Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 16 lucruri neobisnuite despre corpul uman

16 lucruri neobisnuite despre corpul uman

Oamenii vor spune adesea, atunci cand stiu ceva “ca-n palma” pentru a indica faptul ca sunt familiarizati cu acel lucru dintr-un capat intr-altul. Dar cat de multe stii de fapt despre propriul tau corp? Avem 16 informatii interesante care te-ar putea

Oamenii vor spune adesea, atunci cand stiu ceva “ca-n palma” pentru a indica faptul ca sunt familiarizati cu acel lucru dintr-un capat intr-altul. Dar cat de multe stii de fapt despre propriul tau corp? Avem 16 informatii interesante care te-ar putea surprinde.

1. Amprenta limbii

Nu scoate limba daca vrei sa iti ascunzi identitatea. Asemanator amprentelor, fiecare are o unica amprenta a limbii!!

2. Naparlirea

Animalul tau favorit nu este singurul cu probleme de naparlire. Oamenii lasa in urma in fiecare ora circa 600 000 de particule de piele. Asta inseamna circa 1,5 kg pe an, asa ca in medie o persoana va pierde circa 52 de kg de piele pana la 70 de ani.

3. Numarul de oase

Un adult are mai putine oase decat un copil. Incepem viata cu 350 de oase, dar, deoarece oasele fuzioneaza in timpul cresterii, terminam doar cu 206 ca adulti.

4. Stomac nou

Stiai ca primesti o noua mucoasa stomacala la fiecare trei-patru zile? Daca organismul tau nu ar face asta, acizii puternici pe care stomacul tau ii utilizeaza pentru a digera hrana, ti-ar digera si stomacul.

5. Memoria mirosurilor

Nasul tau nu este la fel de sensibil ca al unui caine, dar isi poate reaminti 50 000 de mirosuri diferite.corpul

6. Intestine lungi

Intestinul mic este de circa patru ori mai lung decat inaltimea medie a unui adult. Daca nu ar fi incolacit, lungimea lui de 5,5-7 metri nu s-ar incadra in cavitatea abdominala, facand lucrurile mai degraba problematice.

7. Bacteriile

Asta chiar iti va da fiori: fiecare centimetru patrat de piele a corpului uman are circa 32 de milioane de bacterii pe el, dar din fericire, vasta lor majoritate sunt nevatamatoare ba chiar majoritatea sunt benefice.

8. Sursa mirosului pe care il are corpul uman

Sursa picioarelor mirositoare, ca si a subtiorilor, este transpiratia. Iar oamenii transpira cu galeata la picioare. O pereche de picioare are 500 000 de glande sudoripare si poate produce mai mult de jumatate de litru de transpiratie pe zi.

9. Viteza stranutului

Aerul de la un stranut uman poate calatori la viteze de 160 km/ora sau mai mult – inca un bun motiv de a-ti acoperi nasul si gura cand stranuti – sau sa te feresti cand auzi vreunul venind spre tine.

10. Drumul parcurs de sange

Sangele are un lung drum de parcurs. Cap la cap, sunt circa 95 500 km de vase de sange in corpul uman. Iar inima, lucrand din greu, pompeaza circa 7 600 de litri de sange zilnic prin aceste vase.

11. Cantitatea de saliva!

Poate ca nu vrei sa innoti in scuipatul tau, dar daca l-ai strange, ai putea. Intr-o viata de om, o persoana produce in medie 24 000 de litri de saliva – destul sa umpli doua piscine!

12. Intensitatea sforaitului

Pe la 60 de ani, 60% dintre barbati si 40% dintre femei vor sforai. Sunetul unui sforait poate parea asurzitor. Desi media sforaitului atinge 60 dB la fel precum nivelul unei discutii normale, totusi sforaitul poate atinge la mai mult de 80 de decibeli. Optzeci de decibeli inseamna la fel de tare ca sunetul unui ciocan pneumatic care sparge betonul. Nivelele sonore de peste 85 de decibeli sunt considerate periculoase pentru urechea umana.

13. Culoarea si numarul firelor de par

Blondele s-ar putea sa fie mai amuzante sau nu, dar cu siguranta au mai mult par. Culoarea parului determina cat de dens este parul capului tau, iar blondele (numai cele naturale, desigur), sunt in capul listei. In medie, capul uman are 100 000 de foliculi, fiecare dintre ei fiind capabil sa produca 20 de fire de par in timpul vietii unei persoane. Blondele au in medie 146 000 de foliculi. Oamenii cu parul negru tind sa aiba circa 110 000 de foliculi, in timp ce aceia cu par castaniu au chiar 100 000 de foliculi. Roscatii au cel mai rar par, in medie cu 86 000 de foliculi.

14. Cresterea unghiilor

Daca iti tai unghiile de la maini mai des decat cele de la picioare, este natural. Unghiile care au cea mai mare expunere si sunt cel mai frecvent utilizate, cresc cel mai rapid. Unghiile de la maini cresc cel mai rapid la mana cu care scrii si la degetele cele mai lungi. In medie, unghiile de la maini cresc cu circa 2,5 cm pe luna.

15. Greutatea capului

Nu este de mirare ca bebelusii au asa de mare greutate in a-si tine capul sus. Capul uman are, la nastere, un sfert din lungimea corpului, dar doar a opta parte din lungimea totala a corpului cand ajungem la maturitate.

16. Nevoia de somn

Daca spui ca mori de somn, s-ar putea sa insemne de-adevaratelea. Poti sa rezisti saptamani in sir, fara sa mananci, dar unsprezece zile este maximum fara somn. Dupa unsprezece zile, vei adormi – pentru totdeauna!

Surse pentru acest articol cuprind:

http://health.howstuffworks.com/human-body/parts/16-unusual-facts-about-the-human-body.htm

#cap #corp #intestine #oase #sange #somn #stomac #unghii

Ce au mai parcurs alti cititori...

De ce chioraie stomacul si când ar trebui sa te ingrijoreze acest lucru?
13 curiozitati despre oase
Culoarea, textura si forma unghiilor iti ofera indicii importante despre sanatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101