1. Lintea (Lens ensculenta) este o leguminoasa ce creste in pastai continand una sau doua seminte de linte.
2. Se crede ca isi are originea in Asia Centrala.
3. Lintea a fost mancata de oameni inca din timpurile Neoliticului si a fost una dintre primele plante cultivate.
4. In Orientul Mijlociu au fost descoperite seminte de linte datand inca de acum 8000 de ani.
5. In Vechiul Testament, Esau renunta la dreptul lui de prim nascut in favoare lui Iacov in schimbul unui blid de supa de linte.
6. In iudaism, lintea este considerata mancarea bocitoarelor, datorita formei rotunde a semintelor, simbolizand cercul vietii.
7. Dramaturgul grec Aristofan a numit supa de linte „cea mai dulce dintre delicatese”.
8. Lintea a fost descoperita in morminte egiptene datand chiar si din 2 400 i. Ch.
9. In India lintea este cunoscuta ca dal sau daal.
10. Timp de multe veacuri, lintea a fost considerata „carnea saracului”. In tarile catolice, cei care nu isi puteau permite peste cand se dadea dezlegare la peste in post, mancau in loc de peste, linte.
Lintea poate fi comandata aici.
11. In secolul XVIII, sotia regelui Ludovic al XV-lea, Marie Leszczynska, a adus la moda lintea pentru regi si leguma a fost poreclita „lintea reginei”.
12. Exista multe soiuri si culori diferite de linte, inclusiv maron, galbena, neagra, portocalie, rosie si verde.
13. Lintea Beluga este neagra si una dintre cele mai mici varietati de linte, avand o aparenta similara caviarului.
14. Lintea verde frantuzeasca este mica, delicata si aromata si isi mentine forma dupa gatire mult mai bine decat multe alte tipuri de linte.
15. Cele mai comune varietati de linte utilizate in Romania sunt cea verde si cea maronie, intrucat aceste varietati isi pastreaza cel mai bine forma dupa gatire.
16. Lintele optice si-au luat numele dupa termenul latinesc pentru linte.
17. Spre deosebire de majoritatea celorlalte leguminoase (fasolea, mazarea, nautul) lintea nu are nevoie sa fie pusa la inmuiat cu mult timp inainte de gatire.
18. Lintea si orezul sunt cele mai populare plante cultivate pentru consum in multe tari, cu multe variatii depinzand de regiune.
19. In Egipt, unul dintre felurile de mancare nationale este kushari, facut din orez, linte maronie, mazare, paste, usturoi, salsa si otet. De fapt, multe restaurante din Egipt nu servesc nimic altceva decat kushari.
Citeste si articolul: Ce este turmericul
Surse pentru acest articol cuprind:
http://topfoodfacts.com/20-facts-about-lentils/ - linte