REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | PÂNĂ LA FINALUL ZILEI!

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Stres ieșit de sub control? Încearcă aceste 3 exerciții yoga de respirație pentru calmare și resetare

Stres ieșit de sub control? Încearcă aceste 3 exerciții yoga de respirație pentru calmare și resetare

O respirație conștientă te ajută să observi cu detașare evenimentele din jurul tău, să te calmezi și să te resetezi pentru a elimina stresul și starea de nervozitate din viața ta. Eficiența exercițiilor de respirație conștientă este binecunoscută. Iată 3 exerciții yoga de respirație foarte benefice împotriva stresului.

Adesea conștientizăm că stresul a pus stăpânire pe noi doar atunci când ajungem în puncte critice în viața noastră. El se instalează, însă, încet, tăcut. Zi de zi.

Stresul și implicațiile sale

Stresul este o experiență umană, cunoscută fiecăruia dintre noi. Serviciul, problemele financiare, problemele de sănătate, relațiile pe care le ai, asumarea responsabilităților, micile impedimente zilnice sunt doar câțiva factori care cauzează stresul. Această acumulare de tensiune declanșează mecanismul de “fight or flight” (luptă sau fugi) în creier, eliberând adrenalină și punând presiune pe glandele suprarenale și pe întregul organism. Deși crezi că există și stres pozitiv, acela care te motivează și te ajută să respecți deadline-uri importante, adevărul este că stresul este un factor nociv asupra organismului și asupra psihicului tău.

O stare constantă de stres duce cu ușurință la iritabilitate, anxietate, tensiune musculară, modificări ale digestiei, oboseală cronică și depresie. Ai tendința să crezi că o zi de relaxare va elimina stresul, dar el este mai încăpățânat decât pare. Și dacă nu mă crezi, observă ce se petrece cu respirația ta, cu expresia feței și cu tensiunea din mușchii gâtului atunci când te grăbești să ajungi la timp la serviciu. Și asta, poate, la doar o zi după o sesiune de spa.

Iată 16 semne care îți arată că ești mult prea stresat

De ce puterea ta stă în felul în care respiri?

Respirația este direct legată de sistemul nostru nervos simpatetic și parasimpatetic.  Prin memorie, corpul reacționează fără a conștientiza, adaptând ritmul respirației la evenimentul anticipat. Aici apare punctul de pornire al stresului. Cum ne ajută yoga în acest sens?

Prin yoga, înveți să aduci atenția către respirație. O respirație conștientă prin care să observi cu detașare evenimentele din jur și care îți oferă o bază obiectivă de interpretare a lor.

Eficiența exercițiilor de respirație conștientă este binecunoscută. Simple în abordarea lor, atunci când alegi să observi cum respiri cultivi, de fapt, atenția și capacitatea de conștientizare a ceea ce se întâmplă în jurul tău și cu tine. Descoperim cum corpul și mintea urmează respirația atunci când, cu blândețe, observi. Totul se dizolvă și rămâi cu tine însuți, realizând că a respira este însuși actul de a trăi.

Cum înveți să respiri conștient? Te invit să încerci trei exerciții yoghice de respirație și să cultivăm împreună un obicei zilnic de a observa cum respirăm.

1. Nadi Shodhana, respirația alternantă

Primul exercițiu de respirație pe care vreau să îl cunoști se numește Nadi Shodhana, respirația alternantă. Te așezi cu picioarele încrucișate sau cu șezutul pe călcâie. Tragi umerii în spate și către podea, deschizând astfel pieptul. Rotești coccisul ușor în jos pentru a crea mai mult spațiu în regiunea lombară a coloanei și, la final, aduci bărbia ușor către piept. Spatele capului, inima și pelvisul sunt în aceeași linie. Aduci mâna stângă pe genunchiul stâng, închizi ochii și inspiri.

Acoperi nara stângă cu degetul mare de la mâna dreaptă și expiri pe nara dreaptă. Înspiri pe nara dreaptă, acoperi nara dreaptă cu degetele arătător și mijlociu împreună și expiri pe stânga. Înspiri pe nara stângă, o acoperi și expiri pe nara dreaptă. Acesta este un ciclu.

Repetă de 12-20 ori acest ciclu, în funcție de timpul tău.

MAI Remineralizată cu Plasma Marină BIOCEAN! - blogMAI multă energie cu până  la 20% REDUCERE la produsele RAWBOOST! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Sare celtică blog

2. Respirația inegală

Așează-te în poziția ușoară, Sukhasana, sau în orice postură confortabilă. Te poți întinde pe spate pe saltea, poți sta pe un scaun, sau pe călcâie cu șezutul. Acest exercițiu poate fi puțin mai greu la început, ai însă răbdare să treci de primele cicluri de respirație și să observi schimbarea în ritmul și calitatea respirației pe parcursul său.

Începe prin a inspira numărând până la 4 și expiră numărând până la 4. Repetă de 5-10 ori.

Apoi inspiră numărând până la 4 și expiră numărând până la 5. Repetă de 5-10 ori.

În final inspiră numărând până la 4 și expiră numărând până la 6. Repetă de 5-10 ori.

De fiecare data când expiri în mod obișnuit reții încă aer în abdomen și în plămâni. Expirând pentru mai mult timp decât inspiri ajungi să crești capacitatea pulmonară, foarte importantă pentru momentele de anxietate, panică, de efort fizic și pentru imunitate.

Descopera 8 alimente cu proprietati antistres dovedite științific

3. Respirația cu pauză

Așează-te confortabil și pregătește-te îndreptând spatele și trăgând umerii în spate și în jos. Închide ochii, adu mâinile pe genunchi cu palmele în sus și fă un cerc între degetul mare și arătător. Restul degetelor rămân unite și deschise către cer. Inspiră numărând până la 4. Fă o pauză de 1-2 secunde. Expiră numărând până la 4. Fă din nou o pauză de 1-2 secunde.

Repetă de 20-30 ori.

Sunt exerciții ușoare, accesibile pe care le poți face în siguranță acasă, în metrou, sau la birou într-o pauză. Acordă atenție felului în care respiri și mintea și corpul tău îți vor mulțumi. La fel și cei din jur.

Calitatea respirației descrie calitatea vieții pe care o trăiești. Cu pași mici, zilnici, poți să dezvolți o relație cu mintea și corpul tău pentru a elimina stresul. Atunci când descoperi, cu adevărat, puterea pe  care o are respirația ta, înțelegi că a accepta stresul în intimitatea noastră este o alegere pe care o facem.

A trăi conștient începe cu respirația. Este tot ceea ce ai nevoie și o ai la dispoziție oricând. Gratuit. Este a ta.

Namaste.

Încearcă aceste poziții de yoga pentru reguverarea minții și a corpului.

 

Articol scris de Paula Almeida - comunitatea Viața Verde Viu

Sunt profesor de yoga și fondatorul Yoga Social România, un spațiu online de yoga și wellness. La Yoga Social lucrăm să aducem yoga și grija holistică de sine în casele tuturor. Credem că fiecare dintre noi are puterea interioară de a-și desena gândurile și, deci, propria viață. Noi am pornit  să înțelegem asta la prima oră de yoga. Iar prin dedicare și cercetare în interiorul nostru, am găsit mereu sprijinul necesar ulterior.

Website | Facebook | Instagram

#exercitii yoga #exercitii de respiratie #remedii antistress

Ce au mai parcurs alti cititori...

16 semne care îți arată că ești mult prea stresat.
8 alimente cu proprietati antistres dovedite stiintific
7 obiceiuri esentiale pentru a fi mai putin stresat
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101