Diabetul zaharat, potrivit definitiei de pe pagina de internet a Clinicii Mayo (1) este un grup de boli care cu toate afecteaza modul in care corpul tau proceseaza zaharurile provenite din dieta. Numit in mod obisnuit glucoza, zaharul din sange literalmente hraneste toate celulele. Zaharul sanguin este sursa de energie a corpului, si fara el, chiar si celulele cerebrale s-ar infometa. Zaharul din sangele tau nu provine doar din alimentele zaharoase. Corpul tau proceseaza in mod natural zaharul din carbohidrati de toate felurile, inclusiv cereale, legume si fructe.
Cand cineva este diagnosticat cu diabet, inseamna ca acel corp nu mai proceseaza adecvat zaharurile. Nivelul glucozei din sange a devenit nenatural – chiar periculos – de inalt iar daca este lasat netratat, poate duce la boli de inima, atac vascular cerebral, deteriorari renale, orbire, ulcere, infectii, cangrena si chiar moarte prematura.
Diabetul devine epidemic
Daca ai fost recent diagnosticat cu diabet de tip II, nu esti singurul. Potrivit revistei online a Scolii de Sanatate Publica Harvard, The Nutrition Source/Sursa Nutritiei (2), 24 milioane de oameni numai in SUA au aceasta afectiune, si dintre ei, 6 milioane nici macar nu stiu ca o au. Si, daca rata noilor cazuri continua in acelasi ritm, prin anul 2050 48 de milioane de americani vor avea diabet. Mai mult, afirma revista, diabetul este deja cauza principala de orbire si insuficienta renala la adulti.
Tratamentul medical standard
Insulina, la momentul descoperirii ei, a fost considerata un medicament minune. Atat de putin era cunoscut despre diabet la acel moment, iar oamenii mureau de aceasta boala. Dar cu atat de multe medicamente, chiar daca insulina salveaza vieti, a adus cu ea propria ei traista de efecte secundare, unele dintre ele la fel de amenintatoare ca si boala insasi.
Exista vreo alta optiune?
Nu ar fi mai bine ca ravagiile datorate inaltului nivel al zaharului din sange sa fie abordate ca parte a unei bune sanatati generale, mai degraba decat doar ca o boala avand nevoie de tratament medicamentos? Studii recente au aratat ca multe alimente au efecte de stabilizare a nivelului de zahar din sange. Aici sunt sapte dintre ele:
Scortisoara – cu totii recunoastem acest condiment al fericirii si sarbatorilor, dar stiai ca scortisoara poate regulariza nivelul zaharului din sange la diabetici? Un studiu publicat de jurnalul Asociatiei Americane de Diabet, Diabetes Care/Ingrijirea in Diabet (3), a aratat ca dupa 50 de zile de utilizare, scortisoara a cobora chiar si cu 26% nivelul zaharului din sange la participantii la test.
Schinduful - este un condiment picant despre care unii spun ca are un gust un pic asemanator lemnului-dulce (licoricii). Germinat si adaugat salatelor sau cerealelor, sau luat sub forma de pudra, schinduful poate micsora nivelul glucozei din sange. Schinduful mai este si un anticoagulant, deci ar trebui sa ai grija, daca utilizezi medicatie anticoagulante precum warfarina sau aspirina.
Ginseng – ginsengul american, dupa cum a fost raportat de studiul publicat in eCam “Ginsengul in hiperglicemie: efecte si mecanisme” (4), poate cobora nivelul glucozei din sange si in cazul postului, si in cazul nivelului ridicat de dupa masa. Cum lucreaza ginsengul? Nu este complet clar, dar studiile de inceput sugereaza ca planta sporeste producerea de insulina si incetineste moartea celulelor beta-pancreatice. Radacina de ginseng poate fi luata ca supliment, sau poate fi adaugata dietei ca ceai. De asemenea si el un anticoagulant, ginsengul ar trebui sa fie luat cu grija de oamenii sub medicatie de acest gen sau de cei cu boli autoimune.
Broccoli – cromul a fost indicat ca un mineral ce ajuta la stabilizarea zaharului sanguin, si cu o
singura portie de broccoli continand, dupa Cele Mai Sanatoase Alimente din Lume/World's Healthiest Foods (5), 53% din Aportul Alimentar de Referinta in cazul cromului, este una dintre sursele naturale cele mai bune. Broccoli mai are si un inalt continut de fibre, ceea ce il face un dublu castig pentru cei care incearca sa inverseze cursul acestei boli. Incercati pentru un efect si mai puternic germenii si vlastarii de broccoli.
Fulgii de ovaz – fibrele sunt sus pe lista de substante naturale stabilizatoare ale glucozei sanguine, si ovazul integral contine 16 grame de fibre intr-o singura cana. Ovazul mai are si inalt continut de magneziu. Un sfert de cana de ovaz uscat are peste 17 procente din Aportul Alimentar de Referinta.
Arahidele – arahidele si untul de arahide s-au dovedit a cobora nivelul zaharului din sange. Stabilizarea nivelului de zahar din sange protejeaza pancreasul de suprasarcina si mai si alunga foamea. Alte nuci au acelasi efect, dar arahidele sunt usor de adaugat la meniu. Doar arunca cateva peste cerealele sau peste graul integral la cina.
Surse utilizate:
1) http://www.mayoclinic.org
2) http://www.hsph.harvard.edu
3) http://care.diabetesjournals.org
4) http://science.naturalnews.com
5) http://www.whfoods.com
http://www.naturalnews.com/045464_diabetic_diet_secrets_self-healing.html - schinduf si diabetul
Scor?i?oara este benefic? în cantitati mici, consumat? în exces este toxic?, poate afecta ficatul ?i rinichii, nu trebuie consumat? împreun? cu alte substan?e, sau medicamente care fluidizeaz? sângele - aspirina -, ori cu medica?ie pentru controlul nivelului de zahar din sânge. Mama mea consuma pentru a regla nivelul zaharului din sange un sfert de lingurita o data pe zi (cam 6 grame) si se simte f bine.
de scortisoara scuzati
Intesesant acest articol dar complet inutil ca multe altele de acest fel. Ce inseamna scotritoara timp de 50 zile???? Ce cantitate???? O tona pe zi???? 10 grame????