Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Strategii naturale pentru eliminarea completă a candidozei vaginale

Strategii naturale pentru eliminarea completă a candidozei vaginale

Milioane de femei din intreaga lume se confrunta adesea cu candidoza. Dar ce este candidoza, ce simptome are si care sunt metodele de tratament? Citeste tot ce trebuie sa stii despre candidoza in acest articol.

Milioane de femei sufera anual de candidoze vaginale – si tocmai cand crezi ca ai scapat de ele, acestea revin in forta cu si mai multe dureri. 

Ce cauzeaza candidoza vaginala? Ciupercile din corpul uman! Dar stiati ca acelasi tip de ciuperci care cresc pe copacii si plantele din natura se dezvolta si in corp si pot cauza infectii?

Desi ciupercile care cauzeaza candidozele sunt inofensive, cand se inmultesc prea mult si depasesc bacteriile “bune” din corp, pot cauza candidoze sau alte boli mai grave.

Vestea buna este ca sunt cateva strategii naturale care pot elimina candidozele pentru totdeauna. Candidozele pot fi tratate natural cu suplimente, uleiuri esentiale, o dieta bogata in nutrienti si probiotice. Mai jos sunt sase strategii naturale care pot preveni si/sau trata aceasta problema de care multe femei par sa nu poata scapa.

Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei! blogDescoperă toate ingredientele pentru prăjituri și multe altele, ideale pentru dulciuri gustoase, făcute în casă! -blogPlasmă marină cu cel mai bun preț! Profită acum! - blog24 de zile, 24 de oferte speciale. Click pe fiecare poză ca să descoperi surpriza!Descoperă o selecție a celor mai potrivite produse, în stilul Viața Verde Viu! -blogPachet START: Cartea TRIO Nouă: Detoxifiere.Dietă.Menținere - de Iulia Bledea + In Green - Mix Verde ECO - Rawboost - blogRemedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog

Ce este candidoza?

Corpul uman gazduieste milioane de organisme micotice, multe dintre acestea fiind benefice sanatatii. Sa ne gandim: atat ciupercile cat si drojdia folosite pentru producerea berii si fabricarea painii au roluri benefice, imbunatatind imunitatea si producand ceva ce poate fi mancat.

Speciile de ciuperci care duc la aparitia candidozelor se numesc Candida albicans (candidoza). Toate tulpinile acestei categorii de ciuperci, insa, nu sunt plante, pentru ca nu folosesc clorofila (energia pe care plantele o folosesc de la soare pentru a creste). Aceste ciuperci se diferentiaza de plante si prin faptul ca isi pot produce singure hrana, iar exact acesta este si modul in care se inmultesc si se raspandesc in corp.

Candidozele sunt un fel de vaginite, adica inflamatii sau infectii ale vaginului. Desi sunt mai multe afectiuni care pot fi incadrate in categoria de vaginite (vaginoze bacteriene, tricomonaza si vaginitele neinfectioase), candidozele sunt cele mai frecvente.

Simptomele candidozei vaginale

Candidozele se dezvolta in anumite zone ale corpului, care prezinta conditii propice pentru dezvoltarea si multiplicarea ciupercilor, adica zonele cu mai multa umezeala (unde se transpira mai des) si care sunt, de obicei, mai predispuse la infectii si diverse eruptii:

Cand Candida suprapopuleaza vaginul, apar o serie de simptome, precum:

De obicei, candidozele sunt evidente si incomode, mai ales daca nu sunt tratate si daca simptomele se agraveaza. Deseori candidozele sunt confundate cu alte afectiuni, cum ar fi infectia tractului urinar, efectele secundare ale anticonceptionalelor sau ale ciclurilor lunare neregulate sau o boala cu transmitere sexuala.

Cand candida se inmulteste, se poate raspandi si in alte parti ale corpului, unde creaza tot felul de probleme. In acelasi fel in care candidoza vaginala este o suprapopulare cu Candida in zona genitala, acelasi fenomen se poate intampla si in sistemul digestiv. Aceasta forma de infectie micotica digestiva produce simptome de oboseala, probleme cu stomacul, modificari ale poftei de mancare sau pofte alimentare.

Cum se trateaza candidozele vaginale

1. Mentinerea pielii curate si uscate

Ciupercile se inmultesc in conditiile potrivite. Modul cel mai potrivit prin care se poate impiedica multiplicarea este mentinerea pielii curate, uscate si fara zgarieturi sau rani. O buna igiena si tratarea taieturilor deschise pot, de asemenea, preveni infectiile, fie ca este vorba de vagin, tractul digestiv, gura sau alte zone. 

Zona intima trebuie spalata cu sapun zilnic si uscata dupa dus, pentru ca ciupercile se multiplica mai ales in zonele umede (de aceea se dezvolta in resturile de mancare sau in zonele umede din natura, cum este solul). Dupa utilizarea toaletei, pentru a reduce riscul de raspandire a microbilor, se recomanda obiceiul de sters din fata spre spate (dinspre vagin spre anus, nu invers).

Dupa actul sexual se va spala zona intima. Candidozele de pot transmite si prin contact sexual si, desi femeile sunt mai predispuse la candidoze, si barbatii (mai ales cei care nu sunt circumscrisi) pot dezvolta acest gen de infectie in zona intima. Trebuie intotdeauna folosite masuri de protectie in timpul sexului, respectiv prezervative si se va evita contactul sexual daca unul dintre parteneri sufera de candidoza.

2. Haine curate

Lenjeria intima trebuie sa fie intotdeauna curata si, in mod ideal, din bumbac sau alt material care sa permita pielii sa respire. Circulatia aerului impiedica formarea umezelii si a caldurii, ceea ce favorizeaza multiplicarea ciupercilor. 

Se vor evita, de asemenea, hainele prea stramte si ciorapii, colantii sau costumele de baie, care maresc caldura corporala si retin umiditatea. In cazul utilizarii costumului de baie, acesta nu se va purta prea multe ore, mai ales daca este ud sau murdar.

3. Stimularea sistemului imunitar cu nutrienti si probiotice

O dieta care stimuleaza sistemul imunitar poate ajuta corpul sa se mentina in forma maxima, reducand riscul de infectie, prin cresterea numarului de leucocite care pot ataca problema inainte ca aceasta sa se agraveze. Din acest motiv un sistem imunitar slabit este unul dintre factorii de risc importanti ai infectiilor micotice. Persoanele bolnave de SIDA, boli autoimune, diabet sau cancer sunt mult mai predispuse la astfel de infectii.

Sistemul imunitar poate fi intarit printr-o dieta densa nutritiv, in special una bogata in legume, grasimi sanatoase (cum ar fi uleiul de cocos antimicrobian), probiotice si proteine de calitate. Alimentele cu probiotice (printre care cele care contin lactobacillus sau acidophilus) sunt de mare ajutor in cazul infectiilor micotice. 

Alimentele fermentate – printre care chefir, iaurt, kombucha si legume – toate contin probiotice care protejeaza intestinele, imbunatatesc sistemul imunitar si combat ciupercile. Probioticele sunt “bacterii bune“ care concureaza cu patogenii din corp. Bacteriile bune din corp si de pe piele concureaza cu ciupercile pentru surse de “hrana”. Din fericire, bacteriile bune sunt, de obicei, mai puternice decat celulele ciupercilor si, astfel, le pot taia acestora linia de alimentare.

In ceea ce priveste alimentatia, este important sa mentii glicemia sub control, pentru ca nivelul ridicat de zahar in sange alimenteaza ciupercile. Unele persoane care sufera de suprapopulare cu Candida au nevoie sa elimine toate sursele de zahar, cel putin temporar, pana cand elimina problema. Acestea includ alimentele procesate si dulciurile, alcoolul, majoritatea cerealelor (in special produsele din cereale rafinate), lactatele si, uneori, chiar si fructele si legumele cu amidon.

Este nevoie uneori de o perioada de experimentare pana se identifica alimentatia potrivita, pentru ca fiecare om reactioneaza diferit. Dieta potrivita, pe langa efectul pozitiv de eliminare a ciupercilor in exces din corp, va furniza corpului si bacterii benefice, va regla apetitul si va reduce pofta de carbohidrati rafinati si zaharuri.

4. Eliminarea alergiilor

Uneori alergiile la prezervative/latex, sapunuri sau alte produse de igiena, cum ar fi uleiurile de baie, tampoanele, sau gelurile intime pot cauza alergii sau infectii. Produsele chimice irita zonele intime sensibile si pot avea un impact negativ asupra echilibrului bacterian din vagin. Daca ai inceput recent sa folosesti un produs nou si observi o infectie, renunta la produsul respectiv si inlocuieste-l cu ceva natural (cum ar fi uleiul de cocos sau un lubrifiant natural).

 

De asemenea, evita utilizarea produselor care pot cauza iritatii vaginale, cum ar fi cele care contin coloranti chimici, arome si alte ingrediente dure. Din fericire, pentru aproape orice produs exista si o alternativa. De exemplu, daca tampoanele interne cauzeaza infectii, se pot folosi absorbantele si trebuie evitate tampoanele de orice fel si produsele de igiena intima care contin parfum.

Legat de spalaturile intime – acestea pot cauza alergii si pot tulbura echilibrul delicat al bacteriilor din vagin, creand, astfel, un mediu propice dezvoltarii Candidei. Spalaturile vaginale pot, de asemenea, genera si alte probleme, ca inflamatii pelviene, vaginoza bacteriana, complicatii in sarcina si cancer cervical. Nu exista nicio dovada care arata ca spalaturile vaginale au beneficii reale. Corpul se curata in mod natural si deseori spalaturile vaginale fac mai mult rau decat bine.

5. Identificarea altor potentiale probleme medicale sau hormonale

Unele afectiuni medicale preexistente pot mari predispozitia la candidoze pentru ca afecteaza echilibrul bacterian si chimic din corp. Doua astfel de exemple sunt dezechilibrele hormonale (inclusiv cele care maresc nivelul de estrogen si progesteron) si diabetul de tip 2

Multa lume stie ca diabetul este o boala in care zaharul joaca un rol semnificativ, insa nu toata lumea stie ca zaharul favorizeaza si dezvoltarea Candidei. O alimentatie bogata in zahar sau o gestionare incorecta a glicemiei pot crea conditii propice pentru multiplicarea ciupercilor.

In ceea ce priveste hormonii, hormonul sexual progesteron poate mari infectiile micotice in zona vaginala pentru ca mareste productia de glicogen, o polizaharida naturala care se converteste foarte usor in zahar. Ciupercile iubesc aceste molecule de amidon si, avand in vedere ca femeile au in mod natural mai mult progesteron decat barbatii, acestea sunt mai predispuse la suprapopulatia cu Candida.

Barbatii pot dezvolta si ei infectii micotice, insa acestea sunt mai comune in prezenta hormonilor sexuali feminini, mai ales cand acestia sunt la un nivel mai ridicat, cum ar fi in a doua jumatate a ciclului menstrual, in timpul menopauzei, cand o femeie foloseste anticonceptionale sau in timpul sarcinii. 

6. Suplimente si uleiuri esentiale

Anumite suplimente si uleiuri esentiale sunt benefice pentru impiedicarea multiplicarii ciupercii:

Cauzele reale ale candidozei vaginale

In orice moment sunt milioane de ciuperci care traiesc in interiorul corpului si pe suprafata pielii. Se estimeaza ca, printre aceste microorganisme, exista cateva sute de tipuri de ciuperci, care salasluiesc in zonele mai umede si mai racoroase ale corpului. Desi cele mai multe dintre aceste ciuperci sunt inofensive pentru corp, un mic procent dintre acestea pot cauza infectii si dauneaza corpului.

Desi cele mai multe dintre ciuperci traiesc mai ales in gura, gat, nas, intestine si subrat, ele se regasesc pe toata suprafata corpului, atat la oameni cat si la animale. Ciupercile traiesc si in sistemul digestiv, in special in captuseala interioara a stomacului.

Acest lucru este perfect normal si, in unele feluri, benefic, pentru ca anumite tipuri de ciuperci ne ajuta sa avem un scaun regulat! Acest lucru este valabil si in cazul Candidei, prezenta in corp in cantitati mici, care nu creaza probleme daca nu se multiplica atat de mult incat sa sufoce restul de bacterii si microbi. 

De ce apar infectiile micotice?

In cazul candidozei, Candida albicans se ataseaza prima oara de nou-nascuti cand acestia se nasc si intra in contact cu ciupercile pe care le are mama. In mod normal acest lucru are loc chiar in momentul nasterii sau, in unele cazuri, la scurt timp dupa aceea. Cand bebelusul implineste deja sase luni, in 90% dintre cazuri Candida albicans este deja prezenta in corpul lor.

La acest moment, Candida este inofensiva si, desi sistemul imunitar al nou-nascutului nu este inca foarte dezvoltat, poate functiona normal si poate preveni raspandirea exagerata a ciupercilor. La un mic procent dintre cazuri, insa, bebelusul nu poate controla ciupercile si, in aceste cazuri, bebelusii prezinta o forma a infectiei micotice numita afta bucala.

Cand o persoana are un sistem imunitar care functioneaza normal, poate pastra toate tulpinile de microbi in echilibru, facandu-le, astfel, sa combata Candida in mod natural.

“Bacteriile bune” pot tine sub control “bacteriile rele,” adica mentin corpul sanatos, fara probleme digestive sau de alta natura. De exemplu, o tulpina bacteriana comuna, numita Lactobacillus acidophilus, traieste in mod normal in vagin si previne suprapopularea altor organisme nocive in aceasta zona.

Cu toate acestea, acest echilibru delicat poate fi distrus cu mare usurinta cand Candida incepe sa se inmulteasca peste masura. Acest lucru poate sa apara in urma administrarii de antibiotice (care distrug unele bacterii bune); din cauza dezechilibrelor hormonale; in timpul sarcinii sau din cauza anumitor conditii care permit Candidei sa prospere. Candida albicans si alte tipuri de ciuperci sunt intr-o cautare constanta de surse de hrana, care sa le permita sa se inmulteasca si una dintre aceste surse de hrana este reprezentata chiar de bacteriile din corpul uman.

In interiorul corpului, organismele micotice se poarta de parca ar putea comunica intre ele si isi transmit una alteia cand identifica o noua sursa de hrana, ceea ce face ca intreg grupul sa graviteze catre sursa respectiva si sa o consume pentru a se multiplica rapid. Pentru a-si dezvolta colonia, ciupercile secreta enzime hidrolitice ca mijloc de transformare a materiei nedigerabile din corp in hrana utilizabila (intr-un fel, cam in acelasi fel in care fac si oamenii!).  Pe masura ce se aduna intr-o anumita zona, se dezvolta si un tip de mucegai cu potential de dezvoltare a infectiilor.

Sansele de candidoza cresc in urmatoarele situatii: 

Cum diferentiezi candidoza vaginala de alte afectiuni?

Simptomele de Candidoza pot fi confundate cu alte probleme de sanatate, de aceea, prima oara cand aceasta apare, este bine sa fie consultat medicul pentru un diagnostic corect. Exista cel putin sase alte afectiuni care pot fi confundate cu o candidoza:

Medicul poate elimina alte tipuri de infectii sau tulburari si poate da un diagnostic.

Odata cunoscute simptomele candidozei, aceasta poate fi usor de tratat cu remedii naturale. Trebuie tinut cont de faptul ca, in perioada menstruatiei, sansele de a dezvolta o infectie micotica sunt mai mari, pentru ca sangele menstrual mareste Ph-ul din vagin, precum si productia anumitor hormoni, ceea ce faciliteaza si multiplicarea ciupercilor. Uneori venirea menstruatiei va pune capat infectiei, insa nu tot timpul. Indiferent de situatie, este bine sa se astepte cateva zile inainte de a consulta un medic, insa nu trebuie amanata vizita daca simptomele nu dispar. Daca apar sangerari nejustificate, consulta de urgenta medicul.

Medicul va face o examinare pelviana si va decide daca este nevoie de recoltarea de probe pentru diagnosticarea candidozei. In mod normal, medicul va administra un antifungic oral (fluconazol, de exemplu) sau o crema locala. In ziua de azi exista multe tratamente disponibile in farmacii pentru candidoze: supozitoare, creme si unguente. Unele sunt utile si pot reduce simptomele infectiei, insa, cele mai multe nu vindeca principala cauza.

Candidozele actioneaza prin infigerea hifelor (filamentelor) in profunzimea pielii sau in interiorul corpului, pe care le folosesc pentru a extrage nutrientii necesari pentru a supravietui. De aceea, aplicarea cremelor si a unguentelor la suprafata pielii nu va elimina ciupercile din interiorul corpului si de sub piele. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile se confrunta cu revenirea repetata a candidozelor – pentru ca aceste remedii nu actioneaza asupra cauzei de la radacina si nu le taie sursa de hrana.

O alta recomandare a medicului va fi administrarea de antibiotice, insa si acest lucru presupune riscuri. Trebuie evitata utilizarea inutila a antibioticelor, pentru ca acestea ucid bacteriile bune din corp si maresc rezistenta la antibiotice daca sunt folosite in exces. Cand bacteriile bune sunt eliminate, Candida se va dezvolta cu mai mare usurinta in viitor si se pun bazele altor infectii, pentru ca, oricat de putine ar fi, bacteriile nocive se multiplica rapid cand nu exista metode prin care sa fie tinute sub control.

 

SURSE

https://draxe.com/vaginal-yeast-infection/

#candida #infectii micotice #candidoza #strategii naturale #candidoza vaginala

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cel mai bun tratament pentru ciuperca unghiei - cum să scapi de ea în 3 paşi!
9 simptome ale infectiei cu Candida
Candida si infectiile micotice si modul in care pot fi tinute sub control
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101