Ani de zile ni s-a spus sa nu mai stam la soare, sa ne ferim de razele lui. Ne acoperim copiii cu crema de protectie. Au aparut cosmetice, luciuri de buze si produse de ingrijire a parului cu protectie solara SPF. Si care e rezultatul acestei campanii anti-UV? O mai mare raspandire a cancerului de piele.
SPF 30-50 functioneaza foarte bine. Blocheaza 99% dintre razele UV. Problema este ca avem nevoie de razele UV pentru a produce vitamina D. Vitamina D, vitamina soarelui, intareste si cladeste oasele, previne scleroza multipla, tensiunea arteriala, osteoartrita si bolile periodontale. Vitamina D regleaza dezvoltarea celulara si protejeaza contra limfoamelor si cancerelor la colon, prostata, plamani si piele.
Da, Vitamina D, obtinuta prin expunere la soare, previne cancerul de piele!
“Exista doua tipuri de cancer de piele,” explica Dr. Michael Holick, unul dintre specialistii de marca din intreaga lume in ceea ce priveste vitamina D si deficienta de vitamina D.
“Exista cancerul de piele non melanoma si fara indoiala ca expunerea exagerata la soare si arsurile solare afecteaza ADN-ul si transforma celulele pielii in celule canceroase. Acesta este cancerul bazal celular si scuamos non melanoma. Acest tip de cancer este de obicei usor de depistat si de tratat. Si de regula nu provoaca moartea.
Cu melanoma este o alta poveste. Majoritatea melanoamelor apar in zonele cu expunere minima la soare. Expunerea la soare scade riscul de melanom malign. Se considera ca daca ai un numar mare de alunite pe corp, ai suferit de multe arsuri solare, ai o mostenire genetica mai putin fericita si ai parul roscat - adica o piele foarte deschisa - toate acestea iti maresc riscurile de melanom malign, care provoaca moartea. In jur de 8.000 de oameni mor anual din cauza melanomului malign. Dar nu exista nicio dovada, dupa parerea mea, ca expunerea moderata la soare poate mari riscul acestei boli fatale. De fapt exista dovezi care arata exact contrariul.”
Locul unde traiesti si culoarea pielii sunt factori importanti de influenta pentru riscul de deficienta de Vitamina D si alte boli. La fel si greutatea. Desi vitamina D este depozitata in celulele de grasime, obezitatea ii inhiba eliberarea. Daca locuiesti la o latitudine de peste 33 de grade, nu poti beneficia de suficienta lumina de la soare in timpul iernii, pentru a produce vitamina D. Si cu cat ai pielea mai inchisa la culoare, cu atat ai mai multa nevoie de expunere la soare, indiferent de anotimp. Statisticile geografice pe rase asociaza incidentele mai ridicate de boli cu deficientele de vitamina D.
Din pacate, nu toti medicii sunt constienti de aceasta legatura. Dr. Holick descopera ca multi dintre pacientii care vin la el fiind diagnosticati cu fibromialgie sau sindrom de oboseala cronica, manifestand slabiciune musculara, tremur si dureri la nivelul oaselor sufera, de fapt, de osteomalacie, o boala a oaselor cauzata in mod direct de o deficienta de vitamina D. Vestea buna este ca tratamentul cu suplimente cu vitamina D si/sau expunere la soare poate vindeca aceasta boala.
Descoperă Vitaminele şi Mineralele Bioroots! Sistem imunitar rezistent, oase puternice, echilibru nervos!
Vitamina D nu este, de fapt, o vitamina. Este un hormon. “Prin definitie o vitamina provine dintr-o sursa externa,” explica Dr. Holick, “dar cand te expui la soare, o produci. Deci prin definitie, nu este o vitamina. Si mai important decat atat, cand vitamina D este produsa la nivelul pielii, merge in ficat si in rinichi pentru a fi activata. Si din nou prin definitie este generata intr-un sistem organic si merge in alt loc pentru un efect biologic, ceea ce, prin definitie, face hormonul.” Dr. Holick recomanda utilizarea protectiei solare cu moderatie. “O crema de protectie solara cu SPF 15 reduce abilitatea corpului de a produce vitamina D cu pana la 99%. De aceea, daca aplici crema de protectie mereu cand iesi afara, ai toate sansele sa dezvolti o deficienta de vitamina D .”
El recomanda o expunere la soare pentru inceput de 5, 10 sau 15 minute in functie de momentul zilei, anotimp si latitudine, de 3 sau 4 ori pe saptamana. Nu uita, cu cat ai pielea mai inchisa, cu atat ai nevoie de o expunere mai prelungita. Si invers. Cu cat pielea e mai deschisa, iar cei cu parul roscat o stiu din propria experienta, cu atat esti mai predispus sa te arzi.
Arsurile solare pot afecta pielea si maresc riscul de cancer la piele. De aceea Dr. Holick recomanda ca atunci cand mergi la plaja pentru o ora sau doua, daca vrei neaparat sa folosesti o crema de protectie, pune-o pe piele dupa 15 sau 20 de minute. “Profita de avantajele soarelui,” spune el. “Apoi protejeaza-te de efectele nocive ale unei expuneri excesive.”
Expune-te treptat si nu pe perioade prelungite. Corpurile noastre au o protectie solara incorporata; ne bronzam. Sau majoritatea dintre noi, in orice caz. Cand iesi la soare, foloseste o palarie, o umbrela sau protejeaza-te daca nu vrei sa folosesti deloc crema solara. Dar nu evita soarele. Este vara. Iesi la soare si fa-ti provizii de vitamina D. O sa-ti prinda bine in anotimpurile friguroase ce urmeaza.
Sursa utilizata:
http://www.organiclifestylemagazine.com/issue/12-sunlight-and-vitamin-d - vitamina d
Textul din primul paragraf produce confuzie: "Ani de zile ni s-a spus sa nu mai stam la soare, sa ne ferim de razele lui. Ne acoperim copiii cu crema de protectie." Cititorii ar intelege ca trebuie sa arunce cremele de protectie la gunoi. Ori, din textul doctorului, se vede ca altceva vrea sa zica. Recomandarea lui e sa nu se foloseasca aceste creme oricand si oriunde. Noi, romanii, le folosim la plaja si la expunerile lungi la soare puternic (vara cand iesi 2-3 ore in parcurile fara umbra). Doctorul acela zice ca fara crema sa stam 15-20 minute pe zi nu mai mult. Asadar, se intelege ca vesticii se ung de dimineata pana seara cu aceste creme, ceea ce ar duce la cancer. Concluzia corecta: sa se foloseasca cremele cu protectie la expunerile lungi in soare puternic.