Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. O adepta a minimalismului raspunde celor mai frecvente 10 obiectii la acest stil de viata

O adepta a minimalismului raspunde celor mai frecvente 10 obiectii la acest stil de viata

Ȋntr-o societate care incearca din rasputeri sa ne impinga spre consumerism, minimalismul este anticultural. Este contrar tuturor comportamentelor pe care le vedem in jurul nostru zi de zi. Poate fi atat misterios cat si respins din frica, asa cum su

Ȋntr-o societate care incearca din rasputeri sa ne impinga spre consumerism, minimalismul este anticultural.

Este contrar tuturor comportamentelor pe care le vedem in jurul nostru zi de zi. Atrage prin mister si este respins de teama, ca majoritatea lucrurilor noi.

Am o prietena care reprezinta opusul minimalismului. Desi castiga destul de multi bani, are tot timpul datorii din cauza felului in care isi cheltuie banii. Cand merg in vizita la ea, dau tot timpul cu piciorul intr-o cutie plina cu ceva, sau de-abia gasesc loc in cuier sa imi agat haina. E inghesuiala la ea.

Calatoria mea spre minimalism a inceput intrucatva datorita prietenei mele. Mi-am dat seama ca faptul ca are mai multe lucruri in casa sau ca isi cumpara ultima jucarie tehnologica nu o fac mai fericita. Si nici faptul ca avea casa plina de lucruri de care nu stia cum sa mai scape nu o facea sa se simta mai bine. Atunci mi-am dat seama ca eu ma simteam mult mai bine cu mai putine lucruri. Am inceput sa renunt la tot mai multe. A devenit un stil de viata care ma reprezinta.

Si totusi, oamenii continua sa nu inteleaga de ce am numai obiecte functionale la mine in dormitor, de ce nu imi cumpar mai multe haine si de ce casa mea arata intotdeauna curata si ordonata. Mi-am dat seama ca oamenilor le place ideea de ordine, ideea de a avea mai putin si de a gasi bucurie in lucrurile care nu trebuie cumparate, insa tot au anumite obiectii si griji in ceea ce priveste minimalismul.

Speranta mea este sa reusesc sa raspund la cateva dintre cele mai intalnite obiectii pe care le aud. Sper, de asemenea, ca veti descoperi ca minimalismul e mult mai usor decat credeati. Si poate lista de beneficii va va convinge sa-i treceti pragul. 

1. Nu am timp ca sa incep.

Ȋn mod surprinzator, procesul de sortare a lucrurilor nu ia asa de mult timp. De fapt exista o multitudine de trucuri pe care le puteti implementa chiar din acest moment si care va pot ajuta sa incepeti acest proces, iar acesti mici pasi vor avea in curand un impact semnificativ.

De exemplu, in fiecare dimineata, puneti-va in minte sa gasiti un obiect inutil din casa de care va puteti lipsi. Sau, de fiecare data cand spalati rufe, gasiti un articol de imbracaminte pe care il puteti arunca sau dona. Daca va tineti hainele pe umerase, puteti incepe prin intoarcerea umeraselor invers. Cand purtati un articol de imbracaminte, intoarceti umerasul la loc. La fel procedati si cu hainele din dulap. Puneti-le invers pe rafturi, iar cand purtati ceva, puneti-le la loc in mod normal. Dupa cateva luni (la fiecare schimbare de sezon, de la cald la rece sau invers), veti fi probabil surprinsi de numarul de articole de imbracaminte pe care nu le-ati purtat niciodata. Tineti minte ca totul este un proces. Nu trebuie sa terminati totul dintr-o data.

2. Cand cumpar lucruri, sunt fericit(a).

Sunt sigura ca ati observat ca, dupa ce ati cumparat ceva, va simtiti un pic mai bine pentru o scurta perioada de timp. Dar, in curand, ajungeti din nou la nivelul de bine de dinainte de cumparaturi. Exista un nume pentru aceasta faza a ciclului. Psihologii o numesc „adaptare hedonica” si explica de ce fericirea pe care o simtim dupa ce achizitionam ceva nou e doar temporara. Chiar si castigatorii celei mai mari loterii se regasesc la acelasi nivel de multumire la care erau inainte de marea lovitura. Noile cumparaturi nu mai ofera aceeasi incantare ca inainte. Cumparam din ce in ce mai mult, in speranta ca vom obtine o stare de fericire. Dar acest lucru seamana cu alergarea pe banda – nu ajungem niciodata la destinatie.

Stim cu totii ca e adevarat, pentru ca am trait deja aceasta experienta. Amintiti-va acest sentiment data viitoare cand sunteti tentat sa mai cumparati ceva doar ca sa va simtiti mai bine. E un sentiment care nu dureaza.

3. M-am obisnuit sa am multe lucruri.

Din nou, minimalismul trebuie luat ca un proces. Incepeti astazi doar cu un prim pas. Faceti schimbari minore. Adaptati viteza cu care va schimbati stilul de viata in functie de confortul vostru. Renuntati la ideea ca aceasta schimbare in stilul de viata se va petrece peste noapte. Este un proces continuu care poate fi modificat oricand. Nu exista reguli stricte care sa functioneze pentru toata lumea, exista doar sugestii si intentii. Si nici nu trebuie sa renuntati la un lucru pe care il considerati cu adevarat important. Minimalismul inseamna a renunta la ceea ce avem in exces, nu la ceea ce iubim sau folosim.

4. Mi-e teama ca voi arunca ceva ce poate imi va trebui in viitor.

Da, eterna intrebarea „dar daca”. Trebuie sa intelegeti ca nu sunteti singurii care s-au confruntat cu ea. De fapt, aceasta intrebare dificila este una dintre mai intalnite si cu totii am trecut prin asta. Interesant este ca, desi in mod evident nu ne pricepem, incercam in continuare sa prezicem viitorul. Aruncati lucrurile usor de inlocuit si atunci nu va mai fi nevoie sa aveti aceasta dezbatere in mintea voastra.

Daca scapati de lucruri marunte care nu sunt scumpe (dar care ocupa mult loc), veti putea oricand sa le inlocuiti in viitor. Majoritatea lucrurilor pot fi inlocuite cu cheltuieli minime in viitor si efort minim in prezent. Dar, cel mai probabil, veti descoperi ca va puteti descurca foarte bine si cu lucrurile pe care le aveti deja, fara a mai face noi achizitii. Cand vine vorba de lucruri mai mari si mai scumpe, aveti rabdare, faceti asta la timpul potrivit, ceea ce va face procesul mai usor.

5. Eu as vrea sa-mi simplific viata, dar sotul / sotia nu ar fi de acord.

Pentru a ajunge la un consens cu partenerul de viata, psihologii recomanda sa porniti de la ceea ce aveti in comun, sa va concentrati asupra lucrurilor pozitive, sa discutati divergentele deschis, sa cereti parerea altora si sa incepeti cu schimbari mici. Trebuie sa stabiliti unde se afla linia de demarcatie pe care nici unul dintre voi nu trebuie sa o treaca. Functioneaza bine numai daca depuneti impreuna eforturi pentru gasirea unei solutii, ca toate celelalte lucruri in viata.

6. Am prea multe de facut, prea multe angajamente.

Ȋn ziua de azi, lumea e intr-o continua competitie in legatura cu cat de ocupati suntem si cine este mai ocupat decat celalalt. Multi dintre noi avem impresia ca, daca suntem mai ocupati, suntem mai productivi, mai eficienti, desi este doar o iluzie.

Daca aveti un sentiment coplesitor ca sunteti prea ocupati, minimalismul este un mod foarte bun de a incepe sa exersati administrarea timpului personal. Segmentati-va timpul. Renuntati la ceea ce nu e esential. Deveniti mai productiv si mai eficient cu lucrurile care intr-adevar conteaza.

Si acest lucru este considerat tot minimalism.

7. Minimalismul este usor pentru tine. Este in caracterul tau sa te multumesti cu mai putin. Dar eu nu sunt asa!

Desi este ceva adevar in cele de mai sus, cu siguranta nu totul se rezuma la personalitate sau caracter. Minimalismul este o decizie constienta de a dori mai putin. Multi dintre noi au ales aceasta cale si nici unuia dintre noi nu i-a fost complet usor.

Eu nu m-am trezit pur si simplu intr-o dimineata si m-am decis „de azi incolo voi fi minimalista!” Pentru mine, minimalismul s-a intamplat printr-o serie de intentii si reflectii. A trebuit sa ma gandesc la multe lucruri si sa fac niste sacrificii. Nu m-am decis sa iubesc mai putine lucruri din cauza personalitatii mele. M-am decis sa traiesc cu mai putin deoarece am inteles ca exista valoare in acest stil de viata. Poate ca sunt si oameni care s-au nascut cu dorinta de a avea mai putin, dar sunt prea putini. Restul am fost nevoiti sa ne fortam sa ajungem aici. Dar in final, am fost multumiti ca am luat aceasta decizie.

8. Matematic, minimalismul nu are sens; cum se poate ca prin scadere sa adaugi la fericire?

Suna ciudat, dar a avea mai putin te poate face mai fericit. Cand ai multe lucruri, ai si multe griji. Ai mai multe de curatat, mai multe de care trebuie sa te ocupi, de administrat, de organizat, de reparat si de inlocuit. Cand ai mai putine lucruri, vei gasi mai multa libertate, mai putin stres, mai putine griji. Si nici nu am inceput sa discutam despre beneficiile financiare de a poseda mai putine lucruri. Sunt multe probleme care pot fi rezolvate prin scadere. Ceea ce e uimitor este ca atat de putina lume a descoperit importanta scaderii!

9. Am prea multe pe cap si nu ma pot schimba!

Simplificarea gandurilor nu e un proces usor, dar cu siguranta nimic nu este imposibil. Si eu obisnuiam sa gandesc prea mult. Fiecare interactiune sociala era precedata de ganduri sau intrebari de genul ce se va spune sau cum ar trebui sa raspund, si urmata, bineinteles, de analiza a ceea ce am facut sau spus gresit. Acest lucru se reflecta in fiecare aspect al vietii unei persoane care incearca sa tina sub control toate variabilele.

Insa meditatia sau atentia directionata pe momentul prezent sunt solutii eficiente pentru cei ce gandesc prea mult si vor sa faca un pas important catre minimalism.

10. Nu vreau sa fiu judecat de altii.

Ȋntr-o societate in care suntem valorizati in baza a ceea ce posedam, poate fi infricosator sa evadezi si sa decizi ca vrei sa ai mai putin. Oamenii din jurul meu continua sa nu inteleaga de ce eu nu vreau mai multe lucruri, dar prietenii mei ma accepta asa cum sunt. Nu ma mai intreaba ce sa-mi aduca de ziua mea, ci ce sa facem impreuna de ziua mea. Experientele, amintirile, evenimentele sunt mai importante pentru mine decat lucrurile. Oamenii ma intreaba o multime de lucruri despre alegerile mele. La inceput sunt considerata bizara cu teoriile mele, dar in final, sunt acceptata.

La un moment dat, oamenii vor observa ca aveti mai putine lucruri in mod intentionat. Ȋn acel moment, vor reactiona in unul dintre aceste doua moduri: 1) Uita de asta si nu mai e asa o mare problema pentru ei, sau 2) Iti admira simplicitatea. Si cam atat. Majoritatea oamenilor nu duc numarul 2) mai departe ca sa isi dea seama ca si ei ar putea gasi fericirea in mai putine posesiuni.

Deci ce te retine pe tine sa explorezi minimalismul si tot ceea ce ti-ar putea oferi? Sper ca raspunsurile la obiectiile de mai sus sa iti dea de gandit si poate sa te indrepte, incet-incet, spre un stil de viata mai simplu.

Articol scris de Anca Borza

O avida cititoare, atat de literatura, cat si de informatii utile publicate online, Anca scrie de multa vreme, atat în limba romana, cat si in engleza, în principal despre sine si subiecte care o intereseaza (cum ar fi sanatatea, alimentatia, calatoriile, afacerile personale).

Sursa utilizata: http://www.becomingminimalist.com/minimal-objections/

#sfaturi #stil de viata #minimalism

Ce au mai parcurs alti cititori...

Beneficiile neasteptate ale stilului de viata minimalist
Introducere in arta meditatiei
Schimbari mici, dar cu rezultate MARI pentru o viata mai buna

Ce spun cititorii despre "O adepta a minimalismului raspunde celor mai frecvente 10 obiectii la acest stil de viata"

diana15 May 2017 00:08Raspunde

Articolul nu este scris de dna Borza, este tradus si eventual un pic interpretat. Trist ca nu sunteti corecti.

15 May 2017 07:48Raspunde

Motivul pentru care este scrisa si sursa de inspiratie , este pentru ca vrem sa fim corecti. Multumim

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101