Inflamatia sinusurilor este o adevarata pacoste. Oasele din jurul nasului, ochii si obrajii sunt captusiti cu membrane care produc mucus, al carui rol este sa umezeasca si sa incalzeasca aerul inhalat si sa filtreze microbii. Cand acestea sunt congestionate si incapabile sa filtreze aerul corect, mucusul continua sa se acumuleze, sa stagneze si sa se infecteze. Iata cateva cauze ale infectiilor sinusurilor:
- Un consum excesiv de lactate (branza, lapte, inghetata, iaurt)
- Alergiile si poluantii din mediu
- Fumatul
- Alergiile alimentare
- Infectia dentara
- Infectia micotica in cavitatea sinusurilor
- Candida albicans sistemica (suprapopularea cu Candida)
- Simptomele de raceala si gripa
Tratamentele alopate folosite pentru inflamatia sinusurilor includ antibiotice, steroizi, antiinflamatoare si, in unele cazuri, chiar interventiile chirurgicale. De fapt, se intampla in mod frecvent ca bolnavii de sinuzita sa foloseasca si cinci medicamente diferite pentru tratarea sinuzitei. Insa, chiar si cu aceste medicamente, efectele nu se simt daca nu se reduce consumul de lapte, branza, inghetata si iaurt. Astfel se reduce productia de mucus si sinusurile se pot curata mai usor.
Exista, insa, remedii homeopate si pe baza de plante, sprayuri nazale si uleiuri de aromaterapie care contribuie la scaderea inflamatiei si la o recuperare mai rapida.
1. Regimul alimentar
Pe perioada infectiei, regimul alimentar trebuie sa fie unul moderat, in care accentul se pune pe verdeturi crude, fasole, linte, legume gatite usor, supe si uleiuri presate la rece. Evita produsele care produc mucus, precum produsele pe baza de faina, oua, ciocolata, alimente prajite si procesate, zahar si lactate. Bea multa apa curata.
2. Plante si condimente
Foloseste piper cayenne, usturoi, ceapa si hrean la gatit, pentru ca acestea contribuie la dizolvarea si eliminarea mucusului in exces. O lingurita de hrean dat pe razatoare amestecat cu zeama de lamaie poate face minuni, insa fii pregatit cu servetele sau stai aproape de chiuveta, pentru ca efectele se vor simti destul de rapid.
3. Vasul Neti
Dizolva o lingurita de sare de mare in 2 cani de apa calda.
Deasupra unei chiuvete umple un vas neti cu o cana de apa si pune varful unui vas intr-una din nari. Tine capul aplecat intr-o parte si lasa apa sa se scurga prin nara opusa. Fii atent sa nu lasi capul pe spate si in sus, pentru ca apa sa nu curga pe gat. Umple din nou vasul neti si repeta procedeul si cu cealalta nara.
4. Otet din cidru de mere
La primele semne de infectie, amesteca 1-2 lingurite de otet din cidru de mere crud, nefiltrat, in 180 ml apa, o lingurita de miere sau stevia pentru indulcire si bea de 3 ori pe zi timp de 5 zile. Otetul din cidru de mere subtiaza mucusul si ajuta la eliminarea mai rapida a acestuia.
5. Extract din seminte de grepfrut
Acest extract din citrice este un puternic antibiotic natural si se foloseste pentru a combate microbii, parazitii, bacteriile, virusii si 30 de tipuri de ciuperci, printre care si Candida. Pentru infectiile sinusurilor se poate achizitiona extractul din seminte de grepfrut sub forma de spray nazal si poate fi folosit ca remediu complementar in cadrul tratamentului.
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/5-natural-treatments-for-sinus-infection.html