Ce este uleiul de susan?
Obtinut din susan (Sesamum indicum), o planta erbacee anuala din familia Pedaliaceae, uleiul de susan este folosit de obicei ca ingredient si condiment la gatit. Susanul este printre cele mai vechi plante cultivate de om, folosit de mai bine de 3.600 de ani. A fost apreciat pentru proprietatile sale medicinale, dar si pentru ca promova tineretea si frumusetea. Soldatii romani foloseau un amestec de seminte de susan si miere pentru rezistenta si forta fizica.
In ziua de azi susanul se cultiva cu preponderenta in Asia, in special in China, Burma si India. Este una dintre principalele culturi in scop comercial in Sudan, Etiopia si Nigeria.
Uleiul de susan este obtinut din semintele mici si lunguiete ale plantei, care au o aroma de nuca si o textura crocanta. Sunt doua feluri de ulei de susan: (1) uleiul alb de susan, obtinut din seminte crude de susan si cu o aroma usoara de nuca si (2) uleiul negru de susan, obtinut din semintele de susan prajite si cu o aroma puternica si un gust mai intens.
Utilizari ale uleiului de susan
Uleiul de susan este folosit de secole in bucataria asiatica. Este utilizat si in scop medicinal, in special in medicina ayurvedica, ca baza uleioasa in peste 90 % dintre uleiurile din plante. In terapia ayurvedica uleiul de susan este apreciat pentru abilitatea sa de a intari si detoxifica organismul si de a asigura functionarea adecvata a organelor vitale. Se foloseste si in ceremonii sacre si religioase.
In ziua de azi uleiul de susan este frecvent folosit in uleiurile de masaj si de corp, in produse de ingrijire a parului, cosmetice, sapunuri, parfumuri si lotiuni de protectie solara. Uleiul de susan are calitati emoliente, de hidratare si calmare. In aromaterapie se foloseste ca ulei de masaj si ulei purtator pentru uleiurile esentiale.
Iata si alte utilizari pentru uleiul de susan:
- Pentru ingrijirea pielii.Se aplica pe piele pentru a o mentine catifelata si moale si previne aparitia ridurilor. Se poate adauga si in apa de baie pentru calcaie crapate, coate si genunchi aspri. Uleiul de susan calmeaza arsurile si previne aparitia diverselor tulburari legate de piele.
- Inlatura toxinele din gura. Se foloseste in mod traditional pentru clatirea gurii cu ulei.
- Ofera protectie solara in mod natural. Se aplica pe fata si pe corp. Trebuie, insa, repetata aplicarea mai ales in cazul in care intri in apa sau transpiri excesiv.
- Detoxifica pielea.Toxinele solubile in ulei se spune ca sunt atrase de moleculele din semintele de susan. Se aplica pe piele, se lasa sa actioneze 15 minute, apoi se curata cu apa calda.,
- Hraneste pielea capului si parul. Se maseaza pielea capului si parul cu ulei pentru a mentine aspectul parului sanatos si stralucitor. Inlatura in mod eficient matreata si previne caderea parului.
Compozitia uleiului de susan
Uleiul de susan contine un nivel ridicat de antioxidanti naturali, respectiv sesamol, sesamolin si uleiuri sesamine.
Sesaminul este un lignan cu proprietati antiinflamatorii si contine vitamina E, care mentine pielea ferma si supla. Iar sesamolul contine zeci de proprietati farmacologice active, dintre care majoritatea actioneaza benefic asupra inimii.
Uleiul de susan contine 15 % grasimi saturate, 42 % acid oleic si 43 % acid linoleic cu omega-6, avand o compozitie similara cu cea a uleiului de alune. Este, de asemenea, bogat in complexul de vitamine B, printre care tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, piridoxina si acid folic.
Este bogat in aminoacizi esentiali in producerea de proteine, precum si in minerale ca fier, cupru, calciu, mangan, magneziu, seleniu, fosfor si zinc.
Beneficiile uleiului de susan
Uleiul de susan are proprietati antioxidante, antibacteriene, antivirale si multe studii ii dovedesc beneficiile terapeutice si pentru sanatate. Fondatorul site-ului GreenMedInfo, Sayer Ji, enumera cateva dintre beneficiile pe care uleiul de susan le poate avea in cateva afectiuni si boli:
- Diabet - Un studiu din 2006 publicat in Revista Alimentelor Medicinale a descoperit ca uleiul de susan ajuta la scaderea tensiunii si a glucozei la diabeticii cu hipertensiune.
- Scleroza multipla (SM) – In studiile pe soareci, uleiul de susan a redus secretia de IFN-gamma, un factor esential in declansarea inflamatiei autoimune si deteriorarea sistemului nervos, protejand soarecii de boli. Este in curs de cercetare si pentru rolul sau potential in Boala lui Huntington, o alta afectiune neuro degenerativa.
- Arterioscleroza – Sesamolul din uleiul de susan s-a dovedit ca previne formarea de leziuni arteriosclerotice la soarecii hraniti cu o dieta aterogenica.
- Cancer –Sesaminul din uleiul de susan a fost studiat pentru potentialul sau de a inhiba proliferarea diferitelor tipuri de celule de cancer, cum ar fi leucemia, mieloma multipla, la colon, prostata, san, plamani si cel pancreatic.
“Susanul merita sa fie considerat, impreuna cu usturoiul, mierea, turmericul si o serie de alte substante selectate, un aliment medicinal accesibil si ieftin care, consumat in mod regulat, poate chiar salva vieti,” spune Ji.
Excelent
trebuie mentionat faptul ca are un continut bogat de fitoestrogeni si este indicat femeilor care sunt la menopauza sau premenopauza ,este foate bogat in calciu fiind bun pt osteoporoza reteta pt osteoporoza sau pt ceai care au deficit de calciu 300 gr susan (proaspat macinat ) 150 gr nuca (proaspat macinata ) zeama de la o lamaie si jumatate 3 linguri de miere se amesteca totul se pune intr-un borcan de sticla ,se pastreaza la frigider . se consuma 1 lingura din amestec dimineata pe stomacul gol ,30 mim repaus alimentar