Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Natura
  4. Oameni de stiinta proeminenti au semnat o declaratie prin care confirma ca animalele au constiinta, la fel ca oamenii

Oameni de stiinta proeminenti au semnat o declaratie prin care confirma ca animalele au constiinta, la fel ca oamenii

Cu 4 ani in urma un grup de savanti proeminenti au semnat o declaratie cunoscuta sub numele de Declaratia Cambridge despre Constiinta, ca urmare a concluziei ca animalele au si ele capacitate constienta de intelegere, la fel ca noi, oamenii, si

Acum 4 ani, un grup de savanti proeminenti au semnat o declaratie, cunoscuta sub numele de Declaratia Cambridge despre Constiinta, care afirma ca animalele au o capacitate constienta de intelegere, la fel ca noi, oamenii, si la acelasi nivel. Lista include toate mamiferele si pasarile, precum si multe alte vietuitoare.

Probabil ca unii se gandesc ca este un lucru de la sine inteles - pai, nu se stia pana acum? - insa marea majoritate a oamenilor cu siguranta ca nu a ajuns inca la acest nivel de intelegere. Modul in care tratam animalele planetei la scara larga vorbeste destul de clar despre acest lucru. Chiar daca declaratia cercetatorilor pare o simpla recunoastere a unui fapt deja stiut, implicatiile acesteia pot, efectiv, schimba lumea. Faptul ca animalele poseda inteligenta nu mai poate fi ignorat.

Iata ce cuprinde Declaratia:

Cercetarile in domeniul Constiintei capata o tot mai mare amploare. Au fost dezvoltate numeroase tehnici si strategii noi pentru cercetarile despre oameni si animale nonumane. Prin urmare, tot mai multe informatii devin disponibile, iar acest lucru cere o reevaluare periodica a ideilor preconcepute existente in acest domeniu.

Studiile pe animale nonumane au aratat ca circuite cerebrale omoloage corelate cu experiente si perceptii constiente pot fi in mod selectiv activate si dezactivate, pentru a analiza daca acestea chiar sunt necesare pentru respectivele experiente. In plus, la oameni, tehnici noi neinvazive sunt acum disponibile pentru a observa corelatiile de la nivel constiintei.

Substraturile neurale ale emotiilor nu par sa fie limitate la structurile corticale. De fapt, retelele neurale subcorticale care se formeaza in timpul starilor afective la oameni au o importanta la fel de mare pentru generarea comportamentelor emotionale si la animale. Stimularea artificiala a acelorasi regiuni din creier genereaza un comportament si o stare emotionala similara atat la oameni cat si la animalele nonumane.

Ori de cate ori se produce in creier un comportament emotional instinctiv, la animalele nonumane, multe dintre manifestarile ulterioare sunt consistente cu stari afective cunoscute, inclusiv starile interne de pedeapsa si recompensa. Stimularea cerebrala profunda a acestor sisteme la oameni poate, de asemenea, genera stari afective similare. Sistemele asociate cu afectul sunt concentrate in regiunile subcorticale unde sunt numeroase omologii neurale. Tinerii si animalele tinere nonumane fara neocortexuri mentin aceste functii creier-minte.

De asemenea, circuitele neurale corespondente starilor comportamentale /electro fiziologice de veghe, somn si luare a deciziilor par sa fi aparut in evolutie chiar de la radiatia nevertebratelor, fiind evidente la insecte si moluste cefalopode (de exemplu, caracatita).

Pasarile ofera, in comportament, neurofiziologie si neuro anatomie, un exemplu izbitor de evolutie paralela a constiintei. Dovezile unui nivel de constiinta aproape umana au fost observate cel mai pregnant la papagalul verde african. Retelele emotionale si microcircuitele cognitive ale mamiferelor si pasarilor par sa fie mult mai omoloage decat s-a crezut pana acum.

Mai mult decat atat, anumite specii de pasari s-a descoperit ca manifesta tipare neurale de somn similare cu ale mamiferelor, inclusiv somnul REM si, asa cum s-a demonstrat la cinteza australiana zebrata, tipare neurofiziologice, despre care pana cum se credea ca necesita neocortex de mamifer.

Cotofenele, in special, au dovedit ca manifesta similitudini izbitoare cu oamenii, la fel si primatele mari, delfinii si elefantii, in cadrul unor studii cu teste de recunoastere in oglinda.

La oameni, efectul anumitor halucinogene pare sa fie asociat cu o perturbare a procesarii informatiilor primite si transmise la nivelul cortexului. Interventiile farmacologice la animalele nonumane cu compusi ce afecteaza comportamentul constient al oamenilor, au generat tulburari de comportament similare si la acestea. La oameni, exista dovezi care sugereaza o corelare dintre constiinta si activitatea corticala, care nu exclude posibila contributie a procesarii subcorticale sau corticale timpurii, ca in constiinta vizuala.

Dovada ca sentimentele si emotiile animale nonumane si umane sunt generate de retele cerebrale subcorticale omoloage sta marturie unei descendente evolutive afective comune.

Alte dovezi care sprijina aceasta reevaluare

In prezent avem multe informatii care pot sustine din plin aceasta declaratie. Un exemplu este popularul documentar Blackfish care relateaza povestea unei balene, afectata psihologic din cauza unei captivitati prelungite, care s-a razvratit impotriva celor care o tineau in captivitate.

Mai este si povestea scroafei gestante, care a sarit din camionul care o ducea la macelarie. Si sunt, desigur, nenumaratele povestiri despre animalele de la circ - care gratie inteligentei sunt candidatii ideali pentru a invata tot felul de trucuri — desi stim cu totii acum ca elefantii si cimpanzeii sunt cele mai inteligente animale. Gorila KoKo , de exemplu, are un vocabular bogat si comunica cu noi in mod direct.

Alte dovezi arata cat de inteligente sunt caracatitele oceanice. De altfel, au fost singurele specii de acest gen mentionate in studiu.

Daca aceasta declaratie ar fi luata in serios de guvernele si cetatenii lumii, am avea cu totii o lume in care nicio vietuitoare nu ar mai suferi, nu ar mai fi obligata sa faca trucuri si nu ar mai fi tinuta in captivitate, doar pentru simpla placere a omului - singurul motiv, de altfel, pentru care tratam animalele in acest mod.

Ce putem, insa, face?

Daca esti de acord cu oamenii de stiinta care au semnat aceasta declaratie, nu trebuie sa astepti promulgarea unor legi noi pentru a proteja animalele. Sta in puterea ta sa iei cateva masuri simple imediat. Trebuie doar sa renunti sa mai sprijini in orice fel industriile care exploateaza animalele.

Nu mai cumpara carne si produse de origine animala de la crescatoriile industriale

Limiteaza consumul de produse de origine animala

Renunta sa mai mergi la circ

Renunta sa mai mergi la gradina zoologica

Renunta sa mai cumperi produse testate pe animale

Impartaseste si cu altii informatiile pe care le ai si ajuta-i sa devina mai constienti de aceste chestiuni importante

Este important sa recunoastem ca avem un cuvant de spus in ceea ce se intampla in lume si numai cand ajungem sa credem acest lucru. vom putea genera in mod eficient o schimbare pozitiva.

Descopera produsele pentru casa 100% naturale, care au grija de sanatatea ta si a prietenilor tai necuvantatori!

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/06/13/elite-scientists-sign-declaration-stating-animals-have-conscious-awareness-just-like-humans/

#animale #constiinta #inteligenta #iubire #pasari

Ce au mai parcurs alti cititori...

Animalele sunt mai destepte decat credeai
Capacitatea de a fi prezent este calea spre a-ti trai cu adevarat viata
10 moduri in care poti atrage persoana potrivita in viata ta
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101