Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Semintele de chimion ajuta digestia si stimuleaza sistemul imunitar

Semintele de chimion ajuta digestia si stimuleaza sistemul imunitar

Chimionul este samanta uscata a plantei Cuminum cyminum, din aceeasi familie cu patrunjelul, respectiv Apiaceae, originara din estul Mediteranei si pana in India. Semintele de chimion, atat macinate cat si intregi, prezente in fructul uscat al plantei, se folosesc in bucataria multor popoare. Au si multe utilizari medicinale - in special datorita abilitatii acestora de a vindeca infectiile si de a ajuta sistemul digestiv.

Semintele de chimion sunt de culoare galben-maronie si se folosesc ca si condiment datorita aromei specifice. Chimionul da mancarurilor o aroma naturala si calda - motiv pentru care este nelipsit in multe retete de sosuri, tocanite, supe si preparate cu chili.

Chimionul nu se foloseste doar pentru aroma distinctiva, ci si in scopuri medicinale. In Sanscrita, chimionul este denumit Jira, ceea ce inseamna “care ajuta cu digestia” si este una dintre cele mai  mentionate plante in Biblie. Nici nu este de mirare, pentru ca semintele de chimion sunt considerate benefice pentru bolile de inima, hemoroizi, inflamatii, insomnie, stari de voma, sistem imunitar slabit si infectii virale.

Continutul nutritiv al semintelor de chimion 

Cuminaldehida, cymena si terpenoidele sunt componentele volatile principale din semintele de chimion. Acestea sunt surse excelente de fibre alimentare, minerale esentiale precum fier si calciu, complexul de vitamine B si vitamine antioxidante.

O lingura de seminte intregi de chimion contine:

In plus, mai contin:

11 Beneficii ale chimionului

Ajuta digestia

Thymolul, un compus al chimionului, este cunoscut pentru abilitatea de a stimula glandele care secreta acizii, bila si enzimele. Aceasta stimulare ajuta la digestia alimentelor in stomac si intestine.

Hemoroizii apar ca urmare a unei presiuni exercitate asupra venelor din zona anusului si a rectului si 75 % dintre oameni vor suferi de hemoroizi la un anumit moment in viata. Presiunea asupra venelor poate cauza umflaturi, dureri si sangerari. Una din cauzele majore ale hemoroizilor este constipatia; pentru ca semintele de chimion sunt bogate in fibre, acestea ajuta in mod natural hemoroizii prin stimularea sistemului digestiv. Semintele de chimion au si proprietati antifungice si antimicrobiene, de aceea, daca exista si o infectie , un simptom frecvent al hemoroizilor, chimionul va trata si aceasta problema.

Stimuleaza sistemul imunitar

Vitamina C din semintele de chimion face din mirodenie un bun stimul pentru sistemul imunitar. Vitamina C este benefica pentru persoanele cu un sistem imunitar scazut ca urmare a stresului. Avand in vedere ca stresul este ceva obisnuit in societatea de azi, un consum adecvat de vitamina C poate fi un instrument util pentru mentinerea starii generale de sanatate.

Prin consumul de alimente cu vitamina C poti combate inflamatia, reduci presiunea arteriala, riscul de atac de cord si accident vascular, combati stresul oxidativ care duce la cancer si mentii sanatatea pielii.

Trateaza tulburarile respiratorii

Semintele de chimion actioneaza ca expectorant si anticongestiv; ajuta la curatarea mucusului de pe caile respiratorii, din plamani, bronhii si trahee. Actioneaza si ca un stimulant si dezinfectant, astfel incat, dupa eliberarea cailor respiratorii, pot ajuta la vindecarea cauzei initiale a congestiei.

Astmul, de exemplu, este o boala respiratorie care produce spasme musculare ale bronhiilor, inflamand captuseala plamanilor si marind productia de mucus - ceea ce duce la o incapacitate de a respira. Este cauzat de regula de poluare, obezitate, infectii, alergii, sport, stres sau dezechilibre hormonale. Prin imbunatatirea restrictiei bronhice, semintele de chimion sunt un remediu natural pentru astm.

Contribuie la sanatatea pielii

Vitamina E din semintele de chimion actioneaza ca antioxidant. Vitamina E intareste peretii capilari ai pielii. Imbunatateste hidratarea si elasticitatea, actionand ca un nutrient natural anti-imbatranire. Studiile au aratat ca vitamina E ajuta la reducerea inflamatiei atat in corp cat si pe piele, mentinand pielea tanara si sanatoasa.

Aceste proprietati antioxidante sunt eficiente cand esti expus la fum de tigara sau raze ultraviolete ale soarelui, protejand pielea de cancer. Vitamina E cu vitamina C combat impreuna inflamarea pielii dupa expunerea la radiatii cu UV si pot fi utile in tratarea naturala a semnelor de eczeme si acnee. Un alt beneficiu al vitaminei E este ca  stimuleaza procesul de vindecare al pielii. Pentru ca accelereaza regenerarea celulara, poate fi folosita in tratarea cicatricilor, a acneei si ridurilor; poate contribui la un aspect al pielii mai sanatos si mai tanar.

Datorita proprietatilor antifungice si antibacteriene, chimionul este util si in prevenirea si tratarea infectiilor pielii.

Trateaza insomnia

Orice adult poate suferi de insomnie la un moment dat, insa unii sufera de insomnie pe termen lung (insomnie cronica). Printre cauzele principale ale acesteia se numara stresul, indigestia, durerea si alte afectiuni medicale.

Din fericire, un consum adecvat de vitamine, in special complexul de B-uri, precum si mentinerea unei bune sanatati digestive sunt modalitati de tratare ale insomniei fara medicamente. Chimionul ajuta digestia, eliminand balonarea si disconfortul, care pot impiedica somnul. In plus, semintele de chimion calmeaza si trateaza tulburarile cognitive.

Previne diabetul

Semintele de chimion contribuie la prevenirea diabetului reducand sansele de hipoglicemie, sau nivelul redus de zahar in sange. Hipoglicemia poate provoca o serie de simptome, precum transpiratie, tremurat, slabiciune fizica, o proasta coordonare, dificultati de vorbire, confuzie, pierderea cunostintei si crize. Riscul hipoglicemiei este mai crescut la diabeticii care au mancat mai putin decat de obicei, au facut mai multa miscare decat de obicei sau au consumat alcool.

Un studiu din 2005 publicat in Revista de chimie alimentara si agricola sugereaza ca unul dintre componentii principali ai chimionului, cuminaldehida, poate fi un compus principal si un agent nou in terapiile contra diabetului datorita capacitatii de a imbunatati toleranta la glucoza.

seminte chimion

Are proprietati antivirale si antibacteriene

Semintele de chimion combat infectiile virale si bolile si, in acelasi timp, pot preveni racelile comune sau starile gripale, actionand ca un dezinfectant si agent antiviral. Semintele de chimion au fost testate chiar si pe E. coli, o bacterie ce traieste in mod normal in intestinele oamenilor si animalelor sanatoase. Cele mai multe specii de E. coli sunt inofensive sau pot cauza episoade temporare de diaree. Insa unele tulpini mai agresive pot cauza crampe severe abdominale, diaree cu sange si stari de voma.

Un studiu din 2008 a investigat mecanismul antibacterian al carvacrolului si thymolului, doua dintre componentele din semintele de chimion, pe E. coli. Studiul a folosit un tratament cu 200 miligrame care a dovedit ca thymolul si carvacrolul ofera efectul antimicrobian dorit contra E. coli.

Constituie o sursa bogata de fier

Fierul joaca un rol critic in corp, iar ficatul si maduva spinarii pot stoca fier in caz de nevoie. Fara fier, principalele celule ale muschilor, numite mioglobine, nu pot retine oxigenul. Fara oxigen, aceste celule nu pot functiona corespunzator, ducand la slabiciune la nivelul muschilor. Creierul este si el dependent de oxigen pentru o functionare corespunzatoare; in lipsa fierului, creierul nu poate primi cantitatea de oxigen necesara — ducand la o memorie slaba, productivitate redusa si apatie. Din aceasta cauza, alimentele bogate in fier ca semintele de chimion pot scadea riscul unor tulburari cognitive ca Alzheimer sau dementa.

Semintele de chimion sunt si un adaos nutritiv pentru cei ce sufera de anemie. Anemia este o problema asociata cu celulele de hemoglobina care transporta oxigenul in corp. Cand corpul nu poate duce suficient oxigen la nivelul celulelor sau tesuturilor, se simte slabit si obosit. Datorita prezentei fierului in semintele de chimion, acesta poate servi ca tratament natural pentru anemie si combate simptome precum oboseala, anxietate, o proasta functionare cognitiva si probleme digestive.

Este o sursa buna de calciu 

Calciul este folosit pentru transmiterea nervilor, coagularea sangelui, secretia hormonilor, contractarea musculara si reducerea presiunii arteriale. Alimentele bogate in calciu, ca semintele de chimion, contribuie la relaxarea muschilor tensionati; de fapt, calciul este critic pentru adolescenti si tinerii pana la varsta de 20 de ani pentru ca este perioada in care oasele se consolideaza si corpul atinge un maximum in ceea ce priveste masa osoasa. Cu cat este mai mare masa osoasa, cu atat se poate amana mai mult osteoporoza sau pierderea masei osoase la o varsta inaintata.

Osteoporoza apare cand fisurile sau zonele slabite din interiorul osului pot provoca fracturi, dureri si o cocoasa Dowager. O cauza majora a osteoporozei este deficienta nutritionala, de aceea consumul regulat de seminte de chimion bogate in nutrienti, pe langa alte alimente recomandate pentru combaterea si/sau prevenirea osteoporozei , vor mari masa osoasa si reduce sansele de aparitie a acestei boli dureroase.

Ajuta la detoxifiere 

Componentele din semintele de chimion, cuminaldehida, thymolul si fosforul, sunt agenti de detoxifiere foarte buni. Fosforul contribuie la detoxifierea corpului  prin urinare si excretie. Este importanta pentru functionarea rinichilor, iar acestia joaca roluri esentiale de reglare in corp. Pe langa eliminarea toxinelor prin urina, inlatura si moleculele organice in exces din sange. Iar pentru a echilibra nivelul de acid uric, sodiu, apa si grasimi din corp, rinichii si alte organe digestive depind de electroliti precum fosfor, potasiu si magneziu.

Previne cancerul

Datorita vitaminelor C si A pe care le contin, semintele de chimion au proprietati anticarcinogene. Vitamina A, de exemplu, se stie ca stimuleaza sistemul imunitar si previne stresul oxidativ. Conform unui studiu efectuat la Universitatea din York, consumul de vitamina A poate contribui la tratarea unor forme de cancer datorita abilitatii vitaminei de a controla celulele maligne din corp. Un alt studiu din 2007 publicat in Revista americana din nutritie clinica sugereaza ca un consum ridicat de  vitamina A si retinol pot reduce riscul de cancer gastric.

Cum se folosesc semintele de chimion

Semintele de chimion se pot achizitiona de la magazinele naturiste, supermarket sau online. Este recomandabil sa cumperi chimion organic si de la o firma de incredere. Semintele se gasesc si macinate, insa incearca sa le prajesti sau sa le infuzezi in ulei mai intai, vei observa diferenta. Semintele intregi de chimion sunt comestibile si pot fi consumate fara niciun risc pentru sanatate. Semintele intregi sau macinate se pastreaza intr-un recipient etans, din sticla. Ca si restul condimentelor, e bine sa fie pastrate in locuri racoroase si ferite de lumina.

Pentru a praji semintele de chimion, trebuie puse intr-o tigaie timp de cinci minute. Acestea trebuie prajite pana emana aroma, apoi se iau de pe foc pentru a nu se praji prea tare. Le poti, de asemenea, infuza in ulei fierbinte. Se lasa in ulei incins pana cand incep sa pocneasca. Uleiul va pastra o aroma de pamant.

Aroma chimionului prajit este mai intens si complex decat chimionul macinat. In plus, dau o textura crocanta, foarte potrivita mancarurilor consistente. Se poate adauga chimion in practic orice fel de mancare. Adauga chimion la cartofi si ceapa, supe mai groase, sosuri de rosii, hummus si tocanite. Nu are o aroma prea intensa si ofera mancarii un gust cald si intens.

Utilizari ale chimionului in bucatarie 

Chimionul se poate folosi intreg sau macinat. Se poate folosi oricum, de aceea e bine sa incerci ambele variante si vezi pe care o preferi.

Un fel de mancare in care se poate folosi este humusul.  Asa cum s-a mentionat mai sus, chimionul se poate folosi si in supe, mai ales in cele de fasole sau cu legume.

Posibile efecte secundare

Semintele de chimion pot fi consumate regulat fara riscuri; studiile arata ca sunt sigure si cand sunt consumate pe cale orala in scopuri medicinale.

Chimionul poate incetini coagularea sangelui, de aceea e mai bine sa fie evitat de persoanele cu afectiuni ce tin de sistemul circulator. La unele persoane chimionul poate scadea nivelul de zahar din sange, de aceea e bine sa monitorizezi eventuale semne de scadere a glicemiei  si tine sub control zaharul din sange daca suferi de diabet si consumi chimion. In cazul unor interventii chirurgicale chimionul poate interfera cu gestionarea glicemiei in timpul si dupa terminarea interventiei, de aceea e bine sa se evite consumul de chimion cel putin doua saptamani inainte de orice operatie.

 

Surse:
http://www.sciengist.com/the-discreet-cumin-seed-may-play-a-significant-role-in-your-life/
https://suite.io/lucy-tashman/2yrf20s

#digestia #semintele de chimion #sistem imunitar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 4 produse apicole ce fac minuni pentru imunitate
Tonicul junior - mix apicol pentru copii sănătoşi şi energici
Alfalfa (lucerna), o planta extrem de benefica atat pentru oameni cat si pentru animale

Ce spun cititorii despre "Semintele de chimion ajuta digestia si stimuleaza sistemul imunitar"

Alina16 October 2015 10:03Raspunde

Buna ziua, este chimionul acelasi lucrul cu chimenul? Si unde se gaseste chimion de cumparat? Multumesc.

gabriela21 October 2015 12:22Raspunde

Buna ziua! nu este acelasi lucru, dar se pot numi frati.... eu le-am gasit la mega image sau in mag naturiste,

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101