Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Cele 7 emotii principale si impactul lor asupra sanatatii

Cele 7 emotii principale si impactul lor asupra sanatatii

Primele studii despre existenta emotiilor dateaza de acum sute de ani, si se considera ca au evoluat ca urmare a provocarilor pe care le-au intampinat stra-stramosii omului modern intiparindu-se in mental, fiecare emotie primitiva corespunzându

Primele studii despre existenţa emoţiilor datează de acum câteva mii de de ani, si se considera ca acestea au evoluat ca urmare a provocărilor pe care le-au intâmpinat stră-strămoşii omului modern intipărindu-se in mental, fiecărei emoţii primitive corespunzându-i un circuit neurologic distinct.

Dintre toate emoţiile (bucurie, mânie, anxietate, ingrijorare (gandit excesiv), durere (mahnire, intristare), frica, spaima), frica este considerată a fi cea mai veche şi cea mai puternic întipărită in subconştientul colectiv şi individual - şi nu este de mirare, având in vedere că dintre toate emoţiile enumerate, frica ne oferă posibilitatea de a ne salva viaţa in situaţiile periculoase.

In medicina traditională chineză, emoţiile sunt considerate unul din factorii pricipali ai declansarii bolii din cauza dezechilibrarii Qi-ului (energia vitală), fiecărui organ major fiindu-i asociată o emoţie dominantă, astfel: inima este legată de bucurie, ficatul de furie, splina de ingrijorare, plămânii de anxietate iar rinichii de frică.

Atunci când o emoţie devine atât de puternică încât nu mai poate fi controlată aceasta poate afecta activitatea organului cu care este asociată, permiţând instalarea bolii. De cele mai multe ori, nu intensitatea emoţiei este factorul declanşator, ci durata ei de manifestare in timp. Cele mai dăunătoare emoţii apar fie in urma unui şoc puternic, fie se cronicizează in timp, producând modificări la nivel energetic şi fiziologic in corp.

Emoţiile excesive produc un dezechilibru la nivelul energiiilor yin-yang, perturbă fluxul natural al sângelui in corp şi produc blocaje al energiei vitale de-a lungul meridianelor energetice din corp. 

Bucuria

„Când cineva este bucuros excesiv, spiritul se imprăştie şi nu mai poate fi restaurat”. În medicina tradiţonală chineză, bucuria se refera la o stare de agitatie sau supraexcitare in comparatie cu notiunea de multumire interna. Organul afectat cel mai mult este Inima. Supraexcitarea poate duce la probleme cu Focul in Inima cu simptome precum agitatie, insomnie, palpitatii.

Mânia

Mânia, asa cum este descrisa in filozofia medicinii tradiţionale chineze, acoperă intreaga gamă de emoţii conexe, inclusiv resentimentele, iritabilitate, si frustrare. Mânia va afecta, astfel, ficatul, ceea ce duce la stagnarea energiei ficatului.

Acest lucru poate conduce la energia hepatica ridicându-se către cap, ducând la dureri de cap, ameţeală dar şi alte simptome. Pe termen lung, aceasta poate duce la hipertensiune arterială şi poate cauza probleme cu stomacul si splina.

Anxietatea

„Când cineva simte anxietate, Qi-ul este blocat si nu se misca.” Anxietatea afecteaza plamânii, care controleaza Qi (energia vitala) prin respiraţie. Simptomele comune de anxietate extremă sunt date de senzaţia de respiraţie insuficientă, scurtă,  dar şi respiratie neregulată şi hiperventilaţie. Deficitul de respiratie experimentat in timpul perioadelor de anxietate este comun tuturor oamenilor. Anxietatea afecteaza plămânii si intestingul gros.

Ingrijorarea

In medicina chineză, ingrijorarea este considerata a fi rezultatul gândirii excesive cât si al stimulării excesive mentale şi intelectuale. Orice activitate care implica efort mental excesiv va avea riscul de a provoca un dezechilibru. Organul cel mai afectat este splina. Acest lucru poate duce la un deficit de qi al splinei (energia vitala), iar la randul său, provoaca ingrijorare ducând, printr-un cerc vicios, la oboseală, letargie şi incapacitatea de concentrare.

Durerea (jalea)

Plamânii sunt direct afectati de aceasta emoţie. O expresie normala si sanatoasa de durere poate fi exprimata ca suspin, care isi are originea in adancul plamânilor – respiratie adanca si expulzarea aerului cu suspin. Cu toate acestea, durerea care ramane nerezolvată şi se cronicizează poate crea dizarmonie in plamâni, ducând la slăbirea Qi-ului pulmonar .

Frica

Frica este o emotie umană normală şi de adaptare. Dar, cand devine cronică si atunci când cauza fricii nu poate fi abordată în mod direct, atunci acest lucru este de natură sa conduca la apariţia unui dezechilibru. Organele cele mai expuse riscului sunt Rinichii. In cazuri de spaimă extremă, capacitatea rinichilor de a retine qi (energia vitala) poate fi afectată ceea ce duce la apariţia incontinenţei urinare. Acest lucru poate fi o problemă, in special la copii.

Spaima

Spaima este o alta emoţie si nu este legată in mod specific de un singur organ. Aceasta se distinge de frică prin natura sa bruscă, neasteptata. Spaima afecteaza in primul rand inima, mai ales in stadiile initiale, dar in cazul in care persista in timp, ea devine frica conștientă afectând rinichii. De aici, expresia ca a albit brusc, atunci cand cineva sufera un eveniment care ii cauzeaza o spaima extrema.

Surse:
http://www.shen-nong.com/eng/principles/sevenemotions.html

https://www.chinesemedicineliving.com/philosophy/the-emotions/

#durere #emotii #energie #filozofie #medicina chineza

Ce au mai parcurs alti cititori...

 Decoperiri ale fizicii cuantice, cu impact major asupra vietii noastre
Harta Emotionala a Durerii
7 motive pentru care muzica este benefica pentru sanatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101