Oamenii de stiinta si specialistii din domeniul sanatatii sunt de parere ca activitatile zilnice pot prezice starea de sanatate pe termen lung, mai ieftin si mai simplu decat un RMN sau o analiza de sange.
Aceste activitati par usoare si lipsite de importanta, insa devin mai dificil de indeplinit odata cu varsta.
Urmatoarele teste te ajuta sa intelegi starea ta actuala de sanatate si pot prezice probleme de sanatate care pot aparea in viitor.
-
Stai intr-un picior cat poti de mult
Incearca sa vezi cat de mult poti sta intr-un picior, fara sa inchizi ochii.
Tot ce trebuie sa faci este sa stai in picioare, sa ridici un picior (indoit) la spate si sa-ti mentii echilibrul cat poti de mult.
Repeta testul de doua ori si cronometreaza-te de fiecare data. Peste 60 de secunde indica o stare buna de sanatate. Sub 20 de secunde indica posibile probleme cerebrale in viitor.
De fapt, un studiu arata ca “lipsa de echilibru este corelata cu prezenta unor leziuni foarte mici, sau microsangerari, la nivelul creierului, care pot fi prezente chiar si la o persoana care se simte sanatoasa. Cu timpul, aceste microsangerari pot duce la probleme grave, precum accidente vasculare si dementa.”
Daca rezultatul este sub 20 de secunde, ar fi bine sa consulti un medic sau nutritionist pentru a vedea cum iti poti imbunatati sanatatea creierului. Pentru o testare si mai indrazneata, incearca sa inchizi si ochii in timp ce ridici piciorul indoit la spate.
-
Aseaza-te si ridica-te singur de jos
Sa te asezi pe jos si sa te ridici singur pare usor, insa multe persoane nu reusesc sa duca la capat aceasta sarcina simpla, mai ales fara sa se ajute de maini si genunchi.
Incearca, sa vezi cum te descurci. Daca nu poti sa te asezi sau sa te ridici singur prezinti un risc ridicat de moarte prematura.
In cadrul unui studiu brazilian, 2002 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 51 si 80 de ani au fost tinuti sub observatie pe o perioada de circa 6,3 ani, iar cei care s-au ajutat de maini si genunchi pentru a se ridica (indiferent ca erau de varsta mijlocie sau avansata) au fost de sapte ori mai predispusi sa moara in decurs de sase ani decat cei care s-au ridicat fara sprijin.
“Se stie ca o forma fizica aerobica buna este strans legata de supravietuire,” a spus autorul studiului, Claudio Gil Soares de Araújo, profesor la Universitatea Gama Filho din Rio de Janeiro, “insa studiul nostru arata ca si mentinerea unui nivel ridicat de flexibilitate a corpului, rezistenta musculara si coordonare au o influenta favorabila asupra sperantei de viata.”
-
Iti poti atinge degetele de la picioare cand stai jos?
Atingerea degetelor nu este atat de usoara pe cat pare.
La varsta de 40 de ani, poate fi o adevarata provocare, insa studiile arata ca flexibilitatea joaca un rol mult mai important in mentinerea sanatatii decat am fi crezut.
Un studiu publicat in revista Inima si Fiziologia Circulatorie sugereaza ca un corp mai putin flexibil poate indica prezenta unor artere rigide.
Peretii arteriali flexibili permit sangelui sa circule in voie prin corp.
Arterele rigide solicita inima mai mult pentru a impinge sangele prin vasele ingustate.
Cu timpul, acest lucru poate duce la un risc marit de atac de cord si accident vascular, avertizeaza Kenta Yamamoto, cercetator la Texasul de Nord si autorul principal al studiului.
Rezultatul studiului a reflectat o corelatie clara intre un corp rigid si artere rigide la subiectii de peste 40 de ani.
Cum sa-ti prelungesti speranta de viata
Toate cele trei teste au in comun flexibilitatea, rezistenta musculara si echilibrul.
Desi primul test reflecta sanatatea creierului, practicarea unor tipuri de fitness cu impact redus, cum este yoga, s-ar putea dovedi benefice pentru intarirea relatiei dintre corp si creier, precum si pentru starea generala de sanatate si forma fizica.
Al doilea test reflecta forma fizica a muschilor si oaselor, care poate fi imbunatatita prin exercitii de forta si cu greutati.
Si in cele din urma, exercitiile de stretching si pilates pot contribui la flexibilitatea muschilor si arterelor, ajutandu-te sa-ti atingi degetele de la picioare!
Nu trebuie uitat ca longevitatea este rezultatul unui stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, o viata spirituala bogata, miscare regulata si somn odihnitor.
Surse utilizate pentru acest articol:
[1]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3414436/
[2]http://cpr.sagepub.com/content/early/2012/12/10/2047487312471759.abstract
[3]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19666849
nu v-ati gandit , ca unii oameni nu pot sta intr-un picior sau,sa se aseze si sa se ridice de jos fara sprijin, ptr. ca au afectiuni degenerative ale genunchilor, pe care nu le pot indoi decat greu. artroza, o boala invalidanta ! degeala esti sanatos la cap, cum sunt eu, daca picioarele sunt defecte !si citesc, ptr. a mentine creerul activ tot timpul. mai ales ca am 70 de ani, lucrez pe calculator si sunt f. activa.