Transpiratia curata corpul de toxine si e buna pentru piele, pune sangele in miscare si iti face tenul sa straluceasca. Dar e greu sa te simti bine cand te misti intr-un nor de transpiratie. Stii cum e . . . incepi sa te misti si, pe masura ce te incalzesti, iti dai seama ca hainele tale de sala "curate" nu sunt deloc atat curate pe cat credeai.
Adevarul este ca echipamentul sportiv poate fi mai greu de curatat. Da, sigur ca il speli dupa fiecare antrenament, insa mirosul se incapataneaza sa ramana pe haine. Motivul este simplu: transpiratia si bacteriile raman prinse in fibrele textile - chiar si cand folosesti un ciclu de spalare suplimentar.
Iar acest lucru se intampla mai ales cu hainele special create pentru antrenamente, pentru ca sunt facute sa reziste la apa, ceea ce inseamna ca apa si detergentul nu patrund in ele prea bine, pentru a le curata in profunzime.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu creezi un mediu propice inmultirii bacteriilor (adica nu lasa hainele motolite si transpirate in geanta de antrenament). Daca nu le poti spala imediat, cel putin aeriseste-le bine pentru a evita inmultirea bacteriilor. In al doilea rand, nu umple masina de spalat pana la refuz - hainele cu care faci sport trebuie spalate cu ceva mai multa apa decat rufele obisnuite. Si foloseste aceste patru remedii naturale pentru a le curata in profunzime:
- Pune hainele la inmuiat intr-o solutie cu otet sau lamaie. Amesteca 4 parti apa, 1 parte otet sau suc de lamaie si lasa hainele la inmuiat aproximativ 30 de minute, inainte de a le spala la masina. Acidul din otet sau lamaie ucide bacteriile. Observatie: Daca folosesti clor sau detergent pe baza de clor, nu amesteca hainele inmuiate in prealabil in apa cu otet in masina de spalat, fara sa le clatesti bine cu apa. Amestecul dintre acid si clor elibereaza gaze nocive.
- Adauga 15–20 picaturi de ulei de arbore de ceai in apa in care inmoi hainele inainte de spalare. Inmuierea hainelor in apa cu ulei din arbore de ceai reduce inmultirea bacteriilor care produc mirosuri neplacute. Uleiul din arbore de ceai are proprietati naturale antiseptice si este folosit de secole de aborigenii din Australia pentru a dezinfecta si vindeca ranile si a combate infectiile din corp. Cum actioneaza? Compusii naturali din uleiul din arbore de ceai compromit dezvoltarea bacteriilor si a celulelor drojdiilor. Acest tip de ulei esential se poate gasi la magazinele naturiste sau online.
- Pune bicarbonat de sodiu in masina de spalat. Bicarbonatul are proprietati alcaline moderate si inlatura bacteriile si mirosul de transpiratie din haine in combinatie cu detergentul. Bicarbonatul de sodiu neutralizeaza mirosurile si amplifica efectul clorului. Se pune ½ cana la o masina.
- Usuca la temperatura ridicata — sau foloseste caldura dezinfectanta a soarelui. Daca ai masina cu functie de uscare, o poti seta la putere maxima pentru ca temperatura ridicata distruge orice microb sau bacterie cauzatoare de mirosuri neplacute. Problema este, insa, ca fibrele sintetice din cele mai multe haine de sport, chiar si cele care sunt combinate cu bumbac, sunt rezistente la temperaturi ridicate. In acest caz, poti lasa hainele in lumina directa a soarelui cateva ore, intorcandu-le pe o parte si pe alta, pentru a primi suficienta caldura pe toata suprafata.
Încearcă Deodorantele roll-on naturale de la Terralura!
Sursa utilizata: http://organicconnectmag.com/project/get-the-stink-out-of-workout-clothes