Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Impactul vitaminei D asupra sanatatii

Impactul vitaminei D asupra sanatatii

Obtinem majoritatea vitaminelor direct din alimente, insa niciuna nu este ca vitamina D. Supranumita “vitamina soarelui”, vitamina D este produsa de catre corp odata cu expunerea la soare. In ultimele doua decenii, atentia acord

Obtinem majoritatea vitaminelor direct din alimente, insa niciuna nu este ca vitamina D. Supranumita “vitamina soarelui”, vitamina D este produsa de catre corp odata cu expunerea la soare. In ultimele doua decenii, atentia acordata studiului vitaminei D s-a concentrat nu numai asupra importantei sale in ceea ce priveste sanatatea oaselor cat si pentru potentialul rol curativ si preventiv in cazul a nu mai putin de 100 de afectiuni si boli grave, de la cancer la diabet pana la scleroza multipla si depresie.  Avand in vedere ca 80 - 90 % provine de la soare, este dificil sa stim cu exactitate de cata expunere la soare avem nevoie, pentru a nu depasi limita de siguranta. In acelasi timp, suplimentarea cu vitamina D sintetica a stârnit controverse in ceea ce priveste efectele pe care doze mari din aceasta le-ar putea avea asupra sanatatii.

Iata pe scurt câteva informatii esentiale pe care e bine sa le stii despre vitamina D.

Prin ce difera vitamina D de celelalte vitamine?

Dintre toti nutrientii pe care-i obtinem zi de zi, vitamina D este diferita din multe motive, iar unul esential este calitatea sa de prohormon. Prohormonul este o substanta solubila in grasime care, singura, nu este activa. Insa odata ajunsa in corp prin intermediul luminii solare, se transforma in hormon. Fiind solubila in grasimi, corpul o poate depozita o perioada destul de lunga, astfel ca beneficiile pe care le primim de la lumina soarelui intr-o zi raman in corp si in perioada imediat urmatoare.

Inerta din punct de vedere biologic, vitamina D trebuie procesata in mai multe regiuni ale corpului pentru a deveni utila. Dupa o perioada de timp petrecuta in soare, se produc doua tipuri de vitamina D. Primul tip este calcidiolul, sau vitamina D2, procesata in ficat. Al doilea tip se activeaza in rinichi si este cunoscuta sub denumirea de calcitriol, sau vitamina D3.

Vitamina D2 este depozitata in corp, in timp ce vitamina D3 este forma activa a vitaminei care are un impact imediat asupra sanatatii. Impreuna, aceste forme ale vitaminei D ofera o gama larga de beneficii care sunt esentiale pentru o stare generala de bine.

Rolul vitaminei D in corp

Vitamina D este semnificativa pentru sanatatea osoasa. Vitamina soarelui permite corpului sa absoarba calciu pentru mineralizarea oaselor, proces care ajuta la intarirea acestora.

Aportul corespunzator de vitamina D previne si vindeca rahitismul, o boala pe care o pot dezvolta copiii, identificata prin calcifierea neadecvata sau malformatia oaselor. Rahitismul este vizibil de obicei in partea inferioara a corpului, la nivelul picioarelor. Vitamina D se foloseste in tratarea unor afectiuni foarte variate, printre care osteoporoza, durerea de oase (osteomalacia), pierderea osoasa la pacientii cu hiperparatiroidism, insuficienta renala si boala genetica a sistemului scheletic, osteogeneza imperfecta.

Printre beneficiile vitaminei D se numara si reducerea inflamatiei in corp, precum si sprijinirea functiei neuromusculare (interactiunea dintre nervi si muschi) si a unui sistem imunitar sanatos. Conform Scolii de Sanatate Publica - Harvard , un nivel sanatos de vitamina D contribuie si la sanatatea inimii si reduce predispozitia pentru atac de cord, atac cerebral sau alte boli cardiovasculare.

Conform unui studiu recent, exista dovezi care arata ca o cantitate suficienta de lumina de la soare reduce riscul dezvoltarii cancerului la colon. Studii statistice sugereaza ca incidenta cancerului la san, precum si moartea cauzata de cancerul la san si cel colorectal, ar putea fi reduse semnificativ printr-o expunere corespunzatoare la vitamina D.  

Soarele si vitamina D

Surse alimentare

Vitamina D se poate obtine si din unele alimente, desi sursa cea mai buna ramane tot soarele.  Alimentele de origine vegetala care contin vitamina D sunt ciupercile.

Cum poti sintetiza vitamina D prin expunere  la soare fara riscuri

Contradictia dintre nevoia de a sintetiza vitamina D prin expunerea la soare si teama de a nu dezvolta cancer a determinat multe persoane sa evite expunerea la soare. Vestea buna este ca nu trebuie sa ne expunem perioade prea lungi la soare pentru ca organismul sa absoarba suficienta lumina necesara producerii unei cantitati suficiente de vitamina D. Cu siguranta nu trebuie sa ne ardem pentru a ne face plinul de vitamina D.

Ca regula de baza, timpul petrecut la soare trebuie sa fie jumatate din cel care ar face pielea sa se inroseasca. Aceasta perioada poate varia de la persoana la persoana, iar cei cu tenul mai deschis au nevoie de mult mai putin timp la soare decat cei cu pigmentul mai inchis. Se poate incepe cu 15 minute de expunere la soare, fara a aplica lotiuni de protectie solara, de doua sau trei ori pe saptamana pentru a acoperi necesarul de vitamina D. Timpul petrecut afara poate varia, insa e bine sa aibe loc in intervale orare in care soarele nu este prea puternic pentru evitarea arsurilor solare, intrucat acestea pot cauza imbatrânirea prematura a pielii si pot cauza in ultima instanta, cancer.

Timpul pe care trebuie sa-l petreci la lumina soarelui depinde atat de zona geografica in care locuiesti cat si de anotimpul in care te afli. Oamenii de stiinta norvegieni au dezvoltat o aplicatie care calculeaza timpul necesar obtinerii unei doze suficiente de vitamina D zilnica in functie de mai multi factori precum zona gografica (latitudine / longitudine), altitudine, tipul suprafetei (pamant, nisip,mare,etc) pe care o poti accesa aici. S-ar putea sa-ti fie de folos.

In concluzie: profita de soare cat poti - face bine la sanatate. Gaseste o activitate sportiva care iti place si bucura-te de efectele benefice ale soarelui impreuna cu ceilalti.

Surse:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
http://www.berkeleywellness.com/supplements/vitamins/other-supplements/article/vitamin-d-whats-latest
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19523595?dopt=Citation

 

#sanatate #soare #vitamina D

Ce au mai parcurs alti cititori...

Vitamina D poate preveni scleroza multipla.
Afla cat timp trebuie sa stai la soare pentru a asimila vitamina D
3 componente esentiale necesare pentru o adevarata sanatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101