Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Cat de toxice sunt salile de fitness?

Cat de toxice sunt salile de fitness?

Desi in tinerete am frecventat destul de des acest gen de sali, in timp am ajuns la concluzia ca nu era cel mai bun mod dea a-mi "exersa" sanatatea. Pe langa spatiul inchis si lipsit de oxigen, lumea incruntata si stresata si muzica tare, nu mi se pa

Desi in tinerete am frecventat destul de des acest gen de sali, in timp am ajuns la concluzia ca nu era cel mai bun mod dea a-mi "exersa" sanatatea. Pe langa spatiul inchis si lipsit de oxigen, lumea incruntata si stresata si muzica tare, nu mi se parea deloc normala atat risipa de energie fara un folos util.

Ma gandesc ca daca toata lumea, care transpira in miile de sali de acest gen numai din Romania, ar folosi aceasta energie intr-un mod util pentru ei dar si pentru altii (altul decat conturarea formelor), este posibil sa avem o sursa de energie regenerabila si convenabila. Cred ca am putea ilumina cateva orase micute din tara!

Insa pe langa toate astea apar tot mai multe dovezi despre amenintari secrete la adresa sanatatii provenind de la salile de fitness/gimnastica/forta. Te-ai gandit vreodata ca sala pe care o frecventezi ar putea sa te imbolnaveasca? Iata mai jos sunt cateva pericole de care sa te pazesti.

1. Vestiarele. Vaporii plutitori de la deodorante/aerosoli, sprayuri de corp si odorizante de camera sunt periculos de poluante. Inhalarea ingredientilor comuni precum butanul, izobutanul si propanul pot cauza dureri de cap, probleme de respiratie, schimbari bruste de dispozitie si greata. Ftalatii interfereaza cu functia hormonala normala, iar triclosanul este cancerigen

2. Piscinele. Clorul, chimicala utilizata pentru omorarea bacteriilor din piscine, poate cauza mancarimi si usturimi, la piele si ochi. Cand se combina cu transpiratia, urinasali si alte reziduuri de la inotatori, clorul formeaza un produs secundar toxic. Piscinele prost ventilate produc incarcarea aerului cu acesti iritanti care pot cauza tuse, ingreunarea respiratiei si astm.

3. Covorasele de yoga sau alte exercitii. Unele covorase de cauciuc sunt produse cu mici cantitati de latex care pot declansa reactii adverse la cei ce sufera de alergie la latex. Covorasele din PVC (policlorura de vinil) emana in atmosfera compusi ce imit hormonii, si anume ftalati si bisfenol.

4. Aerul conditionat. Un mediu racoros reduce cantitatea de transpiratie si efectul purificator al eliberarii de toxine. Aerul conditionat sporeste poluarea fonica si poate transmite boli infectioase respiratorii de natura virala. Prea mult aer conditionat poate cauza simptome similare gripei, probleme cu sinusurile, dureri corporale si artrita. Sporii de mucegai aruncati in atmosfera pot cauza probleme de sanatate oamenilor cu sistem imunitar slabit si femeilor insarcinate.

5. Dezinfectantii (VOC – compusii organici volatili). Desi eficienti in omorarea germenilor, virusurilor si sporilor fungici, dezinfectantii si produsele de curatare de astazi adesea contin aldehide toxice precum formaldehida, glutaraldehida si fenolul. Compusii organici volatili (VOC) sunt emisi ca gaze, producand o gama de probleme de sanatate incluzand greata, pierderea memoriei si probleme de mobilitate/dexteritate.

6. Bacteria Staphylococcus aureus. Cunoscuta in mod comun ca “Staf”, aceasta bacterie poate fi colectata de pe un prosop sau un aparat de ras folosit in comun, prin atingerea unei suprafete a echipamentelor sau prin contact corporal. Poate cauza infectii usoare ale pielii, iritatii, cosuri si abcese. Daca ii este permis sa se raspandeasca, poate produce pneumonie cu implicatii letale, septicemie sau meningita. MRSA (staphylococcus aureus rezistent la meticilina) este o forma agresiva de Staf care este rezistenta la antibiotice.

7. Muzica. Atunci cand muzica este prea tare si resimtita ca fiind haotica si agresiva, afecteaza nu doar starea noastra sufleteasca, ci si ritmul cardiac, presiunea sanguina, metabolismul, energia, digestia, nivelul de colesterol, si functionarea creierului. S-a descoperit ca aceste clase de aerobic produc nivele de decibeli similare unui ciocan pneumatic, un nivel ce poate cauza pierderea auzului datorita zgomotului – cunoscuta si ca trauma acustica.

8. Batoanele energetice si cu proteine. Majoritatea batoanelor energetice sunt bogate in fructoza din sirop de porumb, care poate face ca nivelul de insulina sa sara la cer, intrucat sistemele biologice ale corpului devin supraincarcate cu zahar. Proteinele din soia provin din soiuri modificate genetic si inmuiate intr-un solvent toxic numit hexan. Majoritatea zerului, un alt ingredient comun batoanelor cu proteine, a fost asa de deteriorat de procesarea la temperatura inalta, incat este practic lipsit de orice beneficiu nutritiv.

9. Campurile electromagnetice (CEM). Nivele inalte ale radiatiei EMF au fost gasite in sali de antrenament datorita multimii de echipament electronic, dispozitive wireless si apropierii de piloni, linii de inalta tensiune, turnuri de transmisie si emisie GSM. Un raport (http://www.bioinitiative.org/table-of-contents) publicat de BioInitiative Working Group (Grupul de Lucru pentru Bioinitiativa) a aratat ca EMF-urile pot deteriora ADN-ul si genele, pot afecta memoria si capacitatea de invatare, pot cauza tulburari de somn, cancer si boli neurologice precum Alzheimer.

10. Micro-artezienele (tasnitorile). Suprafetele acestor dispozitive sunt terenuri pentru dezvoltarea bacteriilor, datorita sticlelor de apa si mainilor murdare, si curatirii necorespunzatoare, potrivit unor expertize facute de Consumer Focus Scotland. Apa de la tasnitoare este in general apa de robinet, si chiar si filtrata, ar putea contine fluor (daca este utilizat in zona ta) ca si alte chimicale daunatoare.

Sursele pentru acest articol includ:

http://eluxemagazine.com/beauty/raising-a-stink-about-body-sprays/
http://gochemless.com/top-10-dangers-of-swimming-pool-chlorine/
http://www.mensfitness.com/training/pro-tips/the-7-grossest-gym-germs
http://www.lowertheboom.org/trice/vad.htm

http://www.naturalnews.com/041067_toxic_gym_exercise_toxins.html - toxine sali

#fitness #pericol #toxice

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 20 ingrediente toxice din produsele cosmetice si de ingrijire corporala
Dansul din buric in salile de fitness!
7 moduri eco de top pentru a-ti curata casa

Ce spun cititorii despre "Cat de toxice sunt salile de fitness?"

Delia08 April 2017 15:44Raspunde

Cati sportivi sunt bolnavi de diabet de exemplu si câți oameni de rând care nu frecventează sălile de fitness sunt ?! Acest articol este total eronate si neprofesionalist. Sunt in cunoștința de cauza atat ca soție de sportiv de performanța si ca administrator de farmacie.

anba28 May 2016 21:07Raspunde

ha ha ha! total fals aceste informatii!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101