Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. De ce chioraie stomacul si când ar trebui sa te ingrijoreze acest lucru?

De ce chioraie stomacul si când ar trebui sa te ingrijoreze acest lucru?

Cand sunt intrebate de ce le cânta stomacul, multe persoane raspund, “Pentru ca mi-e foame!” Acest lucru este insa mai mult un mit decat o realitate. Afla din acest articol adevaratul motiv pentru care stomacul tau scoate aceste sunete!

Stomacul poate face galagie cand esti flamand si nu ai nimic in stomac, dar poate scoate sunete si cand esti satul si stomacul este plin.

Sunetele care se aud este posibil sa nici nu vina din stomac, ci de la intestinele subtiri. Deseori, cand stomacul (sau intestinele) fac galagie, se produce un fenomen denumit “borborism,” pe care e posibil nici sa nu-l auzi.
Sunetele sunt mai zgomotoase atunci cand stomacul este gol, de aceea sunt asociate cu foamea.

Aniversăm 13 ani de Viața Verde Viu! De ziua noastră, punem sănătatea TA pe primul loc! Descoperă reducerile!-blog-

De ce face stomacul zgomot?

Sunetele facute de stomac sunt rezultatul contractiilor musculare ale peretelui intestinal in prezenta unui lichid sau gaz. Este o functionare perfect normala si se desfasoara pe parcursul intregii zile.

Intestinele sunt tacute doar in timpul somnului, iar o lipsa totala de sunete intestinale poate semnala o urgenta medicala, mai ales daca este insotita de o durere abdominala acuta.

In interiorul intestinelor, lichidele si solidele ingerate sunt amestecate cu secretia zilnica de aproximativ opt litri a unui lichid plin cu enzime, din care in mare parte se absoarbe. Lichidul care parcurge tractul, insa, nu face zgomot - doar cand este aer pe tevi auzim instalatia.

In intestine gazele mereu prezente provin de la aerul inghitit si eliberarea de hidrogen, dioxid de carbon si alte gaze generate de fermentarea bacteriilor si a alimentelor nedigerate din partea inferioara a intestinului. Chiar si atunci cand o persoana nu le poate auzi, sunetele specifice pot fi ascultate de doctor sau o asistenta cu ajutorul unui stetoscop.

Desi miscarea cu zgomot a lichidelor si gazelor are loc la toate nivelele, cele mai puternice sunt cele din stomac. Indiferent ca se aud sau nu, sunetele intestinale fara alte simptome semnificative sunt un fenomen normal fara importanta medicala.

Daca iti auzi stomacul facand galagie cel mai probabil este din cauza ca stomacul si intestinele sunt implicate intr-un proces numit complexul motor migrator . Acest lucru se intampla de obicei atunci cand stomacul si intestinele sunt goale timp de aproape doua ore. Simtind absenta hranei, receptorii de pe peretii stomacului genereaza unde de activitate electrica in sistemul nervos enteric (un fel de al doilea creier incorporat in peretele intestinului).

Acest lucru, la randul sau, declanseaza contractii asociate cu senzatia de foame, care parcurg intreaga lungime a intestinului, contribuind la golirea stomacului de continut, mucus, particule alimentare, bacterii si alte reziduuri acumulate intre mese. Un astfel de complex care nu functioneaza corespunzator este asociat cu dureri abdominale, greata, voma si indigestie.
Hormonul motilina se pare ca este implicat in declansarea diferitelor faze ale complexului motor migrator; nivelul de motilina creste in mod ciclic la fiecare 90 - 120 de minute intre mese iar eliberarea sa se opreste dupa fiecare masa.

Cand nivelul de motilina creste, acelasi lucru se intampla si cu contractiile musculare in stomac si intestine. Se crede ca motilina poate juca un rol in obezitate si foame. Dr. Jan Tack, profesor de medicina care studiaza tulburarile gastrointestinale la Universitatea Leuven din Belgia, afirma ca "motilina poate afecta si modul in care percepi placerea sau senzatia de recompensa dupa mancare". Manipularea motilinei si raspunsul aferent al complexului motor migrator pot deveni o modalitate noua de a trata obezitatea, dispepsia si alte probleme de sanatate asociate cu intestinele, sugereaza cercetarile lui Tack.

Citeste si Remedii naturale pentru ameliorarea durerilor de stomac

Cand iti indica prezenta sunetelor intestinale faptul ca ai probleme?

In cea mai mare parte a timpului, un stomac zgomotos nu este un motiv de ingrijorare. Sunetele intestinale par sa creasca in intensitate in cazul dispepsiei, a sindromului intestinelor iritabile sau in cazul unui episod de diaree, datorita contractiilor musculare mai accentuate si a acumularii de lichide si gaze (pe langa scaunul apos din intestine).

Afectiunile cauzate de o absorbtie deficitara, cum sunt boala celiaca sau intoleranta la lactoza pot favoriza aparitia unor sunete intestinale denumite hiperactive. Un nivel scazut de enzime in intestinul subtire necesare pentru digerarea lactozei, zaharul din lapte, permite ca acest zahar sa ajunga in colon intact si sa fermenteaza in colon in prezenta bacteriilor. Aceste organisme elibereaza hidrogen si produse care atrag lichide in intestine si stimuleaza contractiile acestuia. Acestea amplifica cei trei factori care produc sunetele abdominale: miscarile intestinelor, gazele si lichidele.

In cazul mai rar de obstructie mecanica a intestinelor, sunetele pot creste. In acest caz, contractiile din intestine incearca sa impinga masele solide, lichide, aerul si gazele printr-un intestin ingustat, ceea ce genereaza zgomote intense si deseori inalte.
Daca suferi de o obstructie, zgomotele vor fi insotite de dureri abdominale ceea ce ar putea necesita ingrijire medicala.

Zaharul in exces poate face stomacul sa "cante"

Daca stomacul tau face sunete jenant de zgomotoase, motivul poate fi un consum mare de zahar, in special fructoza si sorbitol (prezente in fructe si folosite ca indulcitor artificial in gume de mestecat fara zahar si bomboane). Cantitatile mari din aceste zaharuri pot produce diaree, flatulenta si zgomot intestinal accentuat. Zaharul rafinat, de exemplu, este sursa preferata de hrana a ciupercilor care produc infectii micotice si sinuzita, in timp ce alimentele bogate in probiotice sanatoase, cum sunt legumele fermentate stimuleaza populatii de bacterii ce ajuta la mentinerea sanatatii, descurajand multiplicarea coloniilor potential patogene.

Optimizarea florei intestinale este unul dintre pasii cei mai importanti pe care-i poti face pentru sanatate. Nu numai ca poate normaliza greutatea corporala si preveni diabetul, dar este si o componenta critica pentru o functionare optima a sistemului imunitar, care reprezinta protectia principala contra tuturor felurilor de boli.

 

SURSE

http://time.com/3966643/stomach-growling/
http://www.scientificamerican.com/article/why-does-your-stomach-gro/
http://www.iffgd.org/site/manage-your-health/symptoms-causes/noisy-tummy

#foame #intestine #stomac #chioraie

Ce au mai parcurs alti cititori...

16 lucruri neobisnuite despre corpul uman
Ierburi aromatice si mirodenii pentru a elimina simptomele de balonare, arsurile gastrice si alte probleme digestive
Cauzele subtile ale afectiunilor digestive
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101