Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. 10 beneficii ale macrisului

10 beneficii ale macrisului

Macrisul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra digestiei, a tensiunii arteriale, a sistemului imunitar si asupra sistemului osos. Descopera 10 beneficii ale macrisului.

Macrisul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra digestiei, a tensiunii arteriale, a sistemului imunitar si asupra sistemului osos. Pe langa faptul ca este folosit in supe, condimente, sosuri, medicamente si gemuri, acest excelent aliment de sezon a fost folosit si de catre faraoni in bautura numita Karade, fiind un ingredient esential si viu cu efect terapeutic, antiseptic si antiinflamator.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Cuprins

beneficiile macrisului

Ce este macrisul?

Macrisul este o planta perena, originara din centrul si nordul Europei, care creste spontan in zonele de deal si de munte. Are o radacina persistenta, din care se dezvolta in fiecare primavara o noua tulpina vivace si verde vie. Datorita beneficiilor sale extraordinare, macrisul a inceput sa fie cultivat in intreaga lume.

Frunza de macris este cunoscuta atat pentru gustul sau placut, acrisor, astringent, cat si pentru gama larga de beneficii asupra sanatatii.

In intreaga lume, exista mai multe specii de macris: (rumex acetosa) intalnit prin fanete si livezi, macrisul de gradina sau stevia (rumex patientia), macris de munte (rumex scutatus), macris marunt (rumex acetosella – “mica planta de otet”), macrisul calului (rumex crispus) – planta inalta care creste in locuri umede, macrisul iepurelui, numit si macrisul de padure (oxalis acetosella), macrisul stanelor (rumex alpinus).

Acum va intrebati care este macrisul comun, intalnit in gradini, pe camp si in diverse condimente? Acesta este rumex acetosella – “mica planta de otet”. Acest tip de macris are frunzele verde intens si o radacina care se intinde adanc in pamant, iar cand ajunge la maturitate, are flori de culoare rosu inchis si chiar violet.

Compozitia macrisului

Elementul cheie al macrisului este frunza care ne ofera o cantitate semnificativa de fibre, foarte putine calorii si grasimi, o cantitate mica de proteine si o cantitate semnificativa de vitamine. Macrisul este bogat in vitamina C (nutrient esential pentru a activa celulele imunitare), vitamina A (cu rol esential in sanatatea pielii), vitamina B6 (nutrient esential pentru asimilarea proteinelor). Macrisul este, de asemenea, bogat in fier, potasiu, calciu si magneziu.

In ceea ce priveste compusii organici, macrisul contine flavonoizi, antociani si polifenoli, ale căror principală acțiune este prevenirea formării radicalilor liberi si lupta împotriva îmbătrânirii pielii.

 

10 beneficii ale macrisului

1. Ajuta la digestie

Datorita faptului ca macrisul este bogat in fibre, includerea lui in salate si in supe poate sa aiba un rol important in procesul de digestie. Fibrele sunt elemente esentiale pentru sistemul digestiv, deoarece imbunatatesc sanatatea grastro-intestinala si reduc senzatia de balonare. Fibrele ajuta la scaderea colesterolului in organism si diminueaza astfel riscul de ateroscleroza sau de accident vascular.

2. Mentine sanatatea inimii

Macrisul contine un nivel ridicat de potasiu, iar cand zicem potasiu ne gandim la sanatatea inimii. De exemplu, o singura ceasca de macris contine 15% din doza zilnica recomandata de potasiu. Acesta este un mineral cheie, cu rol esential in reglarea si echilibrarea fluidelor din intregul corp, având un efect benefic asupra sistemului cardio-vascular, asupra arterelor si asupra vaselor sanguine.

3. Imbunatateste vederea

Vitamina A este una dintre componentele macrisului si este cunoscuta sub numele de „vitamina vederii bune”, deoarece ajuta ochii sa se adapteze la schimbarile de lumina. Aceasta vitamina actioneaza ca un antioxidant si are un rol semnificativ in agerimea vederii si in prevenirea problemele care apar odata cu varsta.

4. Un bun aliat impotriva anemiei

Macrisul este un aliment natural, bogat in fier. Fierul este prezent in toate celulele organismului si trebuie sa se gaseasca in alimentatia oricui. Cel mai important rol al fierului este acela de a purta oxigenul de la plamani in restul corpului si de a ajuta muschii sa stocheze si sa foloseasca oxigenul. Asadar, macrisul aduce un aport de fier organismului si previne aparitia anemiei in corp.

5. Adjuvant al sistemului imunitar

Macrisul este bogat in vitamina C, iar o ceasca de macris contine 106% din doza zilnica de vitamina C recomandata. Aceasta vitamina, denumita stiintific si acidul ascorbic, creste productia de celule albe din sange, protejeaza organismul impotriva deficientelor imunitare si lupta impotriva radicalilor liberi. Vitamina C este folosita si impotriva simptomelor de gripa si raceala.

6. Confera pielii un aspect sanatos

Ramanem tot la vitamina C, dar de aceasta data la efectele sale impotriva imbatranirii. Prin continutul de vitamina C, frunzele de macris ofera pielii un aspect sanatos, ajuta la producerea colagenului, diminueaza aparitia ridurilor si mentine sanatatea pielii .

7. Imbunatateste sanatatea rinichilor

Un studiu publicat in Saint Louis de catre Universitatea din Washington confirma ca frunzele de macris au un rol semnificativ in curatarea tractului urinar si in eliminarea pietrelor la rinichi. In cazul pacientilor sanatosi, macrisul ajuta la prevenirea formarii de pietre la rinichi.

Citeste cum poti preveni cu remedii naturale pietrele la rinichi

retete-cu-macris

8. Adjuvant al sistemului osos

O singura cana de macris contine 123mg de calciu, component cunoscut pentru rolul sau in mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor. Calciul are si un rol in transmiterea mesajelor din creier catre restul corpului si, datorita acestuia, muschii raspund comenzilor date de catre nervi. Pe scurt, ai calciu, ai oase sanatoase!

9. Efect antioxidant

Chiar daca cercetarea cu privire la componentele antioxidante ale macrisului este in curs de desfasurare, exista inca o buna cantitate de dovezi care sugereaza ca planta contine flavonoide, compusi polifenolici si antociani care actioneaza ca antioxidati si au efect impotriva radicalilor liberi si eliminarea lor inainte de a se transforma din celule sanatoase in celule canceroase.

10. Detoxifiant natural

Din cand in cand, e recomandat sa recurgem si la o cura de detoxifiere, iar macrisul este o planta care poate fi introdusa in curele de detox, avand un rol esential in metabolism si sprijinand procesul de eliminare pe cale naturala a toxinelor din corp.

 

Retete cu macris

Supa de macris

Ingrediente:

Mod de preparare:

Se taie morcovul si ceapa. Intr-o oala se pune putin ulei, se pune la calit ceapa si morcovul. Adaugam apoi usturoiul, apa si lasam la fiert.

Separat, se fierbe macrisul circa 10 minute cu putina sare. Dupa ce a fiert, se strecoara si se adauga frunzele de macris in cealalta oala. Se adauga piper dupa gust si se amesteca.

Salata de macris

Ingrediente:

Mod de preparare:

Spalati legumele si taiati ardeiul. Asezati intr-un bol toate ingredientele si asezonati totul cu sare, piper rosu si ulei de masline.

Pofta buna!

Asadar, macrisul nu este doar un aliment gustos, ci si unul deosebit de sanatos.

Primavara, bucura-te de aparitia acestuia prin gradini si include macrisul in alimentatia ta zilnica!

*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.

 

SURSE

https://www.naturalfoodseries.com/13-benefits-sorrel/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/sorrel.html

#beneficii măcriş

Ce au mai parcurs alti cititori...

Intrebari si raspunsuri
12 beneficii ale busuiocului si cateva retete
Laptele de cocos: beneficii și rețete

Ce spun cititorii despre "10 beneficii ale macrisului"

Patrana ion01 April 2020 14:14Raspunde

Imi place, am sa va vizitez cand am timp.

09 April 2020 13:26Raspunde

Buna, Ion, Multumim si te asteptam cu drag!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101