Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Bebelusii sunt traumatizati de procedurile medicale comune

Bebelusii sunt traumatizati de procedurile medicale comune

Un ingrijorator studiu recent sugereaza ca decenii de proceduri medicale fara metode de anestezie efectuate pe copiii mici ar putea sa aiba efecte traumatizante. Un studiu revolutionar publicat in eLife, intitulat “fMRI arata ca

Un nou studiu sugereaza ca procedurile medicale care se efectueaza de zeci de ani fara anestezie pe nou-nascuti ar putea sa aiba efecte traumatizante asupra acestora.

Un studiu revolutionar publicat in eLife, intitulat “fMRI arata ca activitatea neuronala ce corespunde  durerii este similara la copiii mici si la adulti”, demonstreaza ca experienta durerii la un bebelus, contrar convingerii promovate ani de zile, este foarte similara cu cea a adultilor.

Cercetatorii au descoperit ca atunci cand bebelusii de 1-6 zile au fost expusi la acelasi stimul de durere ca si adultii, creierul lor "s-a aprins" in exact acelasi fel. Mai exact, reactiile de durere la adulti cat si la copiii mici au fost identice in 18 din cele 20 de regiuni observate cu ajutorul fMRI. Singurele doua regiuni din creier care nu s-au activat la copiii mici au fost amigdala si cortexul orbito frontal: doua regiuni despre care se crede ca ajuta la interpretarea stimulilor de durere.

Intr-un interviu publicat in Time.com, cercetatorul principal al studiului si-a exprimat surpriza de a afla ca durerea a activat in creierul copiilor centrele asociate cu procesarea emotionala:

“Creierul unui copil mic este mult mai dezvoltat decat ma asteptam,” spune Slater. “Ma asteptam ca o serie de informatii sa ajunga la cateva zone senzoriale din creier - care spun bebelusului ca i se intampla ceva la picior, de exemplu - dar nu ma gandeam ca acestea vor ajunge la zone care sunt mai degraba implicate in procesarea emotionala, cum ar fi cortexul anterior cingular, care se crede ca este implicat in sentimentul de neplacere asociat cu experienta respectiva.”

Raspunsul la durere al bebelusului: Mai mult decat un simplu reflex; o sursa posibila de trauma

Ceea ce este ingrijorator in legatura cu aceasta concluzie este ca bebelusii au fost considerati de multa vreme de medicina conventionala ca fiind incapabili de a simti durerea cand trec prin anumite proceduri medicale de rutina in prima parte a vietii lor.

In cazul bebelusilor celor mai mici si mai bolnavi (care trebuie sa stea intr-o unitate medicala de nou-nascuti de nivel 3 in primele 14 zile din viata), un studiu din 2014 a descoperit ca acestia pot suferi in medie 11.4 proceduri medicale pe zi, dar numai 36.6% primesc terapii de management al durerii.

Ridica semne de intrebare si cercetarile care se efectueaza in prezent si care arata ca o gama surprinzator de larga de proceduri medicale comune nu au facut subiectul unor cercetari biomedicale si nici a testelor clinice pe oameni.

In mod evident, nou-nascutii, in special cei care sunt terapie intensiva, sunt supusi multor experiente potential traumatice si dureroase pe care asistenta medicala standard nu face nimic sa le amelioreze, in principal pentru ca nou-nascutii nu sunt considerati ceva mai mult decat simple corpuri, ignorand cu desavarsire faptul ca sunt fiinte care sufera si simt experientele traite.

In plus, odata cu cresterea numarului de nasteri asistate de obstetrician (adica prin cezariana), de prelevare a sangelui pentru analize si de vaccinari, experienta durerii iatrogenice si a traumei a devenit o norma, nu o exceptie. Avand in vedere ca interventiile medicale la bebelusi sunt inevitabile, strategiile de managementul durerii ar trebui sa constituie o necesitate etico-medicala. In plus, ar trebui luate masuri pentru a diminua procedurile medicale inutile, cum sunt diagnosticarea si tratamentul excesiv. 

Conform studiului,

“Doctorii au crezut multa vreme ca bebelusii nu simt durerea in aceeasi masura ca si copiii mai mari sau ca adultii. Dimpotriva, au crezut ca raspunsul bebelusilor la durere este un simplu reflex. In baza acestor convingeri, pana in jurul anilor 1980 era o practica de rutina sa se efectueze operatii pe sugari fara un tratament de ameliorare a durerii.

Chiar si in prezent bebelusii nu beneficiaza de un tratament de ameliorare a durerii corespunzator. De exemplu, o recenzie asupra unor studii au descoperit ca, desi nou-nascutii de la sectiile de terapie intensiva sufera in medie 11 proceduri medicale dureroase pe zi, peste jumatate dintre acestia nu primesc niciun analgezic. Unele indrumari subliniaza faptul ca pentru copiii mici tinutul in brate si hranirea sunt surse mai importante de confort decat medicamentele pentru reducerea durerii.” 

#bebelusi #compasiune #copii #durere #medicina #trauma #circumcizie

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 momente simple ale zilei pe care le putem umple de sens pentru copiii nostri
Studiile arată că soţii şi nu copiii sunt o sursă mai mare de stres pentru mame
Părinţii sunt deseori propriii lor duşmani
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101