Sunt multe moduri in care poti reactiona cand partenerul tau e trist sau suparat pe tine. Poti sa te inchizi in tine si sa nu spui nimic, sa te superi si tu, sa incerci sa vorbiti, sa gasesti scuze, sa-i explici de ce nu are dreptate, sa-i ceri scuze si sa speri ca totul va trece sau multe alte variante. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste lucruri nu va calma atmosfera si nu va diminua tensiunea dintre voi asa cum o poate face unicul lucru care conteaza – validarea emotionala.
Validarea emotionala inseamna ca ii transmiti partenerului ca intelegi cum se simte si ca ii recunosti dreptul de a avea aceste emotii. Desigur, sa-i spui unei persoane care este suparata pe tine ca are tot dreptul sa simta acest lucru pare contraproductiv si te-ai astepta ca acest lucru sa o faca sa fie si mai suparata. Cu toate acestea, cand transmitem mesajul corect si o facem cu empatie si simpatie – ceva magic are loc (din punct de vedere psihologic, desigur). In loc sa-i alimenteze furia, validarea emotionala va atenua semnificativ supararea.
Iata si de ce :
Validarea emotionala este ceva dupa care tanjim si de care avem nevoie mai mult decat ne dam seama. Cand suntem suparati, furiosi, dezamagiti sau raniti, tot ce ne dorim este ca cealalta persoana sa vada acest lucru si sa ne-o demonstreze prin dovezi de empatie si compasiune. Gandeste-te la un moment din trecut cand ai simtit aceasta validare emotionala si vei recunoaste ca validarea sentimentelor intr-un mod adecvat si cu empatie este o experienta de-a dreptul catartica, iar efectul ei este un sentiment intens si imediat de usurare in toata fiinta.
Problema este ca experientele catartice autentice de acest gen sunt rare, pentru ca validarea emotionala este o abilitate pe care cei mai multi dintre noi inca trebuie sa o dezvolte. Dar este si una dintre acele calitati pe care merita din plin sa le pui in practica. Cand ambii parteneri folosesc validarea emotionala, confruntarile lor vor fi mai blande, mai temperate si mult mai productive.
Cei 5 pasi ai validarii emotionale
De retinut: este foarte important sa se parcurga toti cei 5 pasi in mod corect pentru a se obtine reactia dorita.
1. Asculta persoana pana la capat, pentru a avea toate datele, dar, mai ales, pentru a o face sa inteleaga ca iti dai seama cum se simte (altfel efortul de a-i valida emotiile nu va parea sincer).
2. Spune-i ca intelegi ce i s-a intamplat din punctul ei de vedere (indiferent ca esti sau nu de acord cu acel punct de vedere sau ca perspectiva persoanei respective este deformata). A admite ca o intelegi nu inseamna ca recunosti ca ai gresit. Poti fi de acord cu punctul celuilalt de vedere si, in acelasi timp, sa-ti sustii si propriul punct de vedere.
3. Spune-i ca intelegi cum ceea ce s-a intamplat a facut-o sa se simta (din punctul sau de vedere). Incearca sa exemplifici cu sentimente concrete, nu vorbi doar in general.
4. Spune-i ca are tot dreptul sa simta asa cum se simte (ceea ce este corect, din punctul sau de vedere).
5. Arata-i empatie sau simpatie pentru sentimentele ranite. Din nou, acest lucru nu implica o asumare a vinei, pentru ca poti oricand explica propriul tau punct de vedere mai tarziu (de exemplu “inteleg ca esti suparat ca m-ai asteptat jumatate de ora la restaurant si ca acest lucru te-a facut sa te enervezi. Dar in mesajul trimis ai spus ora 8, nu 7:30”).
In cele din urma, validarea emotionala este mai eficienta cand ambii parteneri o practica. Asa ca ii poti arata acest articol si partenerului /partenerei tale.
Sursa utilizata: https://www.psychologytoday.com/blog/the-squeaky-wheel/201702/the-one-crucial-thing-do-when-your-partner-is-upset