Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Introducere in arta meditatiei

Introducere in arta meditatiei

Pentru a atinge cunoasterea, adaugati lucrurile de zi cu zi. Pentru a atinge întelepciunea, eliminati lucruri în fiecare zi. Lao Tzu Practici de curand meditatia? Sau te gandesti sa o practici la un moment dat in viitor? Pentru o activitate atat de

Pentru a atinge cunoasterea, adaugati lucrurile de zi cu zi. Pentru a atinge întelepciunea, eliminati lucruri în fiecare zi.

Lao Tzu

Practici de curand meditatia? Sau te gandesti sa o practici la un moment dat in viitor?

Pentru o activitate atat de simpla, linistitoare si relaxanta, sunt destul de multe intrebari si nedumeriri pe care oamenii le au. Daca ai incercat cel putin o data sa meditezi cu siguranta ca te-ai trezit cu mai multe intrebari decat aveai inainte.Iata cateva lucruri pe care e bine sa le stii inainte sa incepi sa practici meditatia.

  1. Meditatia este simpla, dar nu e intotdeauna relaxanta.

Multe persoane care incep sa practice meditatie, se asteapta ca inca de la prima sedinta sa atinga o stare de transcendenta mistica si sa ramana intr-o pozitie relaxanta cel putin 30 de minute. In realitate, insa, ti se poate intampla sa nu poti sta nemiscat, gandurile sa ti se plimbe fara incetare prin minte si sa nu te simti nici pe departe calm si relaxat.

De fapt, un studiu a descoperit ca participantii au resimtit mai putina relaxare si un ritm cardiac mai ridicat pe parcursul unor practici de meditatie — meditatia pentru iubire-amabilitate si cea pentru analiza gandurilor in special.

Astfel incat daca ti se intampla sa ai zile cu o meditatie reusita si altele in care abia reusesti sa o duci pana la capat, nu te ingrijora. Este normal, face parte din proces.

  1. Mintea nu trebuie sa se goleasca complet.

E posibil sa incerci sa te concentrezi prea mult pe reprimarea gandurilor. Este o alta greseala frecventa pe care o fac unii incepatori si poate transforma meditatia intr-o experienta mai grea decat este menita sa fie.

Cand inveti mai multe despre aceasta practica, afli ca de fapt, nu are nicio legatura cu reprimarea gandurilor. Dimpotriva, meditatia are legatura mai mult cu “observarea” propriei minti. Secretul este sa observi gandurile si sa le lasi sa curga liber prin minte fara sa te lasi absorbit de ele.

  1. Poti medita si cu ochii deschisi (daca vrei).

Sunt multe persoane care nu stiu acest lucru, insa exista tipuri de meditatie care necesita tinerea ochilor deschisi. Daca nu poti tine ochii inchisi sau daca strangi prea tare din pleoape cand tii ochii inchisi, incearca o meditatie cu ochii deschisi.

In general, meditatia cu ochii deschisi este mai eficienta daca lucrezi la a fi mai prezent, mai constient de lucrurile din jurul tau. Daca vrei sa lucrezi mai mult cu interiorul tau si cu observarea gandurilor, atunci e mai bine sa stai cu ochii inchisi. Sau le poti practica pe ambele, alternativ.

  1. Chiar si 5 - 10 minute pot insemna ceva.

Una dintre scuzele cele mai frecvente folosite pentru a evita meditatia este lipsa de timp. Multe persoane traiesc cu impresia ca au nevoie de cel putin 20 sau 30 de minute pentru a medita, sau se gandesc ca mediul agitat de la munca sau de acasa nu este deloc adecvat.

Daca vrei cu adevarat ca meditatia sa faca parte din viata ta, trebuie in primul rand sa nu mai cauti scuze. In definitiv, si cateva minute de meditatie sunt mai bune decat deloc. Iar o pereche de casti poate rezolva problema zgomotului, astfel incat sa o poti practica oriunde.

  1. Vei obtine mai multe rezultate daca o faci in mod regulat.

Ca si in cazul sportului sau al alimentatiei sanatoase si meditatia ofera beneficii cand este practicata constant, chiar zilnic. Desi cu siguranta vei avea parte de zile in care vei "sari" peste, daca incerci sa faci din meditatie un obicei zilnic, vei vedea cum iti afecteaza pozitiv sanatatea mentala si viata de zi cu zi. Companii mari precum Google au introdus deja programe speciale de meditatie si constientizare pentru angajati, deoarece s-a dovedit ca meditatia sau simpla actiune de a sta si a incerca sa nu te gandesti la nimic ajuta la imbunataatirea sanatatii emotionale, crescand in acelasi timp randamentul la locul de munca. Acest fapt vine ca o reactie la dezvoltarea acuta a conexiunilor din sfera digitala dar si a destramarii conexiunilor sociale ale societatii.

Daca iti faci un program zilnic pentru meditatie - fie ca e dimineata, la pranz sau la sfarsitul zilei - vei progresa mai mult decat daca nu iti planifici o perioada anume pentru ea. Include-o in rutina ta pe cat de mult poti si vei ajunge sa te intrebi cum ai putut trai fara ea!

Surse:
http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2014/12/14/60-minutes-explores-the-rise-of-mindfulness-meditation-and-how-it-can-change-the-brain/
http://www.care2.com/greenliving/5-things-nobody-tells-you-about-meditation.html

 

#intelepciune #meditatie #relaxare #sfaturi

Ce au mai parcurs alti cititori...

In cautarea fericirii - sfaturi pentru o viata mai buna
5 minute de meditatie!
Dovezi stiintifice in sprijinul rugaciunii prin meditatia colectiva
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101