Ce sunt obiceiurile nesanatoase intr-o relatie? Scoala nu te invata cum sa eviti sa fii un partener oribil. Sigur, in scoala inveti despre anatomia corpului si despre sex, despre casatorie ca institutie reglementata prin lege si auzi cateva povesti obscure de iubire din secolul 19 despre cum nu ar trebui sa fie o relatie.
Dar cand vine vorba despre cum sa gestionam aspectele mai putin placute ale unei relatii, nu primim niciun sfat...sau, mai rau, primim consiliere in paginile revistelor pentru femei.
Deci, nu putem decat sa experimentam si sa invatam din greseli. Iar majoritatea fac mai mult greseli decat sa invete.
Insa o mare parte a problemei o reprezinta influenta culturii in care traim. Suntem indragostiti de ideea de iubire romantica - acea iubire irationala si capricioasa in care ni se pare aproape simpatic daca cineva sparge farfurii intr-un moment de disperare - si ridiculizam diferentele dintre sexe. Barbatii si femeile sunt educati sa se priveasca unii pe altii ca obiecte si sa considere inclusiv relatia lor un simplu obiect. Prin urmare, ajungem sa ne privim partenerii mai mult ca pe niste posesiuni decat ca pe fiinte care ofera si care trebuie sa primeasca sprijin emotional.
Literatura care exista pe aceasta tema nu este tot timpul de folos si prea putini tineri se pot lauda cu o familie model.
Din fericire, s-au facut multe studii psihologice care au analizat relatiile sanatoase si fericite de-a lungul ultimelor decenii si exista cateva principii generale care au iesit in evidenta pe parcursul lor, de care cei mai multi oameni nici macar nu sunt constienti sau pe care nu le respecta. Mai mult decat atat, cateva dintre aceste principii chiar contrazic ideea traditionala de “romantic” sau normal intr-o relatie.
Iata sase dintre cele mai comune tendinte, pe care multe cupluri probabil le considera normale, dar care sunt, de fapt, toxice si distrug tot ce este mai bun intr-o relatie.
1. RELATIA TIP TABELA DE MARCAJ
Caracteristici: O relatie in care "se tine scorul" este cea in care partenerul ii reaminteste constant celuilalt de greselile facute in trecutul relatiei. Daca ambii fac acest lucru, atunci relatia va deveni mai mult o relatie tip "tabela de marcaj", in care cei doi isi numara reciproc greselile pentru a vedea cine are mai multe motive de repros.
De ce nu este sanatoasa: Acest tip de relatie evolueaza in timp din cauza tendintei unuia sau ambilor parteneri de a se folosi de greselile trecute pentru a justifica corectitudinea unei actiuni prezente.Acest lucru este gresit din doua motive. Pe de o parte, situatia prezenta este judecata gresit, iar pe de alta, folosesti sentimentele de vina si amaraciune acumulate in trecut contra partenerului tau, din dorinta de a-l face sa se simta vinovat pentru actiunea din prezent.
Iar daca aceste tendinte continua o perioada suficient de lunga, ambii parteneri ajung sa-si iroseasca energia incercand sa-si dovedeasca reciproc cat sunt de vinovati, in loc sa rezolve problema. Petrec mai mult timp incercand sa greseasca cat mai putin, in loc sa o faca incercand sa se sprijine unul pe celalalt.
Care este alternativa: Trateaza fiecare problema separat, cu exceptia cazului in care chiar au legatura unele cu altele. Daca, de exemplu, unul dintre parteneri are obiceiul de a insela, atunci, da, aceasta este o problema cu caracter repetitiv. Dar faptul ca unul dintre ei te-a facut de ras in 2010 la o petrecere si a facut acelasi lucru in 2013, cu alta ocazie, nu au nicio legatura, deci nu aminti greseala din trecut.
Trebuie sa accepti faptul ca, daca alegi sa fii cu o persoana pe care o iubesti, atunci alegi sa fii si cu actiunile si comportamentul anterior ale acesteia. Daca nu le poti accepta, inseamna ca, de fapt, nu accepti persoana respectiva. Daca a fost ceva care te-a deranjat atat de mult cu cativa ani in urma, ar fi trebuit sa rezolvi problema la acel moment.
2. ALUZII SUBTILE SI ALTE ELEMENTE DE COMPORTAMENT PASIV-AGRESIV
Caracteristici: In loc sa-ti spuna deschis ce vrea sau ce gandeste, partenerul tau incearca sa-ti dea indicii si sa te directioneze catre ceea ce vrea, sperand ca-ti dai seama singura. Gaseste tot felul de metode prin care sa te enerveze, astfel incat sa reactionezi intr-un fel care sa-i justifice dorinta de a se plange.
De ce nu este sanatoasa: Pentru ca arata ca nu va simtiti in largul vostru sa discutati deschis si sincer unul cu altul. O persoana nu are motive sa adopte un comportament pasiv-agresiv daca se simte libera sa-si exprime mania sau nesiguranta intr-o relatie. Nu va simti nevoia sa faca "aluzii" daca nu se va simti judecata sau criticata pentru ce are de spus.
Care este alternativa: Fiti sinceri cu ceea ce simtiti unul pentru altul. Si faceti asta astfel incat sa nu va simtiti responsabili sau datori in vreun fel unul fata de celalalt pentru felul in care va simtiti, ci aratati partenerului ca aveti nevoie de sprijinul sau. Daca iubirea este reciproca, atunci cu siguranta va fi receptiv.
3. FOLOSESTI RELATIA CA ELEMENT DE SANTAJ
Caracteristici: Cand unul dintre parteneri are o nemultumire, dar santajeaza cealalta persoana amenintand angajamentul fata de intreaga relatie. De exemplu, daca partenerul tau a simtit ca esti rece cu el, in loc sa spuna "Mi se pare ca uneori esti rece cu mine", va spune "Nu pot fi cu cineva care este rece cu mine tot timpul".
De ce nu este sanatoasa: Este un santaj emotional si genereaza scene dramatice inutile. Fiecare mic impediment ce apare in relatie se poate transforma intr-o adevarata criza care sa ameninte intreaga relatie. Este esential ca ambii parteneri sa fie constienti de faptul ca isi pot comunica reciproc gandurile si emotiile negative fara sa ameninte intreaga relatie. Altfel oamenii isi vor reprima adevaratele ganduri si sentimente, ceea ce va duce la un mediu manipulator si caracterizat de lipsa de incredere.
Care este alternativa: Este perfect acceptabil sa te superi pe partenerul tau sau sa nu-ti placa ceva la el. Suntem cu totii oameni. Dar trebuie sa intelegem diferenta dintre a ne placea o persoana si a ne angaja intr-o relatie cu acea persoana. Putem avea o relatie cu o persoana fara sa ne placa totul la ea. Putem fi devotati o viata intreaga unei persoane, dar, de fapt, sa ne enervam sau sa ne suparam pe ea foarte des. Iar daca doi parteneri isi pot comunica sentimentele negative unul fata de celalalt, fara reprosuri sau santaj, acest lucru va consolida angajamentul reciproc pe care il au unul fata de celalalt, pe termen lung.
4. ITI ACUZI PARTENERUL PENTRU PROPRIILE EMOTII
Caracteristici: Sa ne imaginam ca ai o zi proasta si partenerul tau nu este prea intelegator sau nu-ti acorda suficienta atentie in acel moment. A tot dat telefoane legate de serviciu. Nu a reactionat cand l-ai imbratisat. Tu vrei doar sa stati acasa amandoi si sa va uitati la film, dar el vrea sa iasa cu prietenii in oras.
Asa ca explodezi si ii reprosezi ca a fost insensibil si rece fata de tine. Ai avut o zi proasta si nu te-a ajutat cu absolut nimic. Sigur, nici nu i-ai spus nimic, insa ar fi trebuit sa-si dea seama si sa te ajute sa te simti mai bine. Ar fi trebuit sa lase telefonul si sa renunte la planurile lui pentru ca tu nu te simteai bine.
De ce nu este sanatoasa: Acuzarea partenerilor pentru propriile emotii este o forma subtila de egoism si un exemplu clasic de lipsa de respect fata de limitele personale. Cand creezi un precedent si iti faci partenerul sa se simta responsabil de felul in care te simti (si vice-versa), dezvolti tendinte de codependenta. Dintr-o data, partenerul se va simti obligat sa te consulte ori de cate ori vrea sa-si faca un program. Toate activitatile casnice - chiar si cele mai simple, ca cititul sau uitatul la TV - vor trebui negociate si se vor face compromisuri. Cand unul dintre parteneri se supara, toate dorintele personale dispar, pentru ca devine responsabilitatea celuilalt sa il faca sa se simta mai bine.
Cea mai mare problema cu aceste tendinte codependente este ca genereaza resentimente. Sigur, partenerul meu si-a varsat nervii pe mine pentru ca a avut o zi proasta si se simtea frustrat si avea nevoie de atentie, este de inteles. Dar daca acest lucru devine un obicei si viata mea incepe sa se invarta in jurul bunastarii lui emotionale, destul de repede ma va coplesi acest lucru si ma va face sa-i urasc sau poate chiar manipula sentimentele si dorintele.
Care este alternativa: Asuma-ti raspunderea pentru propriile emotii si partenerul tau ar trebui sa faca acelasi lucru. Exista o diferenta foarte subtila intre a-ti ajuta partenerul si a te simti obligat sa-l ajuti. Orice sacrificiu facut pentru partener trebuie sa fie o decizie autonoma, nu o obligatie. Cand doi oameni intr-o relatie se simt vinovati pentru sentimentele si modificarile de dispozitie ale celuilalt, acest lucru ii determina sa-si ascunda sentimentele adevarate si sa se manipuleze unul pe celalalt.
5. DOVEZI DE GELOZIE "DIN DRAGOSTE"
Caracteristici: Te enervezi cand partenerul tau vorbeste, atinge, suna, trimite mesaje, petrece timp sau stranuta langa o alta persoana, ii reprosezi acest lucru si incerci sa-i controlezi comportamentul. Aceasta atitudine duce deseori la actiuni irationale, cum ar fi verificarea contului de email sau a telefonului partenerului cand acesta e sub dus sau il urmaresti prin oras si apari neanuntata, pentru a-l lua prin surprindere. Unii oameni considera ca acest tip de comortament este un mod de a-ti exprima afectiunea.
De ce nu este sanatoasa: In niciun caz nu poate fi considerat un mod de exprimare a afectiunii. Lipsa geloziei nu inseamna lipsa de iubire. Inseamna tendinta de control si manipulare. Duce la scene dramatice inutile si la certuri. Gelozia comunica lipsa de incredere. Si este umilitoare. Daca nu ai suficienta incredere in partenerul tau incat sa-l lasi singur in prezenta altor persoane de sex opus, acest lucru poate transmite urmatorul lucru: fie este un mincinos, fie nu-si poate controla impulsurile. Indiferent de motiv, nu este genul de partener pe care sa ti-l doresti.
Care este alternativa: Ai incredere in partenerul tau. Uneori gelozia poate sa apara, este un sentiment uman firesc. Insa gelozia excesiva si tendinta de a-ti controla partenerul nu arata decat o lipsa de respect de sine si este un semn ca trebuie sa rezolvi aceste sentimente si nu sa-ti pedepsesti partenerul pentru ele. Daca nu iei masuri, nu vei face decat sa-i indepartezi pe cei apropiati si sa-i pierzi.
6. CUMPERI SOLUTII, IN LOC SA LE REZOLVI
Caracteristici: Ori de cate ori apare un conflict major in relatia voastra, in loc sa incercati a-l rezolvati, il acoperiti cu entuziasmul si bucuria generata de cumparaturi noi sau o excursie intr-o noua destinatie.
Acoperirea problemelor reale cu placeri superficiale nu face decat sa grabeasca sfarsitul unei relatii..
De ce nu este sanatoasa: Nu numai ca este ca si cum ai ascunde gunoiul sub covor (de unde inevitabil va iesi la iveala cu prima ocazie si va fi chiar mai rau), insa creaza un precedent nesanatos in cadrul relatiei. Sa ne imaginam o situatie de cuplu in care ori de cate ori partenera se supara pe iubitul/sotul ei, acesta "impaca" situatia cumparandu-i ceva frumos sau organizand o iesire la un restaurant sau un alt gest de acest gen. Nu numai ca acest lucru va impulsiona femeia sa aiba tot mai multe motive de a se supara pe partenerul ei, insa nu-l motiveaza pe barbat sa-si asume raspunderea pentru problemele pe care le creaza in relatie. Si ce obtinem? Un sot care se simte ca un ATM si o sotie constant nemultumita care simte ca nu e inteleasa.
Care este alternativa: Problema trebuie recunoscuta si rezolvata. E vorba de lipsa de incredere? Vorbiti despre asta si incercati sa o restabiliti. Unul dintre parteneri se simte ignorat sau neapreciat? Invatati sa restabiliti aceste sentimente de apreciere. Comunicati!
Nu este nimic gresit in a face un gest frumos sau a cumpara ceva nou dupa o cearta, pentru a va demonstra solidaritatea si a va reconfirma angajamentul fata de relatie. Insa este gresit sa faci cadouri sau iesiri luxoase in loc sa te ocupi si sa rezolvi problemele emotionale. Nu degeaba se numesc rasfaturi, pentru ca sunt folosite pentru a recompensa o situatie lipsita de probleme. Daca le folosesti pentru a ascunde problemele, acest lucru nu va face decat sa agraveze situatia in timp.