Înrudită cu varza, broccoli şi ridichea, conopida este o legumă foarte bine tolerată atât de copii, cât şi de bătrâni. Aceasta conține, printre altele, vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9, vitamina K, vitamina C, acizi Omega 3, fosfor, potasiu și mangan, dar și mulți fitonutrienți. Este cunoscută și ca un puternic antioxidant, fiind foarte utilă în curele de detoxifiere, pentru curăţarea sistemului digestiv. Eliminând factorii nocivi care pot deregla digestia, conopida te scapă de constipație, diaree, indigestie sau arsuri gastrice.
Conopida are proprietăţi antiinflamatoare importante, ce se observă, în special, în cazul bolilor cardiovasculare. Substanțele active din conopidă mențin sănătatea arterelor, împiedicând îngroșarea sau rigidizarea acestora şi formarea cheagurilor de sânge. Conopida susține circulația sanguină către creier și celelalte organe din corp, însă are și capacitatea de a regla tensiunea arterială și nivelul colesterolului.
O altă calitate majoră a conopidei este aceea că ne oferă din plin fibre, proteine și colină. O cană de conopidă îți asigură aproximativ 30% din necesarul de fibre și proteine pentru o zi întreagă.
Colina, una dintre vitaminele din complexul B, este importantă pentru dezvoltarea neuronală și pentru menținerea sănătății creierului. Aportul de colină este important pe tot parcursul vieții, fiindcă susține oxigenarea creierului, buna funcționare a atenției și memoriei. La vârste inaintate, colina împiedică dezvoltarea unor afecțiuni neurologice degenerative și acționează ca un tonic pentru activitatea cerebrală.
Acum, că am văzut care sunt principalele beneficii de care te poţi bucura consumând conopidă, haide să vedem cum o putem prepara sau cu ce mâncăruri o putem combina.
Iată 4 reţete de preparate delicioase şi sănătoase cu conopidă:
Cuprins
- Mâncare indiană cu bucheţele de conopidă coaptă
- Conopidă la cuptor cu smântână şi mozzarella
- Supă cremă de cartofi dulci cu conopidă
- Salată Taboulé de conopidă
Mâncare indiană de quinoa cu bucheţele de conopidă coaptă
Te-ai săturat de preparatele tradiţionale, de salate sau de legumele de sezon gătite în fel şi chip? încearcă această reţeta indiană, este gustoasă, simplu de pregătit, iar ingredientele sunt uşor de procurat.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 30 minute
Timp total: 40 minute
Numar porţii: 4
Vezi reţeta completă de Mancare indiana de quinoa cu buchetele de conopida coapta
Conopidă la cuptor cu smântână şi mozzarella
Aceasta este o reţetă simplă, gata în doar 45 de minute şi necesită foarte puţine ingrediente. Este o alegere bună pentru cină sau atunci când nu ai timp să găteşti. Poţi folosi şi conopidă congelată. Vei avea nevoie de o formă termorezistentă sau o tavă neaderentă. În cazul în care nu deţii nici una dintre acestea două, poţi tapeta tava ta cu folie de copt.
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 30 minute
Timp total: 45 minute
Număr porţii 4
Vezi reţeta completă de Conopidă la cuptor cu smântână şi mozzarella
Supă cremă de cartofi dulci cu conopidă
Această supă este săţioasă, sănătoasă, plină de nutrienţi, având proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare.
Cartofii dulci au cantităţi uriase de vitamina A şi sunt, de asemenea, foarte bogaţi în vitamina C, mangan, cupru, vitamine B, potasiu, fibre etc.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 40 minute
Timp total: 50 minute
Numar porţii: 4
Vezi reţeta completă de Supa crema de cartofi dulci cu conopida
Salată Taboulé de conopidă
Taboulé (Tabouleh sau Tabbouleh) este o salată din bucătăria arabă, ce conţine bulgur fin, mult pătrunjel, roşii, ceapă verde şi ulei de măsline. Se poate servi ca aperitiv, ca gustare între mese sau sub formă de garnitură, pentru felul principal.
În reţeta noastră vom înlocui bulgurul cu conopidă mărunţită. Astfel, vom obţine o salată fără gluten, cu 100% legume, bogată în antioxidanţi şi vitamine.
Timp de preparare: 15-20 minute
Număr de porţii: 4
Vezi reţeta completă de Salată Taboulé de conopidă
Poftă bună. Scrie-ne în comentarii dacă ţi-au plăcut aceste reţete!