Glanda pituitara este de marimea unui bob de mazare si este localizata in sella turcica, sau “saua turceasca”, la baza creierului, in spatele chiasmului optic. Glanda pituitara contine doua parti care functioneaza diferit si care se numesc pituitara anterioara si pituitara posterioara. Din cate stim, desi sunt localizate una langa cealalta, cele doua glande nu functioneaza impreuna.
La un moment dat glanda pituitara, numita si hipofiza, era considerata “glanda mama” care controla toate celelalte glande endocrine. Acum stim ca hipotalamusul preia mesaje de la creier si ii comunica glandei pituitare ce hormon ar trebui sa secrete. De exemplu, hipotalamusul va secreta hormonul care elibereaza hormonul de crestere sau hormonul care inhiba hormonul de crestere, pentru a comunica pituitarei anterioare sa produca sau sa opreasca eliberarea de hormoni de crestere.
Hipotalamusul si glanda pituitara sunt strans legate intre ele. Impreuna, acestea regleaza toate procesele care au legatura cu reactiile primare, cum ar fi stresul, mania, fuga de pericol, temperatura corporala, setea, foamea, activitatea sexuala si supravietuirea in general.
Pituitara anterioara - Adenohipofiza
Glanda pituitara anterioara este controlata de mecanismele de feedback negativ care compun trei patrimi din glanda pituitara. Odata declansati de hipotalamus, hormonii sunt eliberati de pituitara anterioara in sange.
De exemplu, hipotalamusul elibereaza un hormon care ii spune glandei pituitare sa elibereze hormoni care stimuleaza tiroida sa elibereze hormoni. Acestia intra in sange pentru a stimula metabolismul in corp atunci cand este necesar. Reactia de feedback negativ mentionat mai sus este modul in care hormonii din sange comunica cu creierul. Cand metabolismul a fost marit la stadiul dorit, hormonii din sange ii spun hipotalamusului sa comunice pituitarei sa nu mai stimuleze glanda tiroida.
Hormonii pituitarei anterioare principale
Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH)
TSH stimuleaza tiroida ca sa elibereze hormoni tiroidieni.
Hormonul de stimulare foliculara (FSH)
FSH & LH (hormonul de luteinizare) sunt cunoscute ca gonadotropine pentru ca stimuleaza gonadele (testicule si ovare). Acesti hormoni nu sunt necesari pentru a supravietuire, insa sunt esentiali pentru reproducere.
Prolactina
PL stimuleaza productia de lapte.
Hormonul adrenocorticotropic (ACTH)
ACTH stimuleaza eliberarea hormonilor corticoli suprarenali de catre glandele suprarenale.
Hormonul de stimulare a melanocitelor (MSH)
MSH este denumirea colectiva a unui grup de hormoni din clasa peptidelor, produsi de glanda pituitara, hipotalamus si piele. Acest hormon este antiinflamator si isi datoreaza numele influentei pe care o exercita asupra melanocitelor, celule ale pielii care contin un pigment inchis la culoare, melanina. Melanocitele sunt responsabile de alunite, pistrui si bronz. Melanina ne protejeaza celulele de efectul daunator al soarelui asupra ADN-ului.
Studii recente au aratat ca MSH poate suprima si pofta de mancare. Dupa toate aparentele, MSH raspunde de o gama larga de procese din corp.
Hormonul de crestere uman
HGH (somatotropina) stimuleaza cresterea corpului si ajuta la reglarea proceselor metabolice. Oamenii se simt mai tineri si corpul se vindeca mai repede cand hormonul de crestere este in cantitate suficienta (sau in exces) in corp. Cea mai importanta functie a HGH este sa spuna ficatului sa produca IGF-1, sau factorul 1 de crestere similar cu insulina. IGF-1 este considerat de multi un hormon esential anti-imbatranire. Impreuna, acesti doi hormoni influenteaza fiecare sistem din corp.
Cum iti maresti productia de hormoni de crestere in mod natural
In baza unei retete, administrarea de injectii de doua ori pe zi de catre un medic iti poate mari productia de hormon IGF-1 cu pana la 20 - 40 %. Sportivii profesionisti si starurile de cinema confirma eficienta acestor injectii. Acesta ar putea fi secretul nedezvaluit al oamenilor de succes, insa exista si riscuri asociate cu injectarea de hormoni in corp. Unul dintre riscurile principale este ca pituitara isi pierde abilitatea de a produce proprii hormoni de crestere.
Unele persoane iau pastile si suplimente care contin hormoni de crestere, disponibile in farmacii, ca un supliment obisnuit. Consumatorii ar trebui, insa, sa exercite o maxima atentie inainte de a folosi orice produs cu hormoni de crestere umani.
Exista si suplimente care au rolul de a mari productia corpului de hormoni de crestere. Un tratament adecvat, combinat cu o nutritie corespunzatoare, ar putea mari nivelul de IGF-1 cu 20 % sau chiar mai mult. O alternativa mai buna la injectiile cu HGH, aceste suplimente sunt formule precursoare pe baza de amino acizi care contin ingrediente ca glutamina, tiroxina, GABA, arginina si lizina.
Exercitiile fizice pot mari semnificativ prevalenta hormonului de crestere. O sesiune de 30 de minute de exercitii aerobice poate mari nivelul de IGF-1 cu peste 100%, iar o sesiune intensa cu greutati poate mari nivelul acestuia cu 400 pana la 800%. In acest context, este de mentionat ca genuflexiunile sunt un exercitiu pe care oricine ar trebui sa-l faca, din multe motive, iar unul dintre acestea este si faptul ca mareste productia de hormoni de crestere!
Cum putem mari productia de HGH
Genuflexiunile au nenumarate beneficii pentru sanatate, inclusiv cresterea productiei de hormoni de crestere. Sunt una dintre cele mai importante miscari pe care le poti face pentru sanatate. Incepe cu cateva genuflexiuni cu greutati daca nu esti antrenat, apoi mareste numarul acestora pana ajungi la 100 de genuflexiuni facute fara efort.
Daca nu poti face genuflexiuni, incearca sa te asezi pe podea apoi sa te ridici, si tot asa, alternand picioarele de fiecare data. Iara daca esti foarte serios in privinta cresterii producerii de hormoni de crestere, incearca sprinturi cu antrenament pe intervale de mare intensitate si genuflexiuni cu bara cu greutati. Cu cat sunt mai multi muschi implicati si greutatile mai mari, cu atat se elibereaza mai mult HGH.
Nutritia corespunzatoare poate mari productia de hormoni de crestere in conditiile potrivite; aceste suplimente sunt mult mai eficiente in combinatie cu un program de exercitii adecvat.
- L-arginina este un amino acid esential care poate mari eliberarea de HGH, dar nu trebuie luata cu zahar. L-arginina ar trebui luata doar cu o alimentatie cu un indice glicemic foarte scazut.
- Glutamina este amino acidul cel mai abundent din corp. Studiile au aratat ca glutamina poate mari nivelul de GHG chiar si in cantitati modeste.
- Glicina joaca un rol critic in stabilizarea tiparelor de somn REM si a avut rezultate promitatoare in cresterea productiei de HGH. Nu este sigur daca somnul de calitate este cel care imbunatateste nivelul hormonilor, sau daca exista si alti factori care influenteaza actiunea suplimentelor, insa somnul este un factor critic in abilitatea somnului de a regla eliberarea circadiana a HGH.
Somnul este imperios necesar! Cea mai mare concentratie de HGH apare in timpul somnului.
Productia de hormoni de crestere si testosteron cresc in timpul somnului.
Trebuie evitate alimentele cu indice glicemic ridicat, un sfat bun pentru oricine care nu este sanatos sau care vrea sa ramana sanatos. Insulina inhiba secretia de HGH. Alimentele cu indice glicemic ridicat (in general, alimentele procesate cu zaharuri rafinate) deregleaza serios nivelul de insulina.
Fructele de paducel, iarba tapului (Epimedium) si maca sunt recunoscute pentru abilitatea de a mari productia de HGH.
Nutritia potrivita pentru pituitara anterioara
Afectiuni precum acromegalia, sindromul Cushing si prolactinom apar cand glanda pituitara produce prea mult dintr-unul sau mai multi hormoni.
Deficienta de hormoni de crestere la adulti, diabetul insipid, hipopituitarismul, hipotiroidismul si hipogonadismul sunt declansate de o productie prea mica sau prea mare de hormoni in glanda pituitara. Exista multe alte boli care au legatura cu disfunctii ale glandei pituitare, ca acromegalia, care l-au facut pe Andre Gigantul sa aibe statura sa gigantica, dar si sa sufere o moarte prematura.
Asa cum s-a mentionat anterior, alimentele cu indice glicemic ridicat si produsele rafinate ar trebui evitate pentru o functionare optima a glandei pituitare, insa acelasi lucru este valabil pentru oricare dintre functiile glandulare si, de fapt, pentru intreg corpul. Trebuie mentionat aici ca fructele cu un indice glicemic ridicat confera multe beneficii pentru corp, de aceea pot fi consumate in moderatie, cu conditia sa nu existe o alta afectiune care sa impiedice consumul de zaharuri naturale.
Adaptogenele precum ashwagandha, eleuthero (ginsengul siberian), busuiocul sfant, maca, panax ginseng, rhodiola rosea si schisandra, precum si glandularele (glande uscate) sunt folosite, in general, de naturopati pentru vindecarea glandei pituitare.
Studii recente au aratat ca glanda pituitara este extrem de vulnerabila la alimentatie. (Poate ca intr-o buna zi stiinta va recunoaste ca acest lucru este valabil pentru orice celula din corp.) Daca nu asimilezi suficiente proteine, glanda pituitara nu poate produce suficienti hormoni pituitari (care sunt compusi din amino acizi). Glanda pituitara mai are nevoie de mangan, vitamina E, D, si complexul de B-uri pentru o functionare optima.
Glanda pituitara posterioara - Neurohipofiza
Glanda pituitara posterioara este mai mica si de culoare mai deschisa decat cealalta jumatate a glandei pituitare si nu este, de fapt, o glanda, desi este o parte vitala a sistemului endocrin (si toata lumea o numeste inca glanda). Aceasta “glanda” nu sintetizeaza hormoni. In schimb, pituitara posterioara depoziteaza si secreta doi hormoni, oxitocina si vasopresina, care sunt, de fapt, produsi in hipotalamus (glanda mama) si transportati catre glanda pituitara.
Diabetes insipidus este singura afectiune clinica recunoscuta in comunitatea medicala ca fiind de origine neurohipofizeala, insa tot mai multe dovezi arata ca pituitara posterioara poate avea si alte functii care in prezent sunt subestimate. Tratamentul pentru glanda pituitara posterioara este integrata in tratamentul pentru intreg sistemul endocrin, iar nutritia recomandata este aceeasi ca pentru glanda anterioara pituitara.
Oxitocina
Oxitocina este un hormon puternic cu multe responsabilitati. In timpul nasterii, acest hormon mareste intensitatea contractiilor uterine si stimuleaza productia laptelui dupa nastere. Pitocina este o forma sintetica a oxitocinei, folosita pentru a induce nasterea.
Oxitocina mai este cunoscuta si sub numele de “hormonul iubirii” sau “hormonul matern”, pentru ca se spune ca incurajeaza instinctele materne si placerea sexuala din timpul actului sexual. Dar nu este doar un hormon de sex, acesta creste si cand imbratisam sau sarutam o persoana draga, cum ar fi partenerul de viata, parintele sau copilul.
Oxitocina are si un rol in vindecare: pe masura ce soarecii imbatranesc, nivelul de oxitocina scade. Ce inseamna acest lucru pentru sanatate? Cercetatorii au injectat oxitocina sub pielea soarecilor batrani, cu muschi deteriorati si au observat ca "muschii acestora s-au vindecat mai repede decat ai soarecilor care nu a primit acelasi tratament.” – Mental Floss
Stiinta abia incepe sa descopere modul in care oxitocina ne afecteaza multe aspecte ale vietii. Acest hormon inhiba centrul fricii din creier, influenteaza modul in care barbatii isi amintesc de afectiunea mamei fata de ei in copilarie (probabil este la fel si in cazul femeilor), ne face sa credem mai repede o minciuna, sa avem mai multa incredere, s-a dovedit ca ii face pe barbati sa fie mai loiali fata de sotiile lor, este eliberata cand ne simtim in siguranta si neobservati (cauzand stari de emotivitate si dorinta de intimitate), mareste pragul de rezistenta la durere, elimina stresul, ne ajuta sa ne relaxam, amelioreaza depresia, mareste generozitatea si in general ne ajuta sa ne simtim bine.
Desi oxitocina este, in parte, responsabila pentru curajul pe care il are un barbat de a invita o femeie in oras, tot ea le da barbatilor loialitatea de a sta alaturi de cei dragi. Tatii care au primit o doza de oxitocina cu un spray nazal s-au jucat mai mult cu copiii lor decat tatii care nu au folosit sprayul cu hormoni. Un alt studiu a aratat ca barbatii aflati intr-o relatie, cand au primit o doza de oxitocina, au manifestat un interes mai scazut fata de o femeie atragatoare.
Pare destul de evident ca oxitocina joaca un rol esential (desi, cu siguranta, nu este singurul) in rezistenta manifestata de femei in timpul durerilor nasterii.
Hormonul antidiuretic
ADH: (sau vasopresina, argipressina) este responsabila de concentratia de apa si de constrictia vaselor de sange. Desi controlul concentratiei de apa din corp este o functie indeplinita de mai multi hormoni care actioneaza asupra ambilor rinichi si a sistemului vascular, ADH are un rol cheie in acest proces. Vasele de sange maresc reabsorbtia de lichide de catre rinichi, ceea ce reduce productia de urina pentru a imbunatati hidratarea. Acest efect duce la cresterea volumului de sange si a tensiunii.
Un lucru mai putin placut: alcoolul inhiba acest hormon, ducand la o productie sporita de urina in urma consumului exagerat de alcool, ceea ce favorizeaza o deshidratare severa.
Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/healing-the-pituitary-gland-with-nutrition-and-natural-remedies