriile bune din corp.
Aceste ierburi si plante trebuie combinate cu o alimentatie din care se elimina zaharul, alimentele procesate, cerealele rafinate si cele care contin gluten, alimentele cu drojdie sau mucegai (ca drojdia alimentara, branza si arahidele) si orice devine rapid zahar cand ajunge in corp (alimentele cu nivel glicemic ridicat cât si alcoolul). Toate acestea hranesc ciupercile si parazitii intestinali.
Alte sfaturi
Este recomandata si suplimentarea cu enzime care pot distruge “bio filmul” pe care parazitii si bacteriile rele il formeaza in corp. Acest biofilm pe care il creaza in tesut protejeaza parazitul si poate impiedica digerarea anumitor alimente.
Sunt multe produse in comert promovate ca tratamente pentru ciuperci si paraziti. Acestea ar trebui sa contina urmatoarele tipuri de enzime:
- Proteaza
- Hemiceluloza
- Amilaza
- Lisozima
Unele produse pot avea mai multe enzime care sa contribuie la distrugerea bio filmului. Enzimele ajuta corpul si la digestie. Dupa ce organismele mor, corpul primeste hrana necesara si incepe sa se vindece.
Când ar fi bine sa iei suplimentele pe baza de plante pentru paraziti
Este esential sa stii cand trebuie luate remediile pentru paraziti. Acestea trebuie luate cu cel putin o ora inainte de masa si intotdeauna pe stomacul gol. Nu trebuie luate impreuna cu probioticele pentru ca pot ucide bacteriile bune. Probioticele trebuie luate odata cu mâncarea pentru a alimenta corpul cu bacterii bune. Acestea vor ajuta la eliminarea parazitilor si la intarirea corpului. Luate inainte de masa, remediile de plante au timp sa actioneze, iar probioticele luate odata cu mancarea pot contribui la refacerea sanatatii intestinale.
Nu uita, insa, ca te vei simti rau inainte sa te simti bine. Rezista si documenteaza-te pentru a fi bine informat si a intelege ce se intampla in corpul tau.
Surse:
http://www.scientificamerican.com/slideshow/worms-human-parasites/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/
http://www.doctoroz.com/article/parasites-could-they-be-making-you-sick