Cancerul la prostata este al doilea tip de cancer cu cea mai mare raspandire la barbati (alaturi de cancerul de piele), astfel incat nu este de mirare ca un numar tot mai mare de oameni sunt ingrijorati de aceasta afectiune grava. Insa un studiu recent publicat in revista medicala Epidemiologia Cancerului aduce vesti bune celor bolnavi de aceasta boala si celor ce incearca sa o previna.
Cercetatorii au investigat barbati bolnavi de cancer la prostata in Carolina de Sud, tratati prin interventii chirurgicale sau radiatii, insa a caror boala intrase in remisie. Avand in vedere ca la aproximativ 25- 40 % dintre barbatii care beneficiaza de aceste tratamente boala intra in remisie, cercetatorii au incercat sa identifice anumiti nutrienti care ar putea sa ajute.
Ei au analizat nivelul de antigen specific prostatei (ASP) - o analiza de sange folosita pentru depistarea cancerului la prostata. Un nivel ridicat de ASP de regula indica prezenta bolii. Analiza este folosita pentru a depista cancerul la prostata la barbatii care nu au simptome, precum si la cei care prezinta simptomele bolii, respectiv: urinare lenta sau redusa, nevoia de a urina frecvent (mai ales noaptea), sange in urina, disfunctie erectila, durere la nivelul soldurilor sau al spatelui, slabiciune sau amorteala la picioare sau talpi sau pierderea controlului asupra vezicii. Barbatii sanatosi de regula au un rezultat al ASP-ului sub 4 nanograme/litru de sange. O cifra mai ridicata este frecvent asociata cu un risc marit de cancer.
Cercetatorii au gasit o legatura intre prezenta mai ridicata a unor nutrienti in sange si nivelul mai scazut de ASP la barbati, indicand faptul ca o alimentatie mai bogata in acesti nutrienti ar reduce riscul de cancer la prostata si poate chiar contribui la vindecarea bolii, asa cum a fost demonstrat in cazul barbatilor participanti la studiu. Atat carotenoidele cat si tocoferolii erau in cantitate mai mare la barbatii cu nivel mai scazut de ASP.
Carotenoidele sunt un grup de pigmenti galben-portocaliu denumite fitonutrienti (nutrienti din plante) prezente in alimente precum morcovii, cartofii dulci, caisele, fructele mango, dovleacul, rosiile, papaya, piersici, dovleacul placintar si alte alimente de aceeasi culoare. Acestea contin beta caroten, luteina si licopen. Exista 60 de tipuri diferite de carotenoide, insa studiul a analizat cu preponderenta beta carotenul, licopen, criptoxantina si zeaxantina. Cercetatorii au descoperit ca o prezenta mai mare a acestor nutrienti a dus la o reducere a ASP-ului la barbatii analizati.
- Beta carotenul se gaseste in caise, broccoli, morcovi, varza, frunze verzi, kale, fructele mango, papaya, piersici, cartofi dulci, dovleac, spanac, placintar si rosii.
- Licopenul se gaseste in principal in grepfrut roz, papaya, macese, capsuni, rosii si pepene.
- Criptoxantina se gaseste in portocale, papaya, piersici si mandarine.
- Zeaxantina se gaseste in caise, broccoli, morcovi, varza, frunze verzi, kale, fructe mango, papaya, piersici, cartofi dulci, dovleac, spanac, placintar si rosii.
Tocoferoli sunt o alta denumire a vitaminei E. Studiul a analizat prezenta compusului alfa-tocoferol si a observat ca o prezenta mai ridicata a acestui nutrient a fost asociata cu o valoare mai mica de ASP. Surse foarte bune de alfa-tocoferol sunt migdalele, alunele, samburii de pin, nucile braziliene, semintele de floarea soarelui, vlastarii din fasolea mung, frunzele verzi, broccoli, sparanghelul, rosiile, morcovii, dovleacul si uleiurile nerafinate de masline si floarea soarelui .
Surse :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26165176
http://www.care2.com/greenliving/31-foods-that-fight-prostate-cancer.html#ixzz3l2PRiibL