Un numar sporit de studii arata legaturi intre obiceiurile alimentare sanatoase si prevenirea anumitor forme de cancer. Mai mult, cercetarile au descoperit ca alimentele colorate si proaspete care tind sa fie bogate in substante fitochimice care sporesc imunitatea sunt cele mai capabile sa faca acest lucru.
Iata o serie de astfel de culori ale alimentelor ce protejeaza corpul
Alimentele rosii
Poate cele mai bine cunoscute dintre alimentele rosii, tomatele, adica rosiile, au fost corelate cu un risc scazut de cancer al ovarelor. Intr-un studiu efectuat pe circa 15 000 de femei, s-a descoperit ca, mancatul a doar o jumatate de cana de rosii de cel putin patru ori pe saptamana poate micsora sansele de a dezvolta tumori la ovare cu un uluitor procent de 50%. Intr-un alt studiu, consumul de tomate a fost pus in legatura si cu lupta impotriva tumorilor maligne pancreatice. Se crede ca acest lucru este datorat licopenului, care mai este gasit si in ardeii rosii si in fructele de padure de culoare rosie, pepenele rosu sau varza rosie.
Alimentele portocalii
Substantele fitochimice care furnizeaza culoarea oranj legumelor precum dovleacul si morcovii s-a dovedit a fi eficiente in tratarea tumorilor tractului digestiv. Acidul cafeic, gasit in mari cantitati in cartofii dulci (batate sau igname) s-a dovedit ca incetineste dezvoltarea celulelor maligne ale sanului. Fructele si legumele portocalii ar trebui mancate de circa trei ori pe saptamana. In aceasta categorie intra binenteles : morcovii, dovleacul, caisele, piersicile sau goji.
Alimentele galbene
Citricele precum grepfruitul, lamaile, tangerinele, ananasul si papaya sunt excelente mijloace pentru a ajuta la indepartarea formarii de tumori prin dieta. Asta pentru ca aceste alimente sunt toate bogate in vitamina C, ce s-a aratat a fi extrem de eficienta in lupta impotriva cancerelor aparatului digestiv precum si cele ale gurii, gatului si colonului. In afara de vitamina C, ele mai sunt bogate si in fito-compusi care incetinesc dezvoltarea tumorilor si favorizeaza in general sanatatea prin detoxifiere.
Alimentele verzi
Cercetarile au legat consumul de crucifere precum broccoli, conopida, varza, kale, varza, bok choy si andive de un risc mai scazut pentru cateva cancere, inclusiv cel al ovarelor, stomacului si colonului. Savantii cred ca acest lucru este datorat faptului ca aceste alimente verzi sunt o excelenta sursa de glucozinati, care sunt substante cu proprietati anticancerigene si de vitamina K, cea care este deosebit de eficienta in reducerea riscului de tumori pancreatice. Incearca sa le incluzi in dieta cel putin odata pe zi.
Alimentele albe
Pe cand legumele si fructele bogat colorate pot indeparta cancerul, sunt multe dintre cele albe sau pal colorate care au si ele aceasta capacitate. Acestea includ ciupercile, ca si membrele familiei Allium, precum usturoiul si ceapa. Atat ciupercile cat si legumele Allium au fost corelate cu rate mai scazute de cancer al aparatului digestiv. Familia Allium este bogata intr-o substanta numita alicina, care este un puternic antioxidant. Cepele mai contin si substante fitochimice cu actiune de reducere a riscului de cancer la colon. Ciupercile sunt o buna sursa de vitamina D ce poate reduce dezvoltarea tumorala la ovare. Adauga-le daca este posibil pe lista ta de alimente pentru a fi consumate cu efecte maxime de doua ori pe zi.
Aceste fructe si legume pline de culoare nu doar vor oferi atractivitate si savoare dietei, dar vor si ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a tumorilor sau vor ajuta la combaterea lor daca acestea apar. Pe deasupra, sun usor de preparat in supe, salate sau deserturi bazate pe fructe.
Pentru ca beneficiile sa fie maxime, aceste alimente trebuie sa fie consumate in starea lor cruda, neprocesate in nici un fel si ideal sa provina dintr-o sursa de productie curata, precum propria curte.
Surse utilizate:
http://www.doctoroz.com
http://www.joybauer.com
http://www.helpguide.org
http://www.naturalnews.com/046832_cancer_colorful_food_phytochemicals.html - cancer
..da, cu o singura conditie : sa fie Bio! in caz contrar, sunt la fel de nocive ca si celelalte produse, fiind pline de chimicale, iradiate si OMG!