Bicarbonatul de sodiu este un produs ce se gaseste in multe case, folosit atat pentru gatit cat si la curatatenie – insa sunt sanse mari sa nu folosesti la bicarbonatul la adevarata sa valoare
De exemplu, stiai ca exista o gramada de utilizari medicinale ale bicarbonatului, cum ar fi inlaturarea fara probleme a aschiilor intrate in degete, sau periajul dintilor?
Este extrem de bine cotat alaturi de peroxidul de hidrogen (apa oxigenata) ca unul dintre cele mai putin costisitoare si sigure instrumente in scopul sanatatii (poti cumpara un kilogram pentru circa 7 lei), asa ca are sens sa afli tot ce poti despre multiplele utilizari ale bicarbonatului de sodiu.
O scurta istorie a bicarbonatului de sodiu
In forma sa naturala, bicarbonatul de sodiu este cunoscut ca nahcolit, parte a mineralului natural natron. Natronul, ce contine mari cantitati de bicarbonat de sodiu, a fost utilizat din timpuri stravechi. De exemplu, egiptenii utilizau natronul ca sapun, cu scopuri de curatenie. Mai tarziu, relatarile de-a lungul istoriei sugereaza ca mai multe civilizatii au utilizat forme ale bicarbonatului de sodiu atunci cand coptul painii sau altor alimente cerea cresterea aluatului.
Totusi de abia din 1846, cand dr. Augustin Church si John Dwight au inceput sa fabrice si sa vanda compusul, il cunoastem ca praf de copt. Prin 1860 praful de copt era prezentat in cartile de bucate publicate pe atunci, iar in anii 1930 era declarat in reclame ca “un dovedit agent medical” 1. Prin 1972 s-a nascut ideea de a tine o cutie cu bicarbonat in frigider pentru a mentine alimentele proaspete, si a prins la public... ridicati mana, cei care aveti chiar acum o cutie cu bicarbonat in frigider!
Bicarbonatul a fost popularizat de catre Arm&Hammer cu mai mult de 150 de ani in urma, si desi multi sunt constienti de calitatile sale versatile pentru gatit si uz casnic, putini oameni realizeaza ca bicarbonatul de sodiu mai are si puternice calitati medicinale.
Bicarbonatul de sodiu te poate ajuta sa lupti cu racelile si gripa
Unii oameni cred ca daca este luat pe cale orala, bicarbonatul poate ajuta la mentinerea echilibrului pH-ului din fluxul sanguin. Aceasta este probabil premiza de baza din spatele utilizarilor lui recomandate si impotriva simptomelor racelilor si gripei. In brosura lor “Arm & Hammer Baking Soda Medical Uses/Utilizarile medicale ale bicarbonatului de sodiu” publicata in 1924, dr. Volney S. Cheney trece in revista succesele lui clinice in tratarea cu bicarbonat de sodiu a racelii si gripei.
"In 1918 si 1919 in timp ce luptam impreuna cu U. S. Public Health Service/Serviciul de Sanatate Publica al SUA, mi s-a adus la cunostinta ca rareori cineva care a fost temeinic alcalinizat cu bicarbonat de sodiu a contractat boala, iar cei care au contractat-o, daca au fost alcalinizati din timp, au avut atacuri usoare.
Din acel moment am tratat toate cazurile de raceala si gripa prin a administra generoase doze de bicarbonat de sodiu, si in multe, multe situatii, in 36 de ore simptomele au fost complet inlaturate.
Mai mult, in casa mea, in fata Cluburilor de Femei si a Asociatiilor de Parinti-Invatatori, am pledat pentru utilizarea bicarbonatului de sodiu ca mod preventiv impotriva racelilor, cu rezultatul ca acum vin multe rapoarte declarand ca cei care au luat bicarbonat nu au fost afectati, in timp ce aproape toti ceilalti din jur au avut gripa’.
Administrare
Administrarea este destul de usoara, si relativ nedaunatoare, chiar daca s-ar putea sa nu simti alinarea simptomelor de raceala. Doar dizolva cantitatea recomandata de bicarbonat intr-un pahar de apa rece si bea-o. Dozajele recomandate de compania Arm&Hammer pentru raceli si gripa in anul 1925 erau:
Ziua 1 – luati sase doze de ½ lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa rece, la intervale de circa 2 ore
Ziua 2 -- luati patru doze de ½ lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa rece, la intervale de circa 2 ore
Ziua 3 – luati doua doze de ½ lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa rece dimineata si seara, iar dupa aceea ½ de lingurita intr-un pahar de apa rece in fiecare dimineata, pana cand au disparut simptomele
Inca 11 utilizari medicinale ale bicarbonatului de sodiu
Dureri de ulcer: Bicarbonatul de sodiu neutralizeaza imediat acidul din stomac. Dozajul este in mod tipic 1-2 lingurite intr-un pahar cu apa.
Inlaturarea aschiilor: adaugati o lingurita de bicarbonat intr-un pahar mic cu apa, apoi inmuiati de doua ori pe zi zona afectata. Multe aschii vor iesi singure dupa cateva zile de utilizare a acestui tratament.
Remediu impotriva arsurilor solare: adauga ½ cana de bicarbonat in apa calduta din cada, apoi afunda-te in ea, pentru alinare. Cand iesi din cada, lasa ca pielea sa se usuce la aer, in loc sa stergi cu prosopul bicarbonatul de pe piele. Mai poti adauga un amestec de bicarbonat si apa unei comprese reci si sa o aplici direct pe arsura.
Deodorant: Daca vrei sa eviti parabenii si aluminiul gasite in multe deodorante si antiperspirante, incearca bicarbonat cat ai prinde cu degetele si amestecat cu apa. Aceasta pasta simpla constituie un deodorant natural, eficient si simplu.
Cresterea performantei sportive: Alergatorii de cursa lunga au practicat de mult timp ceea ce se cunoaste drept “dopajul cu bicarbonat” – sau ingerarea de capsule cu bicarbonat.
Îmi place foarte mult acest sait .E interesant ,benefic ,educativ ,sănătos si am sa urmez sfaturile, si Rețetele. Faptul ca acest produs minune e ieftin si la îndemâna oricui cu atâtea beneficii ,țin sa multumesc si celui ce a distribuit aceasta Rețeta dacă pot sa-i spun așa si in special lui ,,Viata verde viu"
Si eu folosesc bicarbonat cu rezultate f bune .luați cantitate mai mare si mai ieftină din kaufland
Magazinele Billa au la 1/2de kg!
foarte adevarat ! am o prietena care il foloseste in casa mai mult de cat ne este prezentat mai sus ...si binenteles cu rezultate uimitoare.
Imi plac articolele cu privire la bicarbonat de sodiu , dar nu stiu locatia de unde pot procura o cantitate mai mare. Dopriti sa ma indrumati? Multumesc , o zi cu mult soare.
Magazinele Billa au la 1/2de kg!
Magazinele Billa au la 1/2de kg!
Lidle
Foarte interesant !
La Naturalia
bicarbonatul e tare doar ca nu este echivalent cu praful de copt. praful de copt mai mult la pandispan, chec, astea...
Foarte interesant articolul, chiar daca multe din utilizari le stiam deja. Va intreb totusi de unde cumparati 1 kg de bicarbonat cu 7lei? Mi-ar prinde tare bine sa stiu ca eu il termin foarte repede. Va multumesc si va doresc Paste Fericit.