Inteligenta emotionala face parte integrala dintr-o relatie sanatoasa. Capacitatea de a intelege, exprima si controla propriile sentimente in relatia cu partenerul este nepretuita. Vestea buna este ca aceasta abilitate poate fi dobandita, insa, daca partenerul tau nu este dispus sa faca eforturi pentru a-si dezvolta inteligenta emotionala, atunci poate ca e timpul sa iti regandesti pozitia vis-a-vis de relatia in care te afli .
Studiile desfasurate pana in prezent vin in sprijinul ideii ca satisfactia si fericirea in cuplu sunt mai mari in cazul partenerilor ce prezinta niveluri ridicate de inteligenta emotionala. Insa lipsa inteligentei emotionale nu este un dezastru in sine, atat timp cat ambii parteneri sunt dispusi sa invete si sa progreseze impreuna.
Iata cateva indicii ca partenerul tau s-ar putea sa nu fie suficient de inteligent emotional pentru tine:
- In afara de “bine” nu stie alt cuvant prin care sa-si exprime sentimentele. Persoanele inteligente emotional nu numai ca se pricep sa "descifreze" trairile celor din jur, dar sunt ele insele in stare sa isi exprime sentimentele si trairile sufletesti.
- Nu-ti valideaza framantarile sufletesti — acest amanunt denota incapacitatea de a asculta si de a empatiza cu framantarile tale.
- Nu se simte deloc in largul lui in discutii despre “ce simt”.
- In fiecare secunda a timpului lui trebuie sa aiba ceva de facut. "A fi ocupat" mereu este o cale inconstienta de a evita anumite situatii sau persoane care nu ne fac sa ne simtim confortabili.
- Nu pare sa aiba capacitatea de a gestiona emotiile negative.
- Are manifestari nepotrivite. Scenele de gelozie in public sau de furie din nimic sunt semne ca partenerul tau nu intelege si nu-si poate adapta si controla emotiile cu mediul social in care se afla.
- Trivializeaza sau generalizeaza aspecte ce tin de emotii si sentimente.
- Are dificultati in a exprima ce simte fata de tine sau de relatia voastra.
- Ii este greu sa-si mentina relatiile de prietenie.
- In trecut obisnuia sa-si asume riscuri inutile sau a dat dovada de comportamente impulsive (sub forma de dependente, etc.).
- Refuza asumarea responsabilitatii pentru faptele si emotiile sale.
Daca cele de mai sus descriu in mare masura modul in care se comporta partenerul tau, ar trebui sa-ti dea de gandit. O inteligenta emotionala scazuta este produsul unei educatii in care s-a promovat foarte mult sentimentul "rusinii".
In plus, multi dintre noi, dar mai ales barbatii, am fost educati sa nu ne exprimam (si in niciun caz sa recunoastem) emotiile. Suntem invatati de mici sa ne reprimam anumite sentimente pe care le percep despre noi insine — cum ar fi depresia, anxietatea si respingerea.