Infectiile urinare rezistente la antibiotice sunt tot mai frecvente, ceea ce ii determina pe multi sa caute alternative naturale. Extractul din seminte de grepfrut pare un tratament eficient si sigur, ieftin si accesibil.
Infectiile tractului urinar sunt cauzate de bacterii si sunt de 10 ori mai frecvente in randul femeilor decat la barbati. Mai mult de 50% dintre femei vor avea cel putin un episod de infectie urinara in timpul vietii lor. Aproximativ 30 pana la 40% din infectiile urinare reapar în termen de 6 luni de la episodul initial. Pricipalul motiv pentru care infectiile urinare revin in atat de multe cazuri este de multe ori pentru ca tratamentele utilizate pentru a suprima bacteriile par sa functioneze la început, dar ele nu produc un leac de durata. Infectia urinara poate sa reapara, de asemenea, în cazul în care o femeie este infectata cu bacterii diferite.
Daca nu sunt tratate corespunzator sau daca tratamentul conventional cu antibiotice nu da rezultate, infectiile tractului urinar pot progresa si cauza infectii grave ale rinichilor. Sunt si un motiv de ingrijorare pentru femeile insarcinate, deoarece modificarile induse la prostaglandine si citokine pot determina o nastere prematura.
Antibioticele conventionale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ucide atat bacteriile "bune" cat si pe cele "rele", dar si pentru favorizarea suprapopularii cu Candida albicans, care cauzeaza infectii micotice. In plus, chiar si atunci cand simptomele acute de infectie sunt reprimate cu ajutorul antibioticelor, acestea contribuie la dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice. Aceste colonii supravietuitoare formeaza un biofilm bacterian care se dezvolta si permite bacteriilor sa revina in forta si cu o mai mare agresivitate cand infectia recidiveaza dupa tratament.
Din aceste motive alternativele naturale devin tot mai cautate, mai ales cele din categoria alimentelor, cum sunt merisoarele, a caror siguranta este deplina in comparatie cu antibioticele care de regula au un grad ridicat de toxicitate, cum este cazul ciprofloxacinei care are la baza fluor. Exista peste 20 de substante naturale care arata rezultate promitatoare in combaterea infectiilor tractului urinar dintre care amintim merisoarele, caltunasul, hreanul si grepfrutul. Sa nu uitam si mierea de Manuka, care s-a dovedit eficienta impotriva bacteriei E. coli.
Grepfrutul este una dintre cele mai interesante. Un studiu de caz remarcabil publicat in Revista de Medicina Alternativa Complementara in 2005 intitulat, "Eficienta semintelor de grepfrut (Citrus paradisi) in tratarea infectiilor tractului urinar" arata ca semintele de grepfrut sunt extrem de eficiente in uciderea infectiilor urinare rezistente la antibiotice. Autorii au concluzionat ca in baza acestor studii de caz, reactia clinica a acestor pacienti arata ca "dozele de 5-6 seminte la fiecare 8 ore, luate pe o perioada de 2 saptamani pot avea un efect comparabil cu cel al altor antibiotice."
Recent, s-a confirmat ca extractul din seminte de grepfrut are proprietati antimicrobiene contra unei game largi de organisme in concentratii considerate sigure pentru sanatate.Un avantaj major al extractului din seminte de grepfrut fata de antibiotice este ca acesta are si o activitate puternica antimicotica, facandu-l astfel superior fata de atibioticele conventionale.
De asemenea aceste sfaturi pot ajuta la reducerea simptomelor asociate cu infectiile tractului urinar:
- Bea o multime de lichide, cum ar fi ceaiuri de plante si apa. Evita sucurile de fructe indulcite si alte bauturi indulcite
- Afinele si coacazele contin substante care inhiba legarea bacteriilor la tesutul vezicii urinare.Trebuie tinut cont de faptul ca sucul concentrat din afine poate interactiona cu unele medicamente
- Eliminarea potentialilor alergeni alimentari, inclusiv lactatele, cerealele ce contin gluten dar si conservantii si aditivii alimentari s-a dovedit a fi benefica.
- Consumul de alimente proaspete, bogate in fibre si antioxidanti ajuta la o recuperare mult mai rapida in cazul infectiei urinare
- Bauturile excitante pentru sistemul nervos cum ar fi cola, cafeaua, ceaiul cu teina si alcoolul dar si tutunul e bine a se evita pe deplin in perioada tratamentului
- Activitatea fizica lejera, de cel putin 30 minute zilnic
Surse:
https://umm.edu/health/medical/altmed/condition/urinary-tract-infection-in-women
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20483949
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12165191
Am avut parte de destule infectii urinare care din fericire s-au mai rarit (ultimul episod l-am avut prin august), dar tot imi e frica sa nu reapara. Beau apa mult mai multa decat inainte pentru a evita recidivele si mananc mai multe alimente ce contin bacterii benefice (iaurt, muraturi). Totusi, as vrea sa stiu, in caz ca se mai intampla sa am vreo recidiva, cum anume se iau aceste seminte? Se inghit pur si simplu? Se cumpara ceva extract de la farmaciile naturiste? Multumesc anticipat pentru raspuns :)