Oamenii si-au justificat deseori comportamentul - atat cel plin de cruzime cat si cel plin de iubire - fata de animale folosind scuza, eronata, ca acestea nu inteleg nimic. Sigur, acceptam faptul ca animalele noastre de companie au personalitati unice si ca acest lucru ne face sa le iubim, insa nu credem ca ele sunt constiente de propria lor unicitate sau ca stiu ce decizii sa ia pentru binele lor.
Stim ca delfinii, primatele si elefantii se pot recunoaste in oglinda. S-a descoperit ca si gainile tinere pot renunta la o recompensa imediata, daca stiu ca vor primi una mai mare mai tarziu. Cu toate acestea, ne comportam ca si cum animalele ar fi lipsite de orice fel de sentiment si capacitate de gandire.
Discutia despre cognitia animala a dus la cateva descoperiri incitante si in doar cativa ani, cercetatorii au aflat despre abilitatile vietuitoarelor multe informatii la care nici nu ne-am fi gandit si chiar mai multe despre speciile despre care stiam deja ca detin abilitati avansate.
Primatologul olandez Frans de Waal este unul dintre cercetatorii a carui minte deschisa si dorinta de a intelege mai multe despre inteligenta animalelor l-au facut sa faca multe descoperiri in acest sens. In cartea sa, "Suntem destul de destepti pentru a sti cat de destepte sunt animalele?", de Waal ofera sute de exemple despre inteligenta socanta a multor specii ne-umane, dezvaluind chiar si situatii in care animalele par sa fie mai destepte decat noi:
Cimpanzeii, de exemplu, pot depasi cu usurinta oamenii cand vine vorba de redarea unui sir de cifre pe care le-au vazut pentru o fractiune de secunda.
Caracatitele pot invata sa deschida cutiile de medicamente prevazute cu capace securizate pentru copii, lucru pe care multi oameni nu reusesc sa-l deprinda.
Cainii si caii, specii care petrec mult timp in preajma oamenilor, reusesc sa descifreze indicii in limbajul corpului care pentru noi sunt complet invizibile.
Multe specii fac lucruri pe care oamenii nici nu si le pot imagina: liliecii se orienteaza in spatiu cu ajutorul ecolocatiei; pasarile dezvolta mecanici complexe de zbor si aterizare; iar puricii pot identifica mamiferele dupa mirosul acidului butiric.
Cu totii stim ca oamenii sunt foarte inteligenti. Stim ca, in multe feluri, dominam Planeta Pamant. Stim acest lucru pentru ca am obligat, cu sau fara buna stiinta, atat de multe alte specii de pe glob sa se adapteze stilului nostru de viata. Insa aceasta putere a noastra ne este si cea mai mare slabiciune, pentru ca ne-a scazut intelegerea si compasiunea fata de celelalte forme de viata care nu sunt umane. Ceea ce nu reusim sa acceptam este faptul ca, in marea lor majoritate, si alte specii sunt la fel de inteligente ca si noi, doar ca in felul lor specific.
Asa cum explica De Waal, “Nu pare corect sa ne intrebam daca o veverita poate numara pana la zece cand numaratul nu are nicio legatura cu viata unei veverite.” “Veverita, insa, se pricepe foarte bine sa dea de urma nucilor, la fel ca unele pasari, care sunt adevarate experte …. dar faptul ca nu putem concura cu veveritele si alunarii in aceasta privinta - eu nu imi aduc aminte nici unde am parcat masina - este irelevant, pentru ca speciile noastre nu au nevoie de acest tip de informatii pentru supravietuire, asa cum au nevoie animalele care traiesc in padure, pentru a trece de iernile geroase,” a mai adaugat el.
“Aproape in fiecare saptamana apare cate o noua descoperire despre abilitatea cognitiva sofisticata a animalelor, deseori cu prezentari video care sa confirme acest lucru,” mai scrie el. “Auzim despre sobolani ca isi regreta propriile decizii luate, ca ciorile pot fabrica unelte, caracatitele pot recunoaste fetele oamenilor, iar prezenta unor neuroni speciali le permite maimutelor sa invete din greselile altora. Vorbim deschis despre cultura la animale si despre empatia si prietenia de care dau dovada. Nimic nu mai pare imposibil, nici chiar capacitatea de a rationa, care pana de curand era considerata o trasatura specifica oamenilor.”
Dovezile sunt clare si studiile de cercetare continua sa scoata la iveala descoperiri socante, insa adevarata dovada de inteligenta este acceptarea faptului ca nu suntem singurii destepti. Si apoi, adevaratul test va fi sa vedem daca acest lucru ne va ajuta sa ne schimbam comportamentul si atitudinea.
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2017/01/27/animals-are-smarter-than-you-think-its-time-to-act-accordingly/