Te misti nelinistita in scaun cand simti iar acea mancarime, impreuna cu o senzatie neplacuta de arsura. Oh nu, nu din nou…
Experienta te-a invatat ca in curand lucrurile se vor agrava...
Care sunt cauzele infectiilor si iritatiilor vaginale?
De ce se tot intampla acest lucru? Ce poti face pentru a le preveni? Ei bine, exista mai multe cauze ale infectiilor vaginale si ale disconfortului aparut la nivelul vulvei:
- Articole vestimentare neadecvate
- Reactii alergice si sensibilitati la substante chimice
- Infectii bacteriene
- Boli cu transmitere sexuala
- Paraziti
- Infectii fungice
Articole vestimentare neadecvate
Indiferent cat de mult iti plac, hainele mulate nu sunt cea mai buna idee daca iti provoaca disconfort in zonele intime. Daca blugii skinny si bikinii se freaca intr-un mod nedorit de partile de care nu trebuie sa o faca, inlocuieste-le cu alternative mai lejere. Cand flora microbiana a corpului se afla in dezechilibru, orice ranire duce rapid la infectie. Iritatia pielii inseamna ranirea pielii. Pielea are nevoie sa respire fara a intra in contact cu materiale textile toxice. Bumbacul lasa pielea sa respire.
Lenjeria intima de nailon poate fi frumoasa, dar nu este la fel de comoda ca cea din bumbac, care lasa aerul sa circule permitand tesuturilor delicate sa se vindece. (Bumbacul organic este cel mai bun, desigur.)
Reactii alergice si sensibilitati la substantele chimice
Pe langa fibrele textile sintetice, produsele de ingrijire personala si cele contraceptive pot cauza si ele probleme. Sapunul, spuma de baie, parfumurile, irigatorii vaginali, lubrifiantii vaginali si spuma sau cremele contraceptive sunt toxice si pot cauza iritatii care sa duca la infectii.
Sapunul si spuma de baie
Foloseste un sapun organic fara parfum pana identifici cauza problemei. Chiar si cand folosesti sapunuri parfumate, asigura-te ca aroma lor este data de un ulei esential, nu de un cocktail de chimicale. Lasand la o parte infectia curenta, nimeni nu ar trebui sa-si expuna zilnic corpul la tot felul de chimicale. Pielea absoarbe ceea ce o atinge si transmite totul in sange.
Sapunurile antibacteriene intensifica mirosul corporal neplacut, pentru ca ucid bacteriile bune de pe piele, care le tin sub control pe cele daunatoare. Este acelasi proces care are loc si in intestine. Bacteriile prietenoase iti mentin pielea sanatoasa. Nu le mai ucide! Dupa cateva saptamani de utilizare a unui sapun organic, vei observa o diminuare a mirosului neplacut al corpului, cu conditia sa mananci sanatos. In plus, actiunea blanda de curatare a unor produse adecvate va contribui la vindecarea pielii iritate.
Verifica eticheta spumei de baie sau a produselor pe care le folosesti pentru baie. Daca nu sunt organice si fara chimicale, renunta la ele. Vei descoperi ca, in curand, cu alimentatia potrivita si mai putine produse de baie, te vei bucura de o piele mult mai frumoasa si te vei simti mult mai bine.
Parfumuri, sprayuri, irigatoare vaginale
Pe langa aromele incluse in sapunuri, multe femei folosesc parfumuri, sprayuri si irigatoare pentru zona intima. Nu le mai folosi!
Corpul stie sa se curete singur. Cu cateva exceptii, nu vei avea niciodata nevoie de un irigator intim. Iar daca iti imaginezi ca este o metoda contraceptiva, te inseli. Nu functioneaza. Atunci, de ce ai vrea sa-ti speli vaginul cu apa si chimicale?
Nu folosi nici parfumuri sau sprayuri. Daca iti vindeci corpul din interior (cu ajutorul unei alimentatii sanatoase) si te speli cu un sapun organic, nu vei mirosi ca floarea ta preferata, dar vei mirosi foarte bine – asa cum a vrut natura. Daca nu vrei sa mirosi natural, incearca uleiuri esentiale.
Infectii bacteriene
Un numar uimitor de mare de femei nu au fost niciodata invatate sa se stearga din fata spre spate. Stersul dinspre spate in fata aduce materia fecala in zona vaginala si uretra, cauzand infectii bacteriene in vagin si tractul urinar. Acest lucru este improbabil in conditiile unei microflore corporale sanatoase. Infectiile bacteriene se spune ca sunt cele mai frecvente infectii vaginale si multi sunt de parere ca stersul incorect este principalul motiv.
Sexul anal dupa cel vaginal fara o spalare prealabila este, de asemenea, o cauza a unei infectii bacteriene. Oricat ar insista partenerul tau ca este un lucru natural, nu este deloc asa. Vaginul nu a fost creat pentru a se ocupa de materia fecala si aceasta, oricat de sanatos ar fi corpul, poate infecta cu usurinta vaginul dupa iritatia produsa de un act sexual.
Bolile cu transmitere sexuala
Bolile cu transmitere sexuala, ca tricomonas, gonoreea si clamidia, duc la aparitia vaginitei cu scurgeri urat mirositoare, pot avea simptome putine sau deloc. Persoanele active sexual, care au mai multi parteneri sau isi suspecteaza partenerul de mai multe partenere, ar trebui sa-si faca teste regulat si sa foloseasca protectie.
Daca prezinti vreunul dintre simptomele de vaginita, asigura-te ca nu bolile cu transmitere sexuala constituie motivul.
Paraziti
Ca in orice alta parte a corpului, pot aparea infectii parazitice. Tricomonas, mentionata mai sus in categoria bolilor cu transmitere sexuala, este un protozoar parazit. Alti paraziti care pot cauza probleme sunt oxiurii, scabia si paduchii.
Infectii fungice
Infectiile fungice, cum sunt cele cauzate de Candida, sunt o cauza frecventa a infectiilor vaginale. Aceste infectii recurente sunt de obicei tratate cu medicamente care pot trata infectia curenta, dar nu si cauza de la baza. De asemenea, acestea tind sa isi faca efectul destul de incet.
Cum previi infectiile vaginale
Dieta sta la baza sanatatii si reprezinta cheia prevenirii oricarei boli. Hraneste-ti corpul cu nutrientii de care are nevoie pentru a functiona la nivel maxim. Detoxifica-l pentru a reduce povara chimica si toxica ce impiedica o functie metabolica si endocrina adecvate. Fa sport pentru a pune limfa in miscare si a intari sistemul imunitar. Practica impamantarea, fa bai de soare si odihneste-te suficient. Daca mai adaugi si putina bucurie in viata ta, vei avea combinatia perfecta.
Vaginul are propriul sau ecosistem, la fel ca intestinele, si este influentat de acestea. Ca si in cazul intestinelor, vaginul are un echilibru natural de bacterii, ciuperci si alti microbi. Daca faci ceva care strica acest echilibru, pretul platit va fi o suprapopulare de bacterii “rele”, ciuperci sau alti intrusi, virusi sau paraziti. Si o caracteristica interesanta a acestor bacterii “rele” este ca nu par deranjate de coabitarea cu paraziti si ciuperci. Bacteriile sanatoase nu suporta sa traiasca la un loc cu alte organisme care nu sunt de acelasi fel. Un corp sanatos se bucura de un sistem imunitar puternic in mare parte datorita microflorei benefice. Persoanele cu o flora sanatoasa si echilibrata nu sunt predispuse la infectii. Iar daca, totusi, contracteaza o infectie, aceasta va fi moderata si se va vindeca rapid.
Daca esti predispusa la vaginita, ai nevoie de o noua abordare a starii generale de sanatate. Zaharul este probabil un factor de influenta. Acesta hraneste Candida, bacteriile, virusii si parazitii. Daca intestinele tale sunt suprapopulate cu Candida, aceasta ciuperca va afecta si vaginul, poate cauza piciorul atletului precum si multe alte infectii pe piele. Lactatele, medicamentele si alcoolul sunt alti factori, ca si toxicitatea cauzata de mercur (vaccinuri, plombe cu mercur, fructe de mare contaminate si alte surse). Sanatatea fizica si mentala incepe din intestine, pentru ca aici se afla cea mai mare parte a sistemului imunitar si tot aici se produc neurotransmitatori esentiali pentru o buna functionare a creierului si o buna dispozitie.
Pentru a-ti reface sanatatea, renunta la zahar si la lactate (in special la cele de vaca, pasteurizate) si elimina aromele artificiale, colorantii, conservantii, monoglutamatul de sodiu, organismele modificate genetic, grasimile trans si cele mai multe din produse procesate pe care cu siguranta le ai in casa. Consuma multe produse proaspete, intregi, organice si in special legume. Scopul ar fi sa mananci in proportie de 80% produse crude. Daca reusesti acest lucru, atunci vei beneficia de suficienti nutrienti, enzime si probiotice care sa refaca sanatatea intestinala.
Ce sa nu faci
Evita antibioticele
Antibioticele afecteaza si flora vaginala in aceeasi masura in care o afecteaza pe cea intestinala, favorizand suprapopularea cu Candida.
Evita alcoolul
Alcoolul poate distruge aproape toata flora intestinala, cu bacterii bune si rele. Problema este ca nu distruge sporii de Candida (aproape nimic nu ii poate distruge). Deci, dupa ce ca distruge sistemul digestiv, mai lasa in urma si sporii de Candida care nu fac decat sa agraveze situatia. In plus, alcoolul mareste glicemia si acum ai si o cantitate mai mare de zahar in sange, care nu face altceva decat sa hraneasca Candida si sa o ajute sa evolueze din stadiul de spori.
Mai incet cu iaurtul
Cu putine exceptii, iaurtul nu este un probiotic foarte bun. Acidul gastric este facut sa ucida bacterii. Cand mananci iaurt, ramai cu laptele si zaharul care hranesc tot ce poate fi hranit in intestine. Bacteriile bune iubesc produsele proaspete. Bacteriile rele iubesc zaharul, lactatele si celulele deteriorate. Acestea sunt hrana lor. Redu consumul de fructe si limiteaza orice altceva care le-ar putea hrani.
Cum tratezi natural infectiile vaginale
In ceea ce priveste preventia, o alimentatie sanatoasa este esentiala. Asadar, in primul rand, mananca asa cum trebuie. Dependenta de zahar mareste exponential infectiile fungice, bacteriene, virale sau parazitare. Cu suplimente si o dieta corespunzatoare, o infectie vaginala poate fi in mod normal vindecata in cateva zile.
Daca infectiile vaginale sunt recurente, inseamna ca este nevoie sa-ti revizuiesti sanatatea intestinala.
Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/how-to-prevent-and-treat-vaginal-infections-naturally