Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 48 de utilizari fantastice ale bicarbonatului de sodiu

48 de utilizari fantastice ale bicarbonatului de sodiu

Ne dorim sa aratam oamenilor ca exista variante naturale, sanatoase pentru orice produs chimic. Un astfel de produs natural si care are o gramada de utilizari este bicarbonatul. Descopera la ce il poti folosi atat pentru ingrijirea personala, cat si pentru casa.

Ne dorim sa aratam oamenilor ca exista variante naturale, sanatoase pentru orice produs chimic. Sunt deja cunoscute efectele negative asupra sanatatii noastre si a planetei pe care aceste produse le au, mediul nostru intern, ca si cel extern, fiind plin de astfel de substante fabricate de om si care de foarte multe ori fac mai mult rau decat bine.

Un pas simplu este de a incuraja pe fiecare sa utilizeze bicarbonatul de sodiu in oricare dintre aceste 48 de aplicatii.

De ce bicarbonatul de sodiu? Bicarbonatul de sodiu ajuta la reglarea pH-ului – mentinand o substanta nici prea acida, nici prea alcalina. Cand bicarbonatul de sodiu vine in contact fie cu un acid, fie cu o substanta alcalina, efectul lui natural este de a regla acel pH.

Aceasta capacitate duala de neutralizare sau amortizare permite bicarbonatului de sodiu sa faca lucruri precum neutralizarea mirosurilor acide (precum cele din frigider) ca si mentinerea unui pH neutru (precum cel din apa de spalat, ceea ce amplifica puterea detergentului). Este o reactie simpla, dar una care are efecte cu raza lunga de actiune pentru un numar de sarcini de curatare si deodorizare. Asa ca, fara mai multe discutii, sa continuam revolutia folosind intelepciunea populara...

Ingrijirea personala

1. Fa pasta de dinti
O pasta de dinti din bicarbonat de sodiu si solutie 3% peroxid de hidrogen (apa oxigenata) poate fi utilizata ca alternativa la pastele de dinti comerciale fara fluor.  Mai poti sa iti inmoi doar periuta de dinti in bicarbonat de sodiu, pentru un impuls sporit.

Daca folosesti numai bicarbonat, nu o face mai des de o data pe saptamana.

Plasmă Marină cu Transport GRATUIT! -blog-Surpriza verii! Comandă In Green și primești un flacon personalizat! -blog-Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blogVitamine lipozomale pentru o absorbție mai bună! Descoperă produsele Zooki cu până la 25% REDUCERE! - blog

2. Improspateaza-ti gura 
Pune o lingurita in jumatate de pahar cu apa, clateste-ti gura, scuipa si repeta clatirea doar cu apa. Mirosurile sunt neutralizate, nu doar acoperite.

3. Solutie de inmuiere pentru dispozitivele orale
Inmoaie dispozitivele orale, precum dantura artificiala, corectoarele de dantura, etc. Intr-o solutie de 2 lingurite de bicarbonat dizolvate intr-un pahar sau bol mic de apa calda. Bicarbonatul de sodiu desprinde particulele de hrana si neutralizeaza mirosurile pentru a mentine dispozitivele proaspat mirositoare. Poti daca vrei sa le si periezi utilizand bicarbonatul.

4. Scruber (curatator abraziv) facial si exfoliant corporal
Ofera-ti un invigorator scruber facial si corporal. Fa o pasta din 3 parti bicarbonat de sodiul la o parte apa. Freaca printr-o miscare circulara blanda pentru a exfolia pielea. Clateste. Este o solutie destul de blanda pentru a fi utilizata zilnic. (Pentru un exfoliant mai puternic, incearca-l pe acesta: Scrub dulce pentru ten)

5. Sari peste deodorantele dure
Preseaza bicarbonat la subtiori pentru a neutraliza mirosul corporal.

6. Utilizeaza-l ca antiacid
Bicarbonatul de sodiu este un antiacid sigur si eficient pentru a alina arsurile de stomac, hiperaciditatea stomacala si/sau indigestia acida. Cititi instructiunile de pe ambalaj.

7. Tratarea muscaturilor de insecte si a mancarimilor
Pentru muscaturile de insecte, fa o pasta din bicarbonat si apa, si aplic-o ca pe un unguent pe pielea afectata. Pentru a usura senzatia de mancarime, ia putin bicarbonat in mana, agita-l ca pe zaruri si freaca pielea umezita dupa baie sau dus.

8. Solutie de curatare a mainilor si balsam
Evita sapunurile dure si curata bland murdaria si neutralizeaza mirosurile de pe maini cu o pasta din trei parti bicarbonat si o parte apa, sau trei parti bicarbonat si o parte sapun lichid delicat. Apoi clateste cu apa curata.

Descoperă Bicarbonatul de sodiu de la Niavis!

9. Ajuta-ti parul
Otetul este uimitor pentru parul tau, dar bicarbonatul isi are locul si el la dus. Presara o cantitate mica de bicarbonat in palma impreuna cu samponul tau favorit (fara chimicale). Samponeaza ca de obicei si clateste bine – bicarbonatul ajuta la inlaturarea reziduurilor pe care le lasa produsele de hair styling (gen gel de par, spuma), astfel incat parul tau este mai curat si mai usor de pieptanat.

10. Curata periile si pieptenii
Pentru un par bogat cu mai mult luciu, mentine curate periile si pieptenii. Inlatura acumularea naturala de grasime si reziduuri specifice parului prin inmuierea periilor si pieptenilor intr-o solutie de 1 lingurita de bicarbonat intr-un mic bazin de apa calda. Clateste si lasa sa se usuce.

11. Pentru baie
Adauga ½ cana de bicarbonat baii tale pentru a neutraliza acizii pielii si a ajuta la spalarea grasimii si transpiratiei, si de asemenea iti vei simti pielea foarte moale. Sarurile de Epsom sunt miraculoase si ele pentru baie, citeste despre beneficiile de sanatatea ale sarurilor Epsom aici : Beneficiile remarcabile pentru sanatate oferite de sarurile Epsom

12. Iti alina picioarelebicarbonat de sodiu picioare
Dizolva 3 linguri de bicarbonat intr-un lighean de apa calda si inmoaie-ti picioarele. Freaca usor. Este ca un tratament spa pentru picioare.

Curatare

13. Fa o solutie pentru a curata diferite suprafete
Pentru o curatare sigura si eficienta a cazilor de baie, a faiantei si a chiuvetelor – chiar si fibra de sticla si placile de faianta – presara usor bicarbonat pe un burete umed si curat si freaca asa cum faci de obicei. Clateste bine si sterge cu un prosop uscat. Pentru o putere suplimentara de curatare, fa o pasta cu bicarbonat si sare grunjoasa.

14. Solutii de curatat vasele, oalele si tigaile
Adauga 2 linguri cu varf de bicarbonat (impreuna cu detergentul tau obisnuit de vase, de preferat unul natural) in apa pentru spalatul vaselor pentru a ajuta la inlaturarea grasimilor si resturilor alimentare ramase pe oale tigai si vase. Pentru resturi alimentare, lasa-le mai intai sa se inmoaie in solutia de bicarbonat si detergent, apoi utilizeaza bicarbonat uscat pe un burete curat si umezit sau pe o carpa ca o pudra de curatat care nu zgarie.

15. Reimprospatarea buretilor de vase
Inmoaie buretii folositi intr-o solutie concentrata de bicarbonat de sodiu pentru a-i revigora (4 linguri de bicarbonat la un litru de apa calda).

Descoperă Bicarbonatul de sodiu de la Niavis!

 

16. Curata cuptorul cu microunde
Daca inca mai ai un cuptor cu microunde, inseaman ca nu ai citit articolul : Cuptorul cu microunde: dusmanul din casa ta. Si totusi daca inca il mai folosesti, trebuie sa stii ca bicarbonatul de sodiu pe un burete curat si umezit curata bland interiorul si exteriorul cuptorului cu microunde si nu lasa niciodata miros de chimicale dure. Clateste bine cu apa.

17. Lustruieste tacamurile din argint
Foloseste o pasta de bicarbonat facuta din 3 parti bicarbonat la 1 parte apa. Freaca argintul cu un burete sau o carpa curata. Clateste bine si usuca pentru tavi si tacamuri ce vor straluci ca noi.

18. Curata urmele de cafea si ceai
Bicarbonatul de sodiu inlatura petele de cafea si ceai si elimina gustul amar prin spalarea canilor si cafetierelor intr-o solutie de ¼ cana de bicarbonat de sodiu la 1 l apa calda. Pentru petele ce ies mai greu, incearca inmuierea pe timpul noptii in solutie de bicarbonat.

19. Curata cuptorul
Presara bicarbonat pe fundul cuptorului. Stropeste cu apa pentru a umezi bicarbonatul. Lasa sa stea asa peste noapte. Dimineata, freaca bine, aduna bicarbonatul si murdaria cu un burete sau aspira si clateste.

20. Curata podelele
Poti inlatura mizeria si murdaria (fara urme nedorite de zgarieturi) de pe podelele nelustruite cu ceara sau cele placate cu gresie utilizand ½ cana de bicarbonat intr-o galeata de apa calda – da cu mopul si clateste apoi, pentru a avea o podea scanteind de curatenie. Pentru urmele de uzura, utilizeaza bicarbonat pe un burete curat si umezit, apoi clateste.

21. Curata mobila
Poti face o solutie de casa pentru lustruit mobila, sau poti curata si inlatura urmele (chiar si de creion) de pe ziduri si mobila pictata prin aplicarea de bicarbonat pe un burete umed si frecare usoara. Sterge cu o carpa uscata dupa aceea.

22. Curata perdelele de dus
Curata si deodorizeaza perdelele de dus din plastic prin presararea de bicarbonat direct pe un burete umed si curat sau pe o perie. Freaca perdeaua si clateste-o.

23. Sporeste puterea detergentului lichid
Poti spori puterea de curatare a detergentului prin adaugarea unei jumatati de cana de bicarbonat la rufariei din masina de spalat.Un mai bun echilibru al pH-ului din cuva face rufele mai curate, improspatate si stralucitoare.

24. Curata bland hainele bebelusului
Pielea bebelusului impune cele mai blande solutii de curatat, care sunt si ele tot mai usor de gasit, cele ce lupta cu mirosul si petele fiind adesea dure si/sau periculoase. Pentru petele greu de scos adauga ½ cana de bicarbonat detergentului tau lichid, sau ½ cana in ciclul de clatire pentru deodorizare.

Descoperă Bicarbonatul de sodiu de la Niavis!bicarbonat de sodiu

25. Curata scutecele din panza
Dizolva ½ cana de bicarbonat in 2 litri de apa si inmoaie bine scutecele.

26. Curata si reimprospateaza echipamentul sportiv
Utilizeaza o solutie de bicarbonat de sodiu (4 linguri de bicarbonat la un litru de apa calda) pentru a curata si deodoriza echipamentul sportiv puternic mirositor.

27. Inlatura uleiul si petele de grasime
Utilizeaza bicarbonatul pentru a curata petele cauzate de varsarile accidentale de ulei sau grasime de pe podeaua garajului sau pe alee. Presara bicarbonat pe pata si freaca cu o perie umeda.

28. Curata bateriile
Bicarbonatul poate fi utilizat pentru a neutraliza coroziunea datorata acidului din baterii la automobile, masini de tuns gazonul, etc., deoarece aure un usor efect alcalin. Asigura-te ca ai deconectat bornele bateriei inaintea curatarii. Fa o pasta din 3 parti bicarbonat la o parte apa si aplica cu o carpa umeda pentru a freca reziduurile datorate coroziunii de la borne. Dupa curatare si reconectarea bornelor, unge-le cu vaselina pentru prevenirea coroziunii. Fii atent cand lucrezi cu bateria – contine un acid puternic.

29. Curata masinile
Utilizeaza bicarbonatul pentru a curata farurile, partile cromate, parbrizul, cauciucurile, scaunele si presurile fara a te ingrijora de eventualele zgarieturi nedorite. Utilizeaza o solutie de bicarbonat de ¼ cana la un litru de apa calda. Aplica cu un burete sau carpa moale pentru a inlatura mizeria, seva copacilor, gandacii si smoala. Pentru petele insistente, utilizeaza bicarbonat presarat pe un burete umed sau o perie moale.

Deodorizare

30. Frigiderul
Pune o cutie deschisa de bicarbonat de sodiu in partea din spate a frigiderului pentru a neutraliza mirosurile.

31. Tocatorul de lemn
Presara pe tocator bicarbonat, freaca, clateste.

32. Cosurile de gunoi
Presara bicarbonat pe fundul cosului de gunoi pentru a tine sub control mirosul neplacut.

33. Containerele pentru materiale reciclabile
Presara bicarbonat pe capac pe masura ce pui reciclabilele in container. De asemenea curata-ti containerul periodic prin presararea de bicarbonat pe un burete umed; sterge cu el containerul si apoi clateste-l.

34. Scurgerile
Pentru a deodoriza scurgerile de la chiuveta si cada si a impiedica reaparitia mirosurilor neplacute, toarna ½ cana de bicarbonat in scurgere in timp ce curge apa calda – va neutraliza si mirosurile acide si pe cele alcaline, lasandu-ti scurgerea proaspata (asta este o metoda buna de a reutiliza bicarbonatul din cutia tinuta pentru deodorizare in frigider).

Descoperă Bicarbonatul de sodiu de la Niavis!

35. Masina de spalat vase
Utilizeaza bicarbonatul pentru a deodoriza inainte de a da drumul la masina de spalat vase, si api ca o solutie blanda de curatat in ciclul propriu zis de spalat.

36. Inlatura mirosurile din covoare
Presara din belsug bicarbonat pe covor. Lasa-l peste noapte, ori pe cat de mult timp posibil (cu cat sta mai mult , cu atat mai bine actioneaza). Matura cantitatile mari de bicarbonat de pe covor, si aspira ce a mai ramas. (Vei observa ca sacul aspiratorului va deveni plin si greu).

37. Inlatura mirosurile din aspiratoare
Prin utilizarea metodei de mai sus pentru covoare, iti vei deodoriza si aspiratorul.

38. Improspateaza-ti dulapurile
Aseaza o cutie pe raft pentru a face ca dulapul sa miroasa proaspat.

39. Masina
Mirosurile se instaleaza in tapiteria scaunelor de masina si in covoare, asa ca de fiecare data cand intri in masina si te asezi, ele sunt eliberate in aer din nou si din nou. Elimina aceste mirosuri prin presararea de bicarbonat direct pe tesatura scaunelor de masina si a covoarelor. Asteapta 15 minute (sau mai mult pentru mirosuri mai puternice) si aspira bicarbonatul.

40. Cutia pisicii
Acopera fundul cutiei cu bicarbonat si apoi umple-o cu materialul obisnuit. Pentru improspatare intre schimbarile materialului, presara bicarbonat peste material dupa o curatire temeinica. Mai poti utiliza si ceai verde pentru acest scop!

41. Asternutul animalului de companie
Elimina mirosurile din asternuturile animalelor de companie prin presararea din belsug a bicarbonatului. Asteapta apoi 15 minute (sau mai mult pentru mirosuri mai puternice) si aspira.

42. Pantofii sport
Tine la distanta mirosurile din pantofii sport prin introducerea si agitarea bicarbonatului in interiorul lor atunci cand nu ii folosesti. Agita inainte de a-i folosi.

43. Lenjeria de pat
Adauga 1/2 cana de bicarbonat la ciclul de clatire al masinii de spalat pentru improspatarea cearsafurilor si prosoapelor.

44. Rufele
Echipamentul pentru sala sau alte rufe mirositoare pot fi neutralizate cu o ½ cana de bicarbonat in ciclul de clatire.

Diverse

45. Bun la toate cand mergi la camping
Bicarbonatul este absolut necesar pentru urmatoarea iesire cu cortul. Este solutie de spalat vase, de frecat oalele, de curatat mainile, deodorant, pasta de dinti, solutie de stingere a incendiilor, si multe alte utilizari.

46. Stingerea focurilor
Bicarbonatul poate ajuta la faza initiala a focurilor minore datorate grasimilor sau scurtcircuitelor din bucatarie, deoarece atunci cand este incalzit, bicarbonatul emana bioxid de carbon, ceea ce ajuta la inabusirea flacarilor. Pentru focuri mici la gatit (tigai, gratare, cuptoare) opreste gazul si electricitatea daca poti sa faci asta fara pericole. Stai in spate si arunca pumni de bicarbonat la baza flacarii pentru a ajuta la stingerea focului – si cheama Pompierii doar ca sa te simti in siguranta.

47. Ingrijire antiseptica
Utilizarea regulata a bicarbonatului in scurgeri poate ajuta la mentinerea sistemului septic in flux neintrerupt. O cana de bicarbonat pe saptamana va ajuta la mentinerea unui pH favorabil in tancul septic.

48. Solutie de frecat si curatat fructe si legume
Bicarbonatul este modul cel mai lipsit de pericole pentru a curata murdaria si resturile lipite de fructele si legumele proaspete. Doar presara un pic pe un burete curat si umezit, freaca si clateste.

Daca mai stii si alte utilizari ale bicarbonatului de sodiu, te rugam sa le impartasesti in comentariile de mai jos.

Descoperă Bicarbonatul de sodiu de la Niavis!

SURSE

http://www.care2.com/greenliving/51-fantastic-uses-for-baking-soda.html - bicarbonatul de sodiu

#bicarbonat #bicarbonatul de sodiu #utilizari

Ce au mai parcurs alti cititori...

Bicarbonatul de sodiu, un remediu ieftin dar bogat
Utilizari practice pentru uleiul esential de lavanda
Cum iti poti vindeca rinichii cu bicarbonat de sodiu

Ce spun cititorii despre "48 de utilizari fantastice ale bicarbonatului de sodiu"

BM09 December 2017 11:41Raspunde

Foarte util articolul. Multumesc!

Mahui16 July 2016 20:15Raspunde

Bicarbonatul de sodiu e bun si pentru infectiile urinare??

Ramona Neagu06 June 2016 23:30Raspunde

@NaturalHome: Bicarbonatul de sodiu nu contine oricum aluminiu. Nu trebuie confundat cu praful de copt (acesta poate contine aluminiu). ==================================================== Sursa: "In its natural form, baking soda is known as nahcolite, which is part of the natural mineral natron. Natron, which contains large amounts of sodium bicarbonate, has been used since ancient times. And no, you don't need to get aluminum-free baking soda (you are confusing that with baking powder), as baking soda is already aluminum free.…" (Dr. Mercola, http://bit.ly/1Ks8Xqa)

ConstantinV16 March 2016 18:58Raspunde

Din lecturile mele am inteles ca bicarbonatul de sodiu NU este acelasi lucru cu praful de copt. De altfel, in magazine ele se vand in ca produse diferite (in plicuri diferite!)

Ionita16 October 2015 06:45Raspunde

Ideal_nu stiam ca nimini face .

lidia paun29 June 2015 07:00Raspunde

Îmi pare r?u pentru grafic?, eu am scris corect...

lidia paun29 June 2015 06:54Raspunde

Pe lâng? multe utiliz?ri din list? dvs.eu îl mai folosesc cu succes la vindecarea imediat? a arsurilor . Umezesc locul unde m-am ars ?i torn din bel?ug bicarbonat de sodiu,a?tept pân? trece usturimea iar bicarbonatul pica singur,apoi sp?l cu ap? rece. Folosesc metod? de peste 30 de ani ?i am sc?pat de acele b??ici care se f?ceau dup? arsur?. Important este s? fie utilizat imediat,în primele secunde ?i s? nu fie pielea luat? în locul unde v-ati ars.

IOANA MOCANU01 March 2015 19:28Raspunde

multumesc super informatii ,eu mai pun bicarbonat in prima apa cand ferb fasolea,fierbe mai usor si mai repede,este valabil si pentru o pasare de tara daca este mai batrana o fragezeste

cioti03 August 2014 00:58Raspunde

Bea zilnic o limonada in care adaugi o lingurita de bicarbonat. Face minuni ls rinichi si nu numai

Oleg Juncu02 November 2014 10:17Raspunde

Aten?ie mare! Odat? ajuns în stomac, mediu acid (acid clorhidric, pH 0.9-1,5 la adul?i), se produce o reac?ie destul de puternic? în urm? c?reia rezult? ap?, dioxid de carbon ?i - aten?ie - clorur? de sodiu, banala sare de buc?t?rie. Persoanele care trebuie s? ?in? o diet? hipocloric? trebuie s? ?tie c? bicarbonatul de sodiu ingerat este echivalent cu aportul unei cantit??i de sare concentrat?. Pericolul este mare la cei suferinzi de hipertensiune arterial?, unele boli de rinichi ?i multe altele. Cre?te mult riscul unui AVC.

Lupan Ion02 August 2014 20:51Raspunde

Poate ca o sa râde?i, dar ceea ce va spun e terapie pura. Bicarbonatul de sodiu este aur curat pentru barbatii care au scrotul mai sensibil din cauza diversekor afec?iuni de s?n?tate, imunitate mai slaba la viru?i, virusuri , microbi si parazi?i, spori sau diverse tipuri de ciuperci. La acesti barbati deseori apar tot felul de afec?iuni in zona genitala care provoac? mancarimi , durere , eruptii cutanate, usturime etc , adesea foarte greu de suportat. Pentru tratamentul lor exista solu?ii medicamentoase. Mult mai bine e insa sa previi. Se stie ca orice barbat trebuie sa faca o decalotare , o igienizare totala zinica a penisului. O solutie de bicarbonat cu apa ciarta si racita in paritatea de 1 lingura mare de bicarbonat la 1 litru de apa cu care sa clatiti va face minuni si nu veti mai avea probleme niciodat?. Desivur , zonele intime trebuie spalate înainte cu s?punuri neagresive (cu glicerina etc).

Florina10 June 2014 09:00Raspunde

Sunt folositoare aceste inf-multumim!as dori sa stiu care bicarbonat se poate folosi-daca contine aluminiu nu e sanatos,dar care nu contine-cum putem sti? multumesc mult

oana08 May 2014 11:33Raspunde

Foarte bun si folositor articolul ... l.am mai citit o data asa ca acum il folosesc ... dar mai am o mica nelamurire...Bicarbonatul cumparat din farmacie sau cel pe careil gasim si in hipermarket-uri ? Multumesc :)

Florin Dr.07 May 2014 15:06Raspunde

Foarte bun articolul! Bookmarked! Nu stiam ca are atatea intrebuintari. Multumesc pentru informatie, mult succes!

nelu07 May 2014 09:30Raspunde

de retinut... f. bun articolul!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101