Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce înseamnă când se zbate ochiul?

Ce înseamnă când se zbate ochiul?

Ti s-a intamplat vreodata sa ti se zbata ochiul? Cunoscut si ca ticul pleoapei, acesta este un spasm moderat sau o miscare brusca a pleoapei superioare sau inferioare. Poate sa apara brusc si , desi nu dureaza decat cateva minute, uneori poate tine s

Ti s-a intamplat vreodata sa ti se zbata ochiul? Cunoscut si ca tic al pleoapei, acesta se manifesta ca un spasm moderat sau o zvacnire a pleoapei superioare sau inferioare. Poate sa apara brusc si, desi de obicei nu dureaza decat cateva minute, uneori poate tine si cateva ore, zile sau chiar mai mult.

Fie ca iti afecteaza ochiul drept sau stang, desi considerata inofensiva in general, aceasta miscare musculara involuntara poate fi destul de neplacuta. Dar cum se explica medical acest fenomen si ce poti face pentru a-l preveni sau ameliora?

Zbaterea ochiului este, in esenta, un spasm involuntar si repetitiv al muschiului pleoapei. Termenul medical este “miochimie,” iar aceste contractii musculare au loc de obicei la nivelul pleoapei inferioare, dar pot sa apara si la pleoapa superioara. Acest fenomen apare doar la cate un singur ochi odata.

Deci, de ce se zbate ochiul?

Cand se intampla o data, acest lucru se datoreaza activitatii electrice a creierului care stimuleaza celulele nervoase sa transmita semnale muschilor, ceea ce duce la spasme. Daca, insa, ochiul se zbate timp de cateva minute sau chiar zile, de vina pot fi oboseala sau hiperstimularea muschiului declansate, de regula, de:

Alte cauze posibile sau factori care pot agrava zbaterea ochiului:

Zbaterea ochiului poate fi enervanta, dar nu este dureroasa sau periculoasa. De cele mai multe ori se rezolva de la sine. Sunt, insa, cateva situatii in care zbaterea ochiului, mai ales in cazul spasmelor persistente si cronice, poate indica o conditie mai grava de sanatate.

Un astfel de exemplu este blefarospasmul benign esential. Acesta incepe ca o clipire incontrolabila si tot mai intensa a ambilor ochi si poate duce la inchiderea stransa si involuntara a pleoapelor. Desi destul de rara, acest tip de zbatere a ochiului poate afecta serios activitatea zilnica. Factorii de risc si cei declansatori sunt similari cu cei ai miochimiei, desi alte cauze potentiale includ conjunctivita si blefarita (inflamarea pleoapei).

Blefarospasmul benign esential este mai prevalent la femei decat la barbati si afecteaza cel putin 50.000 de occidentali de varsta mijlocie sau de varsta inaintata. Se poate agrava cu timpul, ducand la vedere incetosata, spasme faciale si o sensibilitate marita la lumina. De aceea, in cazul miochimiei cronice, este bine sa se consulte un oftalmolog.

Cum poti impiedica ochiul sa se zbata

Cel mai eficient mod in care poti opri zbaterea ochiului este sa identifici cauzele si factorii declansatori. Incearca aceste modificari simple in stilul de viata pentru a rezolva problema:

Exercitii care pot ajuta ochii

Unele exercitii sau tehnici simple de masaj pot ajuta ochii sa se relaxeze si sa previna aparitia spasmelor. Incearca aceste metode:

Cand e cazul sa consulti un medic ?

In cele mai multe cazuri, zbaterea ochiului nu prezinta probleme si nu necesita consultarea medicului. Daca, insa, spasmele persista perioade lungi de timp, pot indica o tulburare la nivelul sistemului nervos sau al creierului si trebuie consultat un medic.

Iata si alte simptome care pot sa apara si sa necesite consultul unui specialist:

In general, nu este un motiv de ingrijorare daca ti se zbate ochiul, poate indica faptul ca este bine sa faci anumite modificari in stilul de viata. Daca este, insa, vorba de o conditie cronica sau apar si alte simptome, ca cele mentionate mai sus, trebuie consultat un medic.

Sursa utilizata: https://articles.mercola.com/eye-twitching.aspx

#cofeina #ochi #stres #se zbate ochiul #pleoape

Ce au mai parcurs alti cititori...

Trei pozitii simple de yoga ce te ajuta sa te relaxezi si sa pierzi in greutate
5 trucuri prin care inveti corpul sa arda grasimi, in loc sa le depoziteze
10 semne ca esti in pragul unei epuizari fizice
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101