Yoga este o disciplină psiho-somatică-spirituală ce are ca scop uniunea și armonia dintre corp, minte și suflet, și, în final, uniunea conștiinței individuale cu cea universală. În filozofia yoghică lumea înconjurătoare este văzută ca divinitate fragmentată în tot ceea ce există și că pentru a face următorul salt în evoluția conștiinței, toate fragmentele trebuie să se întoarcă la uniune. Acest proces se produce pe toate planurile, iar nivelul celular este unul dintre ele. Atunci când o persoană practică yoga, cu o atitudine yoghică (răbdare, persistență, depășirea obstacolelor din interior – lenevia, furia, deziluzia, dorința de a fi mai...decât alții), există anumite modificări ce apar la nivel fiziologic. Sună interesant, nu?
Știința începe să se concentreze din ce în ce mai mult pe implicațiile pe care le are această practică de yoga asupra celulelor și asupra memoriei bio-celulare.
Yoga și rejuvenarea celulelor
În fiecare clipă, celulele se multiplică în corpul tău. ADN-ul este copiat de la o celulă la alta, bazându-se pe memoria celulară. Atunci când există erori la copiere, celula deține înțelepciunea inerentă și mecanismele de rejuvenare construite în interiorul ADN-ului care recunoaște eroarea făcută. Se întâmplă însă ca aceste mecanisme să nu funcționeze. Rata de reparație a ADN-ului (cât de repede erorile trebuie corectate) influențează vulnerabilitatea ta la cancer și alte boli afectate de mutații genetice. De asemenea, este important să știi stresul pe o perioadă lungă de timp încetinește această rată de reparație.
O practică constantă și disciplinată de minimum trei luni de yoga, qiqong, tai-chi pot accelera capacitatea de corectare a modificărilor celulare prin intermediul ADN-ului și rejuvenarea la nivelul celular al organismului.
De exemplu, beneficiile metodei de hatha yoga asupra sănătății celulare sunt bine documentate. Stretching-ul implicat de anumite posturi au fost studiate pentru capacitatea lor de a regenera celulele de tip Beta din pancreas, în timp ce anumite posturi de yoga au fost demonstrate științific ca având beneficii asupra reflexelor pulmonare și a sănătății cardio-vasculare, datorită unei creșteri ale nivelului de celule roșii din corp.
Toate aceste plusuri pe care yoga ți le poate aduce în nivelul de calitate a vieții sunt ceea ce îi determină pe din ce în ce mai mulți oameni să încerce această formă de mișcare și acest stil de viață.
Secvența de yoga pentru rejuvenare
Îți prezint în continuare anumite posturi de yoga pe care le recomand celor care au nevoie să își ajute corpul și mintea în procesul de rejuvenare celulară, de recuperare după anumite dezechilibre fizice și mentale. Ca și exercițiu mental, trăiește experiența fiecărei posturi, încearcă să „nu fugi” de ea.
Înainte de a practica, te rog să consulți medicul tău pentru a te asigura că starea de sănătate îți permite să practici yoga sau activități sportive.
Parivrtta Sukhasana (Postura ușoară cu twist)
Așează-te cu picioarele încrucișate în Sukhasana, Postura Ușoară.
Inspiră și extinde brațele către tavan, apoi expiră plasând palma dreaptă în spatele șoldurilor și palma stângă pe genunchiul drept.
Cu fiecare inspirație, ridică pieptul către tavan, iar când expiri apasă în palme și rotește trunchiul mai mult.
La final, privirea este către dreapta sau în spate. Repetă pe partea stângă.
Numără 5-7 cicluri complete de respirație pe fiecare parte.
Adho Mukha Svanasana (Postura câinelui cu fața în jos)
Începe în Adho Mukha Svanasana cu genunchii îndoiți pentru a permite coloanei să fie alungită. Apasă în palme și lasă umerii departe de urechi.
Imaginează-ți că oasele șezutului se orientează către tavan, iar la final, coboară călcâiele către saltea dacă îți permite spatele piciorului.
După ce te-ai mobilizat, numără 5-7 cicluri complete de respirație.
Ashtanga Namaskar (Postura genunchi-piept-bărbie)
Expirând, coboară genunchii pe saltea, pieptul între palme, bărbia pe saltea.
Ardha Bhujangasana (Postura Cobrei Mică)
Inspiră lăsând corpul întins pe saltea și extinde ușor coatele în Cobra Mică.
Evită să mergi în postura completă de Cobra atunci când ești la început.
Ca și reper, coastele inferioare trebuie să rămână în contact cu salteaua, iar coccisul orientat către podea.
Adho Mukha Svanasana (Postura câinelui cu fața în jos)
Expiră, împingându-ți corpul în Postura Câinelui cu fața în jos.
Numără 5-7 cicluri complete de respirație aici.
Virabadrasana I (Postura Războinicului)
Inspiră, aducând genunchiul drept la piept. Apoi expiră și plasează piciorul drept între mâini.
Cu genunchiul drept îndoit cât mai aproape de 90 de grade, rotește degetele de la piciorul stâng ușor către exterior. Inspiră și ridică-te în Virabadrasana I.
Poți ține mâinile pe șolduri sau poți extinde brațele către tavan.
Numără 5-7 cicluri complete de respirație.
Expiră și treci din nou prin posturile 1-4 – ceea ce se numește Salutul Soarelui (Surya Namaskar).
Repetă acum Virabadrasana I pe piciorul stâng, iar apoi încheie cu Salutul Soarelui.
Paschimottanasana
Acum așează-te pe saltea cu genunchii extinși în față. Inspiră extinde brațele către tavan, expiră apleacă-te în față. Îndoaie genunchi cât ai nevoie pentru a ajunge cu pieptul pe coapsele frontale, iar apoi încearcă să extinzi genunchiul puțin câte puțin în funcție de flexibilitate. Relaxează gâtul și umerii, aducând mult aer în abdoment. Numără 10-12 cicluri complete de respirație, observând ceea ce simți atunci când trunchiul este sprijinit de picioare, iar capul este aplecat către tibii.
Savasana
Postura finală de relaxare este Savasana. Întinde-te pe saltea cu picioarele relaxate și cu palmele orientate către tavan. Apasă în călcâie și rotește ușor coccisul în față pentru a stabiliza regiunea lombară în saltea. Relaxează-ți umerii și fruntea, interiorul obrajilor, abdomenul.
Poți experimenta cu unul dintre exercițiile de respirație despre care povestesc în articolul acesta.
Te invit pe saltea, să îți asculți corpul și mintea, chiar și pentru cinci minute de prezență zilnică. Cu pași mici, dar constanți, ajungi să dezvolți disciplină și rutină și să clădești fundația vieții tale de om, așa cum ți-o dorești.
Namaste.
Articol scris de Paula Almeida - comunitatea Viața Verde Viu
Sunt profesor de yoga și fondatorul Yoga Social România, un spațiu online de yoga și wellness. La Yoga Social lucrăm să aducem yoga și grija holistică de sine în casele tuturor. Credem că fiecare dintre noi are puterea interioară de a-și desena gândurile și, deci, propria viață. Noi am pornit să înțelegem asta la prima oră de yoga. Iar prin dedicare și cercetare în interiorul nostru, am găsit mereu sprijinul necesar ulterior.
Salut, ma intereseaza aceste exercitii , deoarece am probleme cu Lombagoo !
As vrea va rog sa postați poziții pt pancreas(diabet)