Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Grounding sau împământarea spirituală

Grounding sau împământarea spirituală

Știai că există doi termeni care se referă la împământare: “grounding” și “earthing”? În timp ce earthing se referă la împământarea directă, fizică, grounding este împământarea mentală, emoțională și spirituală. Află ce înseamnă împământarea spirituală, ce beneficii are și descoperă câteva practici foarte simple și utile.

Împământarea este un termen vast care are mai multe înțelesuri. 

În Electricitate, împământarea este, pe scurt, scurgerea în pământ a energiei electrice în surplus pentru evitarea electrocutărilor.

În limba engleză există doi termeni care se referă la împământare: “grounding” și “earthing”, care au înțelesuri și practici diferite. În limba română, există numai un singur termen care cuprinde ambele concepte. Eu voi numi “grounding” din considerente personale, Împământare Spirituală.

Grounding” înseamnă să fii în contact energetic cu corpul tău, să fii pe deplin conștient de ceea ce se întâmplă în momentul prezent. Adică, indiferent de ceea ce se întâmplă în jur, să rămâi conectat la momentul prezent, centrat, echilibrat aliniat, conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău la momentul prezent. Ai auzit probabil spunându-se des: “aici și acum” tocmai pentru a sublinia momentul prezent.

Repet aceasta sintagmă – la momentul prezent – pentru că este important să gândim la prezent, fără să proiectăm în Univers gândire pentru viitoare momente din viața noastră, pe care le putem influența prin gând.

O persoană « împământătă » este ca un canal pentru lumină, pentru energii benefice și semnifica deschiderea chakrei Rădăcina sau de Bază.

Auzim frecvent o expresie grozavă, o metaforă in esență, a tot ceea ce înseamnă “împământare spirituală”: „a fi cu picioarele pe pământ” sau „a sta/a se ridica/a merge pe propriile picioare”. Înțelepciunea poporului român transcede prin aceste expresii și arată intuitiv o bună conectare la pământ și o chakra a Rădăcinii bine deschisă.

Sunt însă și expresii, la fel de metaforice, care exprimă intuitiv o mai slabă conectare la pământ și o chakra a Rădăcinii puțin deschisă sau închisă: „a pierde teren” sau „a fi dărâmat de pe picioare” sau “ a fi cu capul în nori”

Un exemplu de a fi în momentul prezent, pe care fiecare dintre noi l-am trăit pe propria piele, este conștientizarea melodiei care se cânta într-un spațiu comercial. Cred ca vi s-a intamplat să nu fiți atenți deloc la ceea se aude prin difuzoare.

 

La ce ne folosește să fim “împământați spiritual”? 

Este în primul rând legătura cu sinele personal (sau sinele superior), ne dedicam mai mult timp nouă, suntem aliniați cu noi înșine și cu Sinele nostru cel mai Înalt.

 

Ne stăpânim emoțiile mai bine și devenim mai conștienți de emoțiile noastre odată cu practicarea exercițiilor de “împământare spirituală”, devenim mai stăpâni pe reacțiile noastre față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. De exemplu, zâmbim sau spunem “nu-i nimic "dacă cineva ne atinge din greșeală în magazin, în loc să reacționăm exagerat verbal sau chiar violent ( am văzut cazuri care au degenerat în violențe).

 

Ne păstrăm concentrarea și mintea în stare de alertă; ne concentrăm asupra unui singur lucru o dată “one at a time”, iar eficiența acțiunilor noastre crește.

 

Ne detașăm de lucrurile mărunte și nu mai luăm personal nimic; astfel ne eliberăm mintea de gânduri suplimentare, de judecăți, de analize și de eventuale scenarii, în care suntem sau nu personajul principal.

 

În niciun caz nu ne închidem în noi, însă devenim conștienți că trăim fiecare moment din viața noastră fără atașamente, în spirit liber.

 

Sunt o multitudine de practici de împământare spirituală, unele derivate din practici spirituale, altele din exerciții de respirație, altele apărute ca rezultat al nevoii de protecție.

impamantare-spirituala-grounding

Voi prezenta în continuare câteva practici de “Împământare Spirituală” pe care le utilizez.

 

Împământarea (sau activarea chakrei rădăcină)

Stai în picioare în poziție dreaptă și fii relaxat. Acest exercițiu se face, de preferință, cu picioarele desculțe. Depărtează picioarele la o distantă egală cu lățimea umerilor. Îndoaie ușor genunchii si împinge pelvisul ușor înainte. Păstrează corpul în echilibru, astfel încât greutatea ta sa fie distribuită egal pe toată talpa. Lasă greutatea sa te tragă ușor în față. Păstrează aceasta poziție câteva minute.

Contractă mușchii perineului, aflați între anus și organele genitale; astfel îți poți stimula chakra rădăcinii. La fiecare inspirație, contracta mușchii perineului, și la fiecare expirație relaxează.

Acest exercițiu se poate face timp de câteva minute, în poziție stând în picioare sau stând așezați sau chiar când mergem pe jos.

* Ca o variație a acestui exercițiu – poți sa vizualizezi culoarea roșie, sau sa fii îmbrăcat în ceva de culoare roșie sau poți să aprinzi o lumânare roșie , te concentrezi asupra flăcării și îți imaginezi cum arunci în foc tot ce iți prisosește (emoții, frici, boli, etc)  în viața asta.

Hot Summer Sale -blog-Protecție și îngrijire tenului afectat de stresul vieții moderne! De la 25% REDUCERE! Profită acum! -blog-Sare celtică blog
 

Meditația Sferei de Lumina – curățire și împământare

Găsește-ți un loc confortabil, în natură (de preferat) sau în casă, de preferință cu picioarele goale – desculț. Închide ochii și respiră de câteva ori profund, inspirând pe nas și expirând pe gură.

Îți imaginezi cum din tălpile tale cresc rădăcini către centrul pământului. Îndreaptă palmele deschise, cu fața în jos către pământ și spune în gând sau cu voce tare: 

“Eliberez în Pământ toate grijile din viața mea, toate sentimentele negative, toate supărările, toxine, datorii, etc și tot ceea ce nu îmi mai folosește în aceasta viață. Astfel, eliberând, faci loc în viața ta pentru ceea ce ai nevoie, pozitivitate.

Îndreaptă palmele către cer și spune ce iți dorești să primești: liniște sufletească, sănătate, abundenta, lumina, dragoste, înțelepciune, bucurie, etc.

Împreunează palmele în dreptul frunții (celui de-al treilea ochi) și mulțumește pentru daruri.

Împreunează palmele în dreptul inimii și mulțumește pentru daruri.

Împreunează palmele deasupra capului și mulțumește pentru daruri.

Deschide palmele deasupra capului și imaginează-ți că printre palmele tale curge energie de lumină. Coboară brațele pe lângă corp si imaginează-ți cum lumina te învăluie in sfera ei; repetă de 3 ori. În timp ce cobori brațele, expiri, în timp ce ridici brațele deasupra capului, inspiri.

Mulțumește pentru sesiunea de curățire și împământare.

 

Meditația Copacului

Găsește-ți un loc confortabil, în natura sau în casa, de preferință cu picioarele goale – desculț. 

Închide ochii și respiră de câteva ori profund, inspirând pe nas și expirând pe gură.

Cu fiecare expirație, imaginează-ți cum toate grijile, necazurile, gândurile negative, supărările ies ca un nor și se dizolvă în univers.

Simți cum din tălpile tale cresc niște rădăcini care se îndreaptă către centrul pământului, mai adânc, tot mai adânc și te ancorează în sol.

Simți cum picioarele tale și coapsele tale devin din lemn, rădăcinile care cresc din pământ încercuiesc și se împletesc în jurul picioarelor tale și continuă să se răspândească în sol.

Simți cum coloana ta vertebrală se îndreaptă și devine un trunchi.

Simți cum brațele tale devin ramuri care cresc, se întind și ajung până la cer.

Simți acum cum energia Pământului urcă în tine prin rădăcini, ajunge în toate celulele corpului tău.

meditatia copacului

Simți coroana deschisă cum se umple cu lumină de la Soare, ce curge apoi prin tine, prin trunchiul tău, în rădăcinile tale și mai jos, până în Pământ.

Simți sau, pur și simplu, ești conștient de corpul tău, că devine un copac.

Simte noua conexiune, stai cât poți de mult în această stare de conectare.

 

Meditația Muntelui

Găsește-ți un loc confortabil, în natură sau în casă, de preferință cu picioarele goale – desculț. 

Închide ochii și respiră de câteva ori profund, inspirând pe nas și expirând pe gură.

Cu fiecare expirație, imaginează-ți cum toate grijile, necazurile, gândurile negative, supărările ies ca un nor și se dizolvă în univers.

Simți și ești ca conștient de corpul tău că devine un munte. Te transformi, pur și simplu, în piatră. 

Vizualizezi, simți sau percepi cum rădăcina muntelui se ancorează adânc în pământ.

Simți picioarele și partea inferioară a corpului ancorate în roca de la bază și piatră de pe Pământ. Ești inundat de sentimente de pace și calm, liniște. Devii treptat baza muntelui și apoi începi să crești în sus până ajungi în cer.

Simți, în același timp, vârful înalt ce atinge cerul și baza muntelui adânc înfiptă în Pământ. Simți cum cerul și pământul se întâlnesc și fuzionează. Simți conectarea cu elementele aer și pământ, ești în echilibru.

Simți aceasta nouă conexiune și stai cât poți de mult în această stare de conectare.

 

Meditația Coarda împământării

Găsește-ți un loc confortabil, în natură sau în casă, de preferință cu picioarele goale – desculț. Închide ochii și respiră de câteva ori profund, inspirând pe nas și expirând pe gură.

Cu fiecare expirație, imaginează-ți cum toate grijile, necazurile, gândurile negative, supărările ies ca un nor și se dizolvă în univers.

Simți sau percepi cum de la baza coloanei tale vertebrale coboară o frânghie ce trece prin sol, apoi mai în jos, prin toate straturile pământului, ajungând până în centrul lui. Agață-te foarte bine de centrul Pământului: înconjură miezul și fă un nod sau înconjură de mai multe ori până ești sigur că ești ancorat de centrul lui. Simte legătura dintre tine și Pământ, energia care urca în corpul tău prin tălpile picioarelor, prin picioare, prin bazin, prin inima și iese prin creștetul capului în Univers.

Poți experimenta cu corzi de diferite culori sau grosimi, cu cât vei practica mai mult, cu atât te vei simți mai centrat și în pace, și vei experimenta senzații incredibile, cu o energie nouă și puternică.

 

Împământarea energetică/ spirituală se poate face atunci când simți nevoia de a fi în echilibru. Practicând, vei simți din ce în ce mai ușor energia pământului.

Totodată, ca naturopat, sugerez și recomand sa fii în contact cu natura, să ieși în natură cât mai des, să mergi desculți, să îți plimbi mâinile prin iarbă, peste flori, peste gardurile vii și să îmbrățișezi un copac, să privești cerul.

Îngăduiește-ți să visezi cu ochii deschiși! 

Citește și partea I despre Împământarea directă sau earthing”.

Articol scris de Monica Ionescu - Naturopat, Terapeut Reiki, Masoterapie și Aromaterapie

Ca formație, sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb , rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă.
Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă).
Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc.).
În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă și prevenirea bolilor degenerative. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principul: “Mens Sana in Corpore Sano”.
Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.

O puteți găsi pe Monica aici:
Website | Facebook

 

#impamantare spirituala #grounding
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101