Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Beneficiile neasteptate ale stilului de viata minimalist

Beneficiile neasteptate ale stilului de viata minimalist

Desi traim intr-o societate care promoveaza consumerismul si in ciuda faptului ca suntem bombardati de publicitate la fiecare pas, tendinta mea personala este sa fiu minimalista. Poate ca a inceput ca o decizie financiara, in momentul in care, deveni

Desi traim intr-o societate care promoveaza consumerismul si in ciuda faptului ca suntem bombardati de publicitate la fiecare pas, tendinta mea personala este sa fiu minimalista. Poate ca a inceput ca o decizie financiara, in momentul in care, devenind in sfarsit adult la 30 de ani, a trebuit, pentru prima data in viata, sa-mi creez un buget si sa ma tin de el. Sau poate are legatura cu un seminar la care am participat, cam tot in aceeasi perioada a vietii mele, unde am “invatat” cum se construieste o casa, minuscula dupa standardele nord-americane, pe o suprafata de nu mai putin de 15 metri patrati. Si, asa cum se intampla cu cele mai multe lucruri in viata, m-am recunoscut in ceea ce mi s-a potrivit, chiar daca pana atunci nu ma gandisem ca vroiam sa fiu diferita de normalitatea general acceptata.

Asa a inceput calatoria mea catre minimalism.

Va invit la un exercitiu simplu:

Primul pas este sa faceti o lista cu zece lucruri care, de-a lungul timpului, au adaugat ceva in viata voastra, facand-o mai frumoasa si mai fericita. Pot intra aici experiente, amintiri, pasiuni. Eu as include aici toate calatoriile pe care am avut o ocazia sa le fac, cartile pe care le-am citit sau amintirile cu cei dragi.

Aceasta lista poate fi usor re-imaginata ca o lista de recunostinta,  ca un jurnal de multumiri date universului pentru ceea ce aveti in viata: sanatatea, scrisul, cititul, abilitatea de a vorbi o limba straina, de a gusta mancaruri exotice, de a comunica cu cineva de departe prin intermediul tehnologiei, de a merge descult prin iarba sau a inota in ocean.

Acum, daca ati terminat cu aceasta lista si aveti intr-adevar cele zece lucruri care va aduc bucurie in viata, cele zece experiente care v-au imbogatit si va aduc amintiri placute si un zambet pe buze, inseamna ca sunteti pregatiti pentru a doua parte a exercitiului.

Faceti o lista cu cele mai scumpe zece lucruri pe care le-ati cumparat in ultimii ani. Aici vor intra probabil masina, casa, bijuteriile, mobila si celelalte posesiuni materiale pe care le-ati acumulat in ultimii ani. E foarte simplu sa faceti aceasta lista, mult mai simplu si mai evident decat lista anterioara. Banii sunt mai usor de contabilizat decat bucuriile.

Scrieti listele in mod cinstit, cinstit cu sine. Nu trisati. Nu e o competitie, nu exista raspunsuri corecte sau gresite. Fiti cinstiti cu voi insiva.

Nu m-ar surprinde daca ati descoperi, cu uimire poate, ca majoritatea lucrurilor din lista A (de bucurii) nu se regasesc in lista B.

Daca ar fi sa sugerez cuiva sa aleaga calea minimalismului, as incepe prin a-l intreba: Cat de importante sunt lucrurile pe care le-ai acumulat in viata? Cat de importante sunt obiectele materiale pentru care ai lucrat din greu 40, 50 sau 80 de ore pe saptamana ca sa le achizitionezi? Cata valoare aduc vietii tale? Cu cat ti-au imbunatatit calitatea vietii? Sunt gata sa pariez ca e mai putin decat ti-ai imaginat.

Concluzia e usor de tras: lucrurile pe care le-ati cumparat cu greu, cele care valoreaza - conform societatii in care traim – “cel mai mult”, nu sunt neaparat cele care va aduc cea mai mare bucurie. Solutia e la fel de simpla: simplificarea, prin a ne orienta spre minimalism.

Dar ce inseamna minimalismul? A fi minimalist nu inseamna a trai in mijlocul pustietatii departe de oameni si civilizatie, fara a avea vreo posesiune materiala. Minimalismul este calea de mijloc dintre societatea de consumerism in care traim si extrema cealalta, mijlocul pustietatii. Este optiunea constienta de a trai experiente de neuitat care iti lasa bucurie in suflet, in loc de cumpararea unei noi perechi de pantofi pentru ca sunt la moda. Minimalismul este alegerea facuta intre a te multumi cu strictul necesar si a te ingropa in lucrurile, precum si decizia de a petrece timp alaturi de persoanele care conteaza cel mai mult, in loc de timp pierdut in fata televizorului.

Permiteti-mi sa insir mai jos cateva din beneficiile evidente ale stilului de viata minimalist:

Generatia Y, a celor nascuti aproximativ intre 1980 si 1995, care au intrat pe piata muncii in jurul anului 2000, sunt altfel, punand mai mult pret pe experiente decat pe lucruri. Ei sunt prima generatie care inchiriaza o locuinta pe termen lung, in loc sa cumpere, prima generatie care ia autobuzul in loc sa cumpere o masina, prima generatie care trece cu usurinta de la o slujba la alta, sau chiar de la o profesie la alta, care alege sa calatoreasca prin lume inainte sa se stabileasca permanent undeva. Poate putem invata cate ceva de la ei.

Articol scris de Anca Borza

O avida cititoare, atat de literatura, cat si de informatii utile publicate online, Anca scrie de multa vreme, atat în limba romana, cat si in engleza, în principal despre sine si subiecte care o intereseaza (cum ar fi sanatatea, alimentatia, calatoriile, afacerile personale).

https://ancaborza.com/

#minimalism #simplitate

Ce au mai parcurs alti cititori...

O adepta a minimalismului raspunde celor mai frecvente 10 obiectii la acest stil de viata
Intrebari si raspunsuri
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101