Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Compasiunea fata de animale si pacea mondiala

Compasiunea fata de animale si pacea mondiala

Compasiunea fata de animale este in mod direct legata de moralitate, spiritualitate si pacea mondiala.  Sa omori un animal pentru hrana este un act violent, de o cruzime de nedescris. Nu exista nici un fel de compasiune pentru animal.  Chiar mai rau

Compasiunea fata de animale este in mod direct legata de moralitate, spiritualitate si pacea mondiala.  Sa omori un animal pentru hrana este un act violent, de o cruzime de nedescris. Nu exista nici un fel de compasiune pentru animal.  Chiar mai rau exista o conexiune intre actul de a justifica macelarirea animalelor pentru hrana sau profit si urmatorul pas in procesul violent care este de a omora un om pentru cam acealeasi motive.

In ziua de azi cruzimea se extine peste "simpla" ucidere in masa a animalelor. Astazi asistam la un sistem antiviata si inuman de tratare a animalelor ca si cum ar fi recolte de bani ( crescute si hranite pentru un singur scop din clipa in care se nasc si pana mor). Acestea sunt in mod sistematic indepartate de mediul lor natural si de ciclul lor de viata pentru a satisface nevoile industriei alimentare.  O industrie motivata de profit, care se foloseste de animalele naturii ca si cum  nu ar avea nici un fel de drepturi , sentimente sau suflete, ducand astfel acest proces al cruzimii la un cu tot alt nivel.

In societatea moderna un om consuma in medie in jur de 90 de kg/an de carne de animal . Intr-un singur an numai in America si Canada, 4 miliarde de animale, incluzand aici vaci , vitei, oi, miei, porci, gaini, rate si curcani sunt macelarite. Pe parcursul vietii sale un om mananca practic in jur de: 11 vaci, 1 vitel, 3 oi sau miei, 23 de porci, 45 de curcani, 1.100 de gaini (pui), si 400 kg de peste. Imaginati-va energia necesara pentru a digera, lichefia si transformoameni si animalea aceste animale in nutrientii necesari functionarii optime a organismului nostru. Nu este de mirare ca suntem mereu lipsiti de energie.

Cuvantul in ebraica pentru "carne" este "basar". Talmudistii explica acest cuvand ca fiind format din 3 alte cuvinte : "bet" (rusine) , "sin" (coruptie) si "resh" (viermi).

"Atata timp cat oamenii masacreaza animalele ei se vor omori si intre ei. Intr-adevar cel care seamana semintele crimei si ale durerii nu poate culege dragoste si fericire"  Pitagora

Celui care a omorat un animal si s-a hranit cu carnea lui ii va fi mult mai usor sa omoare si un om. In zilele noastre oamenii se omoara intre ei in principal pentru bani, pentru profit. Exploatarea animalelor fiind un profit destul de mare, este de prevazut faptul ca cei care se ocupa cu asa ceva sa fie in stare de orice pentru a-si mentine veniturile. Astfel unul dintre cele mai cunoscute astfel de cazuri este asasinarea de catre crescatorii de vaci brazilieni a lui Chico Mendez, un cunoscut lider ecologist care a luptat pentru protejarea padurilor amazoniene. Uciderea lui Chico Mendez formeaza o legatura directa intre a omora animalele pentru hrana in prima faza si urmatorul nivel de cruzime si violenta care creste in sufletul unui om si il determina sa ucida un alt om, pentru a-si proteja veniturile facute din uciderea acestor fiinte nevinovate.

Una dintre celele mai elegante dar in acelasi timp simple teorii despre legatura dintre a ucide animale si violenta si durerea oamenilor vine de la iluminatul calugar Swami Prakasananda Saraswati. In 1987 el a dat acest raspuns la o intrebare legata de conexiunea intre vegetarianism si pace:

"Fiecare animal care este macelarit pentru consumul uman aduce cu el durerea mortii sale in corpul vostru. Ganditi-va putin. Animalul este ucis cu violenta.  Aceasta violenta face ca animalul sa simta o durere intensa in timp ce moare. Durerea ramane in carnea sa chiar si dupa ce este pregatita si gatita. Cand mancati aceasta carne, mancati durere. Durerea devine incremenita in corpul, mintea si in inima voastra. Aceasta violenta pe care o consumati va va manca si pe voi. Va va consuma in asa fel incat veti resimti in viata voastra un nivel de durere aseamanator "

Ocrotirea naturii

O dieta centrata pe consumul de carne are efecte devastatoare nu numai asupra sanatatii individuale dar si asupra mediului inconjurator. De exemplu, conform cartii scrise de John Robbins "O dieta pentru o noua America", cresterea vitelor consuma 50% din toata apa din Statele Unite.  In acelasi timp aceste vaci produc de 20 de ori mai multe excremente decat intreaga populatie a Statelor Unite.  Acest lucru creste considerabil poluarea apelor cu nitrati/nitriti.

Consumul excesiv de apa necesar pentru cresterea animalelor de consum ne va duce catre o criza de apa care deja se resimte. Este nevoie de 60-100 de ori mai multa apa pentru a creste 0,5 kg de carne de vaca decat este nevoie pentru a creste 0,5 kg de grau. Robbins estimeaza ca daca toata tara (Statele Unite), ar fi vegetariana, practic nu ar mai fi nevoie de nici un fel de irigatii.  Cresterea vitelor necesita cantitatii enorme de apa datorita faptului ca este nevoie in primul rand pentru cresterea cerealor cu care vor fi hranite animalele si apoi pentru animalele in sine.  80% din cerealele produse in Statele Unite si nu numai, sunt folosite pentru hrana animalelor de sacrificiu. Astfel este estimat ca, dieta centrata pe consumul de carne creaza un consum de  17.000 de litri de apa/persoana/zi, in timp ce o dieta vegetariana,  un consum de numai 1135 de litru de apa/persoana/zi.

Distrugerea padurilor tropicale pentru a crea locuri de pasune, si efectul de sera care rezulta din aceasta este un alt exemplu al efectului devastator pe care il are asupra planetei o dieta centrata pe consumul de carne. Un articol din revista "Vegetarian Times" estimeaza ca distrugerea padurilor tropicale este cauza principala a disparitiei a 1000 de specii in fiecare an. 100 de specii dispar la fiecare 2 miliarde de hamburgeri vanduti.

Rata de productivitate

Hrana pentru cei infometati

Nici animalele si nici oamenii nu sunt in siguranta in urma unei diete centrata pe consumul de carne. Aproximativ 60 de milioane de oameni mor de foame in fiecare an. Motivele pentru acest fapt incredibil intra in mai multe categorii: politice, economice, dezastre naturale, etc. Cu toat acestea, este un lucru cert ca o dieta bazata pe carne creaza un supraconsum de resurse necesare supravieturii :apa, energie, teren si altele. Un fapt estimat de Dr Jean Meyer de la Universitatea Harvard, este ca daca cei care consuma carne ar consuma cu doar 10% mai putina carne pe an, resursele care s-ar economisi ar ajunge pentru a hrani toti acesti 60 de milioane de oameni care mor de foame.

Problema numarul unu de sanatate in lume astazi este malnutritia cronica. Natiunile Unite estimeaza ca jumatate din populatia lumii sufera de malnutritie si ca 700 pana la 900 de milioane de oameni sufera in mod serios de lipsa de hrana. 25% din copii lumii sufera de lipsa hranei dintre care 42.000 mor in fiecare zi din aceasta cauza. Asta inseamna o suma de 15 milioane de copii care mor in fiecare an sau altfel spus 30% din toate mortile dintr-un an. In ultimii 10 ani mai multi oameni au murit de malnutritie decat au murit in toate razboaiele, revolutiile si crimele din ultimii 150 de ani.

O dieta centrata pe consumul de carne nu numai ca este nesanatoasa pentru noi si pentru planeta, dar creaza un supraconsum ineficient de resurse care contribuie in mare masura si in mod direct la foametea din lume. Aceasta foamete, insa, este legata nu numai de consumul excesiv de resurse dar si de o  o lipsa de armonie politica, sociala si spirituala. Vegetarianismul este o cale de a reorganiza felul in care resursele de hrana ale lumii sunt folosite. Este o cale spre pace spre iubire. Este o usa deschisa spre spiritualitate. Nu este intamplator faptul ca marile genii si oamenii spirituali ai omenirii au fost in marea lor parte vegetarieni. Dar aceasta schimbare nu va veni decat din interiorul fiecarui individ. Si nu va veni decat atunci cand vom intelege ca suntem UNUL si ca daca o parte din noi sufera cu totii suferim.

In toate religiile lumii oamenii sunt indemnati sa aiba grija de cei saraci si de cei flamanzi. Cand 42.000 de copii mor in fiecare zi de foame. Asta inseamna cam un copil la fiecare secunda. Practic, cat timp v-a luat sa cititi acest material in jur de 500 de copii au murit deja de foame. Ce putem face noi pentru transformarea acestei realitati crude. Ce putem noi face pentru transformarea societatii in care traim? Un prim pas ar fi sa cautam adevarul! Astfel cautarea independenta a adevarului devine o necesitate pentru fiecare suflet in parte si o salvare pentru toate sufletele la un loc.

Surse:

Gabriel Cousens - Consious Eating

John Robbins - O dieta pentru o noua America - animale

#animale #compasiune #consumul de carne #pacea modiala #vegetarianism

Ce au mai parcurs alti cititori...

Vegetarianismul, un pas catre sanatate si armonie
Jumatate din animalele planetei au disparut in ultimii 40 de ani

Ce spun cititorii despre "Compasiunea fata de animale si pacea mondiala"

cineva12 May 2015 08:49Raspunde

Foarte interesant articolul, dar mai mare grija la ortografie ?i gramatic?. Face?i o verificare înainte de publicare. Toate cele bune!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101