Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. 12 beneficii ale busuiocului si cateva retete

12 beneficii ale busuiocului si cateva retete

Busuiocul este o plantă aromată, folosită pentru condimentarea mâncărurilor şi salatelor. Pe lângă gustul foarte plăcut, busuiocul are şi foarte multe beneficii pentru sănătate. Află de ce este bine să consumi busuioc cât mai des şi cum să îl foloseşti în diverse reţete.

Busuiocul este o planta aromatica din familia mentei, inrudita cu alte plante benefice printre care oregano si rozmarinul. Busuiocul se foloseste pentru condimentarea multor retete, insa ceea ce ar putea sa surprinda este multitudinea de beneficii pe care busuiocul le are pentru stimularea imunitatii. Extractul de busuioc sau uleiul esential de busuioc si-a dovedit eficienta intr-o varietate de afectiuni de sanatate, transformandu-l intr-una dintre cele mai importante ierburi aromatice din ziua de azi.

Stiati ca exista 35 de soiuri de busuioc? Plantele de busuioc sunt variate ca dimensiuni si soiuri, insa cel mai studiat tip de busuioc este busuiocul sfant. Acesta este indeosebi cunoscut pentru calitatile sale vindecatoare. In prezent exista cel putin sase uleiuri esentiale distincte obtinute din busuiocul sfant, din seminte, radacina, frunze si tulpina. Busuiocul sfant, cu denumirea stiintifica Ocimum sanctum L. sau Ocimum tenuiflorum L., este un binecunoscut adaptogen antiinflamator si antibacterian — adica poate ajuta corpul sa combata si sa reactioneze eficient la boli si la stres.

Busuiocul este o planta medicinala importanta utilizata in multe sisteme medicale traditionale, in special in Asia de Sud-Est si India. Busuiocul sfant este denumit in India tulsi si este considerat o planta sacra. Se foloseste de mii de ani in peste 300 de tratamente ayurvedice pe baza de plante, tincturi, ceaiuri, lotiuni si tonice. Tulsi este si un simbol important in multe traditii religioase Hinduse si este asociat cu zeitati; de alfel, tulsi in Sanskrita inseamna “Incomparabilul.”

Plasmă Marină cu Transport GRATUIT! -blog-Surpriza verii! Comandă In Green și primești un flacon personalizat! -blog-Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blogVitamine lipozomale pentru o absorbție mai bună! Descoperă produsele Zooki cu până la 25% REDUCERE! - blog
 

Ce beneficii dovedite are busuiocul?

Studiile stiintifice dovedesc urmatoarele beneficii ale busuiocului:

   Antiinflamatorii

Busuiocul contine uleiuri esentiale volatile puternic antioxidante, considerate hidrofobice. Adica nu se dizolva in apa si sunt usoare si suficient de mici pentru a calatori prin aer si prin pori pana in piele. Uleiurile esentiale volatile de busuioc ii confera busuiocului mirosul si gustul specifice, insa sunt responsabile si pentru beneficiile vindecatoare ale acestuia.

Ierburile de tipul busuiocului contin compusi de tipul uleiurilor esentiale care ajuta planta sa se apere de pradatori precum insecte, rozatoare si tulpini de bacterii din pamant. Cand consumam aceste uleiuri protectoare, beneficiem si noi de efectele sale de protejare si stimulare a imunitatii contra bolilor.

Cel mai folosit busuioc pentru gatit este busuiocul italian, apreciat si pentru numeroase beneficii pentru sanatate datorita nivelului ridicat de antioxidanti, magneziu si vitamine. Extractul de busuioc este folosit si in parfumuri, produse casnice pentru curatare si igiena orala datorita abilitatii busuiocului de a actiona ca agent antibacterian si antimicrobian contra microbilor si a bacteriilor.

½ cana de busuioc proaspat taiat (cam opt linguri) are aproximativ:

busuiocul

Sursa foto : https://goo.gl/1EYuQC

12 beneficii pentru sanatate furnizate de busuioc

1. Contine antioxidanti care ajuta la combaterea bolilor

Unul dintre beneficiile de baza ale uleiului esential de busuioc este abilitatea acestuia de a combate efectele negative ale radicalilor liberi protejand structura AND-ului si a celulelor. Busuiocul contine doi antioxidanti din categoria flavonoidelor solubili in apa, orientina si viceninara, care protejeaza celulele albe esentiale pentru functia imunitara, precum si pentru structurile celulare unde se depoziteaza ADN-ul.

Antioxidantii prezenti in busuioc protejeaza cromozomii de modificari care pot transforma celulele in celule canceroase. Stresul oxidativ apare in corp ca urmare a efectelor toxinelor din alimentatie, a poluarii din mediu si a radiatiei — dar antioxidantii de tipul celor prezenti in busuioc combat oxidarea si incetinesc efectele imbatranirii.

 

2. Actioneaza ca antiinflamator

Busuiocul contine uleiuri esentiale puternice, eugenol, citronellol si linalool. Aceste uleiuri care inhiba enzimele reduc inflamatia, cauza principala a majoritatii bolilor de inima, artrita reumatoida si diverse afectiuni inflamatorii intestinale.

3. Combate cancerul

Studii clinice publicate in Nutritia si Cancerul arata ca busuiocul contine fitochimicale care previn in mod natural cancerul, inclusiv cancerul indus chimic de piele, ficat, oral si de plamani. Busuiocul poate sa mareasca si activitatea antioxidanta, sa influenteze pozitiv expresia genelor, sa induca apopteoza (moartea) celulelor canceroase si sa opreasca dezvoltarea tumorilor. In studiile pe animale, extractul de busuioc a demonstrat ca poate proteja contra cancerului si mortalitatii in timp ce protejeaza in mod selectiv tesutul sanatos si celulele de efectele negative ale tratamentelor pentru cancer cu radiatii sau chimioterapii. Acest lucru inseamna ca extractul de busuioc poate fi folosit cu succes ca tratament suplimentar la cel de cancer chiar si atunci cand o persoana foloseste forme de tratament clasic.

4. Are proprietati antibacteriene

Un alt beneficiu al uleiului esential de busuioc este faptul ca ofera protectie contra dezvoltarii bacteriilor nocive. In studii, extractul de busuioc se dovedeste util chiar si in cazul tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice.

Cand cercetatorii de la Universitatea Medicala din Lodz, Polonia, au testat activitatea antibacteriana a uleiului de busuioc contra tulpinilor de E. coli si alte bacterii nocive colectate de la pacientii cu infectii, rezultatele au aratat ca busuiocul s-a dovedit eficient contra tulpinilor de bacterii si a cresterii acestora. Acest lucru a incurajat cercetatorii sa continue studiul asupra busuiocului si a altor uleiuri antibacteriene care pot ajuta in cazul unor boli si infectii rezistente la antibiotice.

5. Detine proprietati antimicrobiene, care combat virusii si infectiile

Uleiurile esentiale de busuioc s-au dovedit a manifesta activitate antimicrobiana contra unei game largi de bacterii, ciuperci, mucegaiuri si virusi. Acest lucru inseamna ca pe lista lunga de beneficii dovedite pe care le are busuiocul se poate adauga si protectia contra ciupercii candida si a altor tipuri de iritatii ale pielii.

6. Combate stresul, actionand ca ‘adaptogen’

Studiile arata ca busuiocul actioneaza ca un adaptogen natural, o planta medicinala care ajuta corpul sa se adapteze la stres si sa normalizeze efectele daunatoare ale factorilor de stres asupra proceselor fiziologice.

De exemplu, cand cercetatorii au studiat efectele anti-stres ale frunzelor proaspete de busuioc date iepurilor expusi unui mediu cu un inalt nivel de stres, au observat o imbunatatire semnificativa a stresului oxidativ dupa consumul de busuioc. Dupa ce iepurii au primit suplimente cu doua grame de frunze proaspete de busuioc timp de 30 de zile, au prezentat efecte de protectie cardiovasculara si respiratorie ca reactie la factorii de stres. S-a observat si o reducere semnificativa a nivelului de zahar din sange, precum si a activitatii antioxidante.

7. Combate depresia

Beneficiile busuiocului se aplica si persoanelor care sufera de tulburari mentale sau de comportament, cum sunt depresia si anxietatea. Busuiocul este considerat antidepresiv de unii pentru ca poate influenta pozitiv functia creierului la nivelul cortexului suprarenal, stimuland neurotransmitatorii sa regleze hormonii responsabili de starile de fericire si energie.

8. Sustine sanatatea cardiovasculara

Antioxidant si antiinflamator, busuiocul ajuta muschii care controleaza functionarea vaselor de sange sa se relaxeze, promovand o presiune arteriala sanatoasa. Beneficiile busuiocului includ abilitatea de a contribui la prevenirea acumularii periculoase de trombocite si de formare a cheagurilor de sange care pot cauza un stop cardiac.

Extractele de busuioc reduc inflamatia care cauzeaza bolile cardiovasculare inhiband eliberarea citokinelor care provoaca inflamatii, proteine secretate din celula in celula pentru a comunica si a mari apararea imunitatii corpului.

Cand acest lucru are loc pe perioade mai lungi de timp, corpul trece printr-o “cascada inflamatorie” care pune presiune pe organe si incetineste circulatia sangelui, reglarea hormonala si procesele cognitive. In ceea ce priveste sanatatea inimii, inflamatia poate acumula grasimi, placa de colesterol si poate mari riscul de atac cardiac sau accident vascular.

9. Contribuie la buna functionare a ficatului si la detoxifierea corpului

Un studiu publicat in Revista alimentelor medicinale a descoperit ca atunci cand sobolanii bolnavi au primit extract de busuioc timp de cinci zile, au manifestat imbunatatiri semnificative prin producerea enzimelor de detoxifiere, a unei protectii antioxidante si a unei reduceri de acumulare de grasimi in ficat.

10. Alcalinizeaza corpul si imbunatateste digestia

Busuiocul echilibreaza acidul din corp si reface pH-ul corpului. Acest lucru imbunatateste digestia si imunitatea prin multiplicarea florei intestinale si reducerea bacteriile daunatoare.

Busuiocul este folosit in mod traditional pentru reducerea balonarii si a retentiei de apa, a pierderii apetitului, a crampelor stomacale, a refluxului gastric si chiar si pentru eradicarea viermilor si parazitilor stomacali.

11. Actioneaza ca un afrodisiac natural

In Italia busuiocul este considerat de secole un simbol al iubirii. Se crede ca aroma de busuioc mareste libido-ul, probabil prin stimularea circulatiei sanguine si a energiei, reducand inflamatia. In religia Hindusa si in practicile ayurvedice, busuiocul sfant (tulsi) este considerat “elixirul vietii” si este folosit pentru promovarea functiei sexuale si imbunatatirea dispozitiei.

12. Previne diabetul si sindromul metabolic

Extractele de busuioc s-au dovedit a reduce nivelul de glucoza din sange si inflamatia, ceea ce face ca busuiocul sa previna diabetul si alte forme de sindrom metabolic. In plus, printre beneficiile uleiurilor esentiale de busuioc se numara si abilitatea de a reduce nivelul trigliceridelor si a colesterolului, un risc la care sunt expusi diabeticii.

Cand cercetatorii de la Departamentul de Stiinte ale Universitatii de Agricultura si Tehnologie Azad din India au investigat efectele frunzelor de busuioc proaspat asupra glucozei din sange si a nivelului de colesterol seric la oameni prin teste clinice dublu-orb, rezultatele au aratat ca busuiocul a dus la imbunatatiri semnificative ale glucozei din sange si la imbunatatiri moderate ale nivelului colesterolului din sange. Acest lucru arata ca suplimentele cu busuioc ar putea ajuta in gestionarea diabetului si a complicatiilor care deriva din aceasta boala.

Tipuri de busuioc

Sunt multe diferente botanice intre tipurile de busuioc, de aceea cand o persoana se refera generic la “busuioc” este greu de identificat tipul de busuioc la care aceasta face referire si beneficiile acesteia de care poate profita.

Toate tipurile de busuioc cresc sub forma unor plante cu frunze verzi mari, lungi de aproape 5 cm.

Printre speciile de busuioc se afla: busuiocul dulce, busuiocul lamaios, busuiocul Italian sau cret, busuiocul sfant, busuiocul tailandez si busuiocul cu frunze de salata. Aroma si mirosul varietatilor busuiocului variaza in functie de componentele chimice si cantitatea de ulieuri esentiale pe care le contin. Urmatoarele uleiuri se regasesc in toate varietatile de busuioc, insa in cantitati diferite: cinnamata, citronellol, geraniol, linalool, pinena si terpineol.

Utilizarile busuiocului de-a lungul istoriei

Busuiocul apartine genului de plante Ocimum, care isi deriva numele din grecescul ozo, care inseamna “a mirosi.” Originile exacte ale busuiocului nu sunt foarte clare, insa se presupune ca este originar din anumite zone din Asia si Africa. Plantele de busuioc au inceput sa creasca pe insulele Pacificului ca plante perene cu mii de ani in urma si au fost aduse din India in Europa in Evul Mediu in secolul al 16-lea. Iar in secolul al 17-lea busuiocul a ajuns si in Americi.

In traditia veche europeana busuiocul a fost asociat cu superstitii si scorpioni. Acum multi ani, se recomanda cultivarea cu mare grija a busuiocului, pentru “a evita inmultirea scorpionilor.” Scorpionii se crede ca prefera ghivecele cu busuioc pentru a se adaposti, iar vechi superstitii cred ca daca lasi o planta de busuioc suficient de mult, aceasta se va preschimba intr-un scorpion!

Busuiocul sfant are un lung istoric de utilizare medicinala si religioasa in India, unde este considerata una dintre cele mai importante plante. Bucuiocul sfant este o iarba sacra si in religia hindusa si se crede ca poseda proprietati protectoare si de vindecare. Tulsi, “Regina ierburilor,” este o planta legendara, apreciata, feminina — iar uleiurile sale esentiale sunt considerate remedii eficiente pentru dureri de cap, refacerea energiei, combaterea stresului, a bolilor si a disfunctiilor sexuale.

Cum se cumpara si se gateste busuiocul

In prezent busuiocul este una dintre cele mai importante plante in multe culturi si bucatarii, printre care cea italiana, indiana, tailandeza si vietnameza. Busuiocul poate fi folosit in multe feluri: cu legume sote, in sosuri, pentru aromatizarea preparatelor si a tocanitelor; in ceaiurile de plante; pentru aromarea lichiorurilor si chiar si in unele bauturi.

Cele mai des intalnite retete in care se foloseste busuiocul sunt pesto si sosul de rosii marinat; se combina foarte bine cu uleiul de masline, usturoiul, branza, diverse tipuri de otet si nuci. Busuiocul proaspat, cel uscat si uleiul aromatizat cu busuioc sunt toate variante pentru aromatizarea felurilor de mancare si savurarea aromelor sale specifice.

Cand cumparati busuioc, alegeti frunzele viu colorate, care arata proaspat. Busuiocul poate fi gasit in timpul verii si toamna la producatori in piata, iar in tot restul anului in magazine alimentare. Busuiocul se poate creste si in ghiveci in locuri cu lumina si soare. Odata cules, busuiocul proaspat se depoziteaza in frigider fara sa fie spalat, invelit in servetel umed, intr-o punga de plastic sau de hartie. Inainte de consum trebuie spalat, pentru ca poate aduna mizerie si nisip.

Retete cu busuioc

Suc de rosii cu busuioc

Timp de pregatire: 5 minute

Portii: 2

INGREDIENTE:

MOD DE PREGATIRE:

  1. Se pun toate ingredientele intr-un storcator. Se amesteca si se consuma imediat.

Pesto din rosii si busuioc

Timp de pregatire: 5 minute

Portii: 4

INGREDIENTE:

MOD DE PREGATIRE:

  1. Se pun toate ingredientele intr-un blender si se amesteca pana la omogenizare.

Orez brun cu rosii si busuioc

Timp de pregatire: 45 minutes

Portii: 4

INGREDIENTE:

MOD DE PREGATIRE:

  1. Se fierb doua cani de apa si se adauga orezul si sarea. Se lasa la fiert cam 30–40 minute pana cand apa se evapora si orezul este gata.
  2. Se amesteca otetul, mierea, uleiul de cocos, sarea si piperul. Se toarna peste orez. Se adauga rosiile si busuiocul. Se amesteca si se serveste.

Efectele secundare ale busuiocului

Uleiul esential de busuioc nu este destinat consumului si trebuie diluat cand se aplica pe piele, fiind foarte intens. Busuiocul proaspat se considera sigur si de obicei este usor tolerat, fara sa produca reactii alergice sau efecte secundare. Insa poate prezenta riscuri pentru anumite persoane.

Femeile insarcinare sau cele care vor sa ramana insarcinate sau alapteaza e bine sa-l evite, pentru ca se stie ca busuiocul poate afecta fertilitatea. Uleiurile esentiale de busuioc sau suplimentele pot interfera cu medicamentele pentru reducerea colesterolului si cu cele pentru diabet, de aceea trebuie consultat medicul inainte de a lua suplimente cu busuioc.

 

 

SURSE

http://draxe.com/benefits-of-basil/ - busuiocul

#antiinflamator #antioxidant #busuioc #vegetarienii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ceapa verde si beneficiile sale pentru sanatate 
10 beneficii ale macrisului
Rețete cu alimente sattvice - 1. Fructe proaspete
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101