Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Tot ce trebuie să știi despre Reflexoterapie și beneficiile uimitoare ale acesteia

Tot ce trebuie să știi despre Reflexoterapie și beneficiile uimitoare ale acesteia

În zilele noastre, Reflexologia a devenit o terapie complementară și integrativă, acceptată pe scară largă în toată lumea și practicată de terapeuți specializati. Află ce este reflexoterapia, cum se practică, ce beneficii are, ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul acesteia, dar și care sunt contraindicațiile.

Despre Arta Reflexoterapiei s-a scris mult și se vorbește mult. Eu o ridic la rangul de “artă” pentru că este o Artă! 

Cu rădăcini adânci, reflexologia modernă se bazează pe o formă străveche de terapie. Există dovezi ale unei forme de terapie pentru picioare și mâini care a fost practicată în China încă din 2330 î.Hr. și, de asemenea, în același timp și în Egipt, așa cum este descris în mormântul lui Ankmahor. De cealaltă parte a Atlanticului, în America de Nord, triburile de indieni indigeni au practicat de sute de ani o formă de terapie pentru picioare.

Testul timpului s-a adeverit a fi unul benefic și a ajutat oamenii să își amelioreze starea de sănătate. 

În timpurile moderne, la începutul secolului al XX-lea,  Dr. William Fitzgerald a scris lucrarea „Terapia de zonă sau ameliorarea durerii la domiciliu”, care a marcat redescoperirea și interpretarea reflexoterapiei. 

Reflexologia așa cum o cunoaștem astăzi, este atribuită muncii extraordinare a lui Eunice Ingham, un terapeut american, care a preluat și continuat munca înaintașilor ei. A cartografiat punctele reflexe de pe picioare și mâini care corespund tuturor organelor, glandelor, părților și sistemelor corpului. Lucrarea ei originală este predată exclusiv de școala pe care a fondat-o, Institutul Internațional de Reflexologie.

În zilele noastre, Reflexologia a devenit o terapie complementară și integrativă, acceptată pe scară largă în toată lumea, practicată de terapeuti specializati.

Reflexoterapia se dezvoltă continuu și progresează într-o terapie foarte eficientă pentru îngrijirea holistică, complementară medicinei alopate.

Iată ce vei afla citind acest articol: 

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Ce este Reflexoterapia?

Definiția din dicționar a unui „reflex” este „o mișcare involuntară sau instinctivă ca răspuns la un stimul” sau în sensul de reflecție sau imagine în oglindă.

Conform DEX, “REFLEXOTERAPÍE s. f. Metodă terapeutică prin care se urmărește vindecarea unor boli prin folosirea anumitor reflexe. – Din fr. réflexothérapie.”

Reflexele picioarelor și mâinilor noastre acționează ca imagini în oglindă ale corpului, la nivelul tălpilor picioarelor, a palmelor mâinilor și la nivelul lobului urechilor. Pe scurt, principiul de bază al reflexologiei este că există puncte reflexe care corespund fiecărui organ, glandă și parte a corpului.

Scopul acestei tehnici este acela de a readuce în echilibru energia vitală a organismului prin apăsarea și masarea acestor puncte reflexogene, stimulând organele interne corespondente. 

Reflexoterapia este considerată a fi o tehnică holistică de vindecare care are ca scop tratarea individului ca întreg, pentru a induce o stare de echilibru și armonie în corp, minte și spirit. 

 

Cum se desfășoară o sedință de reflexoterapie?

Reflexologul va începe sesiunea de reflexoterapie prin efectuarea unei consultații amănunțite (anamneză) în ce privește sănătatea, dieta și stilul de viață. Este indicat să informați reflexologul de toate afecțiunile pe care le aveți pentru că reflexoterapia are și contraindicații (vor fi descrise mai pe larg în cursul acestui articol). După aceasta, va examina picioarele nivelul tălpilor și îți poate pune întrebări suplimentare. 

Tratamentul propriu-zis va începe cu câteva tehnici generale de relaxare, urmate de o succesiune de tehnici precise, menite să aplice presiune pe fiecare zonă reflexă a labei piciorului și gambei. Se vor lucra întotdeauna ambele picioare ca parte a unui tratament complet. Piciorul stâng reprezintă partea stângă a corpului, iar piciorul drept reprezintă partea dreaptă a corpului.

Există aproximativ 7.000 de terminații nervoase la nivelul tălpii piciorului și fiecare dintre ele este un punct reflex care corespunde unei părți a corpului. Reflexologii folosesc manipulări speciale ale degetelor picioarelor și ale degetului mare pentru a stimula aceste puncte reflexe și știu exact care zonă a piciorului corespunde cărei părți a corpului.

Tratamentul în sine, reflexoterapia, nu gâdilă, presiunea folosită în timpul procedurilor este fermă și nu provoacă disconfort. Dacă o anumită parte a corpului este dezechilibrată, reflexul corespunzător se poate simți sensibil sau puțin dureros în timpul tratamentului. Este important să comunicați cu terapeutul în cazul în care apar astfel de răspunsuri ale organismului. În general, oamenii descriu orice zonă de sensibilitate ca fiind o „durere dulce”, care este atât suportabilă, cât și benefică.

O sesiune completă de reflexoterapie a piciorului durează în general 45-50 de minute și poate fi adaptată nevoilor specifice ale fiecărui pacient. Se obțin rezultate rapide în promovarea răspunsului de ameliorare și vindecare al organismului atunci când comunicarea dintre pacient și terapeut este dinamică. Este indicat ca ședințele de reflexoterapie să fie programate la 1-2 zile distanță pentru a putea avea rezultatele așteptate.

După tratament, este indicat să beți multă apă proaspătă (ideal, cel puțin 8 pahare în 24 de ore), pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, este recomandat să evitați alcoolul și să mâncați doar mese ușoare, de preferat să evitați carnea și produsele din carne, mezelurile și semipreparatele, precum și produsele alimentare procesate.

Tratamentele oferite copiilor sau oricărei persoane grav bolnave pot fi mai scurte și mai frecvente, adaptate și personalizate fiecărui caz în parte, pentru a satisface nevoile pacientului.

Este posibil să avem de-a face şi cu reacţii adverse în timpul terapiei, asociate procesului de detoxifiere a organismului: ameţeli, greaţă, stare de oboseală, febră, erupţii cutanate, etc. Dar nu sunt motive de îngrijorare, aceste manifestări sunt normale în procesul de eliminare a toxinelor, iar aceasta este doar o etapă necesară pentru însănătoşirea organismului. În termeni de specialitate aceasta reactie este cunoscută sub numele de „Reacția Jarisch-Herxheimer” care în rezumat spune că: “Înainte de a te simți mai bine, te simți mai rău”.

Cercetările în domeniu ne permit să aflăm din ce în ce mai multe despre cum funcționează reflexologia, puterea atingerii vindecătoare și importanța terapiilor practice pentru promovarea unei stări optime de sănătate. 

Beneficiile reflexoterapiei

 

Elimină toxinele și stimulează funcțiile organismului

 

Principalul scop al reflexoterapiei constă în eliminarea toxinelor şi stimularea funcţiilor întregului organism pentru că se deblochează și se  elimină acumulările de toxine din organism. Depunerile toxice sunt considerate în masajul reflexogen principala cauză a îmbolnăvirilor curente. Astfel, depunerile de toxine în aceste zone reflexogene indică o funcționare defectuoasă a organului aflat în corespondență, și nu invers.

Nu are efecte secundare

Din practica și experiența personală pot spune ca reflexoterapia este complet lipsită de toxicitate și fără efecte secundare pentru organismul uman, în condițiile în care ne confruntăm în zilele noastre cu un grad ridicat de poluare al mediului înconjurător la care se adaugă toxicitatea medicamentoasă, alimentatia tip “fast-food”, agricultura de tip industrial (folosirea pe scara larga a pesticidelor și erbicidelor), etc.

Acționează asupra cauzei, nu a simptomului

Un mare atu al Medicinei Holistice / Complementare, din care face parte și Reflexoterapia, este că se adresează cauzelor bolilor și nu simptomatologiei lor. Acționând asupra cauzelor și dezechilibrelor care generează inflamaţia / boala, obținem ameliorări importante ale simptomelor bolii și a disconfortului generat de acestea. Totuși vreau să reamintesc că Terapeuţii care practică Medicina Complementară NU interferează cu tratamentul prescris de medicul alopat, adică nu recomandă întreruperea medicamentaţiei alopate.

Ajută la detoxifierea organismului și la reechilibrarea bioenergetică

Prin manevre precise, Reflexoterapia ajută la detoxifierea organismului și la reechilibrarea bioenergetică și are ca scop stimularea bunei funcționari a tuturor organelor corpului. Harta de mai jos are scop pur demonstrativ și informativ.

 

Afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul reflexoterapiei

Afecţiunile tratate prin reflexoterapie sunt:

- afectiuni generate de stilul de viață: stres, insomnii, oboseală cronică, depresii, migrene, instabilitate emoţională, anxietate, atacuri de panică, detoxifierea organismului, etc.

- afecţiuni ale coloanei vertebrale: lombosciatica, spondiloze, cifoze, artroze, artrite, gonartroză, coxartroză, etc.

- tulburări endocrine: tiroidă, paratiroidă – căderi de calciu, suprarenale, deficienţe de creştere la copii, reglarea menstruaţiei, tulburări de menopauză, osteoporoză – stoparea degradării de masă osoasă, disfuncţii sexuale, tulburări de metabolism, obezitate, diabet, etc. 

- afecţiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer duodenal, esofagite de reflux, constipaţie, balonări, hemoroizi, etc. 

- afecţiuni hepato-biliare: litiaza biliară, hipercolesterolemie, bilă leneşă, etc. 

- afecţiuni renale: se elimină nisipul şi pietricelele (litiaze, prostate, edeme, enurezis nocturn, etc.) 

- afecţiuni circulatorii: hipo şi hipertensiune, ateroscleroză, gută, sindromul mâinilor şi picioarelor reci, dureri de picioare, etc. 

- afecţiuni ORL: bronşite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm, etc.

Studii de cercetare clinică au demonstrat rezultate demne de luat în seamă în tratarea unor afecțiuni și procedura este din ce în ce mai mult luată în considerare ca un tratament complementar, alternativ în paralel cu tratamentele prescrise de medicina alopată.

 

Contraindicaţiile reflexoterapiei

Reflexoterapia are și contraindicaţii (cateva dintre acestea sunt exemplificate mai jos) de care terapeuţii trebuie să țină cont și să informeze pacientul în timpul anamnezei:

Reflexologia se dezvoltă continuu și progresează într-o terapie foarte eficientă pentru îngrijirea holistică. Îmbunătățirea și apariția noilor tehnici înseamnă că fiecare tratament poate fi adaptat nevoilor specifice ale pacienților și se pot obține rezultate mai rapide în promovarea răspunsului de vindecare al organismului.

Cercetările ne permit să aflăm din ce în ce mai multe despre cum funcționează reflexologia, puterea atingerii vindecătoare, și importanța terapiilor practice complementare în reducerea stresului și a tensiunilor acumulate în organism. Uimitoare și cu importanța ei, este puterea minții asupra răspunsurilor corpului, cunoscută sub numele de efect Placebo. 

Stresul este înțeles de către profesia medicală ca fiind esențial în dezvoltarea și exacerbarea multor probleme de sănătate. Așa că este imperativ necesar să găsim și să folosim modalități eficiente de gestionare a stresului – reflexologia poate fi extrem de eficientă în reducerea la minimum a efectelor stresului asupra minții și corpului. 

Am observat rezultate bune în tratamentul prin reflexoterapie în cabinetul nostru. Pacienții noștri au continuat să vină la sesiuni de reflexoterapie o dată sau de două ori pe săptămână, tocmai pentru a menține acea stare de sănătate optimă și echilibrul energetic dobândit după tratamentul efectuat de terapeutul reflexolog. 

Întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi. 

Articol scris de Monica Ionescu - Naturopat, Terapeut Reiki, Masoterapie și Aromaterapie

Ca formație, sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb , rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă. 

Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă). 

Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc)

În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă și prevenirea bolilor degenerative. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principul: “Mens Sana in Corpore Sano”. 

Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.

O puteți găsi pe Monica aici:

Website | Facebook

 

#reflexoterapie

Ce au mai parcurs alti cititori...

Împământarea, înainte de a fi la modă, are o logică și este benefică pentru sănătate
Grounding sau împământarea spirituală
Ce este Reiki pentru mine?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101