Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
 1. Viata Verde Viu
 2. Blog
 3. Corp
 4. Împământarea, înainte de a fi la modă, are o logică și este benefică pentru sănătate

Împământarea, înainte de a fi la modă, are o logică și este benefică pentru sănătate

Împământarea este o practică pe care o găsim în vechile culturi sub forma de tradiții și practici spirituale, cu un punct de plecare comun: legătura Omului cu Pământul, mersul desculț pe suprafața pământului. Află ce se întâmplă în corpul tău atunci când mergi desculț și care sunt beneficiile acestui obicei pentru sănătatea ta.

Îmi amintesc de vremea când eram mică și mergeam împreună cu părinții la mare. Refuzăm cu obstinație să merg desculță pe nisip. Pe măsură ce am crescut, am înțeles cât de important este mersul desculț, adică să fim în contact direct cu scoarța pământului, fie prin mersul desculț sau purtarea de încălțăminte cu talpă din materiale care să permită transferul de electroni liberi (ioni negativi) între corpul uman și scoarța terestră. 

Din experiență proprie vă pot spune că, după un zbor cu avionul, picioarele mele eram cam umflate. Soluția pe care o visam era să stau la orizontală, cu picioarele ridicate mai sus de planul inimii și să mă mișc nițel. În loc să fac asta, am mers desculță pentru ca nu mă mai încăpeau baschetii, apoi am mers descultă pe nisip și picioarele mele au început să-și revină - o bucurie! Este “tratamentul” pe care mi-l aplic cât de des pot! Pentru că funcționează! 

Am început sa studiez fenomenul și să mă informez, iar concluziile, foarte pe scurt, vi le prezint și vouă.

 

"Earthing" sau Împământare sau mersul desculț

impamantare-earthing

Relativ recent, în 1989, Clint Ober descoperea un nou concept – acela de împământare (earthing) a corpului uman fata de scoarța terestră, pe care încearcă să-l explice din punct de vedere științific. Clint Ober a observat în timp ce stătea pe o bancă în parc că toți pantofii oamenilor au talpă fie din cauciuc, fie din plastic, iar aceste materiale ( care nu conduc curentul electric) ne deconectează de la transferul natural de electroni liberi înspre corpul nostru.

 

Însă acest concept de împământare este o practică pe care o găsim în vechile culturi sub forma de tradiții și practici spirituale, cu un punct de plecare comun: legătura Omului cu Pământul, mersul desculț pe suprafața pământului.

Ce se întâmplă atunci când mergem desculți? 

Pe tălpile picioarelor există o multitudine de terminații nervoase care sunt reprezentate prin zone și puncte reflexogene ce corespund fiecărui organ din corpul uman. Când terminațiile nervoase sunt stimulate sunt emise impulsuri electrice care ajung la creier și ca răspuns avem o reacție pe corpul fizic. De exemplu, călcăm pe ceva ascuțit, iar reacția imediată este de a retrage talpa de pe acel stimul.

În medicina asiatică, aceste “canale” prin care circulă energia vitală în corpul uman sunt numite meridiane și sunt în strânsă legătură cu punctele reflexogene. Energia vitală este denumită Chi (China), Ki (Japonia), Prana (India) și este descrisă ca fiind forța vieții. De ce menționez aceste noțiuni? Pentru că fiecare dintre civilizațiile din vechime au descoperit binefacerile unor practici în strânsă legătură cu natura, practici pe care le folosim astăzi și sunt cunoscute, unele dintre ele, ca medicină alternativă, complementară sau integrativă.

Stimularea meridianelor prin intermediul punctelor reflexogene din talpă este benefică pentru sănătate și poate fi practicată de fiecare dintre noi. Cu o singură condiție: să mergem desculți. Mersul desculț, fără încălțăminte sau ciorapi, este un masaj al tălpilor, cu rol relaxant și cu efecte asupra stării generale a organismului. De ce? Pentru ca în esență alimentăm organismul cu energie pe care o luăm din pământ.

MAI Remineralizată cu Plasma Marină BIOCEAN! - blogMAI multă energie cu până la 20% REDUCERE la produsele RAWBOOST! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Sare celtică blog

Când suntem conectați cu pământul, adică mergem desculți sau folosim dispozitive de împământare, se produce un transfer de electroni liberi (cu sarcina electrică negativă) din pământ în corpul tău. Acești ioni negativi au ca rol buna funcționare a organismului uman și sunt responsabili de transferul de nutrienți, minerale, antioxidanți, la nivelul membranelor celulare, care funcționează pe baza unui potențial electric. De la sine înțeles că, dacă potențialul electric scade sub anumită valoare, atunci celula nu mai primește ceea ce are nevoie pentru buna funcționare și moare.

Cercetările au arătat că prin contactul fizic direct cu suprafața planetei se generează un fel de nutriție electrică, cu efecte antiinflamatoare și antioxidante surprinzător de puternice și rapide. 

Alte exemple cu referire la binefacerile electronilor liberi (ioni negativi) pentru sănătate sunt: apa ionizată, dar acesta este un subiect aparte, despre care am vorbit mai pe larg pe blogul meu.

Electronii liberi (încărcați negativ) sunt probabil cei mai puternici antioxidanți cunoscuți de omenire și au particularitatea de a neutraliza radicalii liberi care sunt încărcați pozitiv, reducând astfel potențialul inflamator. Deci, împământarea sau mai degrabă lipsa acesteia, este în directă legătură cu înmulțirea bolilor moderne.

 

Beneficiile mersului desculț

Care sunt influențele benefice ale mersului desculț asupra sănătății umane care au fost observate în urma studiilor clinice și practicilor curente?

 • Neutralizează cauza inflamației și îmbunătățește și/sau elimină simptomele experimentate în bolile inflamatorii;
 • Reduce sau elimină durerile cronice și accelerează vindecarea;
 • Protejează corpul împotriva numeroaselor câmpuri electromagnetice care perturbă starea optimă de sănătate; 
 • Conferă organismului un nivel de energie și vitalitate mai ridicat;
 • Îmbunătățește starea de relaxare a corpului, funcționarea sistemului nervos și reduce hormonii stresului; 
 • Îmbunătățește ritmul de somn și ritmul biologic al organismului;
 • Curăță sângele și îmbunătățește presiunea arterială și fluidizează sângele (reduce vâscozitatea sângelui).

 

Desigur sunt și alte beneficii pe care te invit să le descoperi și tu în urma practicării mersului desculț! Ca orice acțiune pe care o facem, trebuie sa fim consecventi si să practicăm. Nu ajunge să mergem desculți 5 minute pe zi și să așteptăm să vedem rezultate! Putem folosi încălțăminte cu talpă bună conductoare de electricitate - espadrile, încălțăminte de piele cu talpă de piele, etc. 

 

Acest flux electronic energetic natural este însă împiedicat de încălțămintea pe care o purtăm și care, de cele mai multe ori, este făcută din materiale care opresc schimbul energetic dintre pământ și corpul uman. Mai mult, cu cât suntem mai departe de suprafața pământului, locuind la bloc, trebuie sa găsim soluții pentru a fi “împământați”.

beneficiile-mersului-descult

Împământarea directă, adică în contact direct cu suprafața pământului, nu este neapărat un tratament sau o cură, dar cu cât o practicăm mai mult, cu atât mai sănătoși vom fi.

Există suprafețe bune conducătoare de energie cum ar fi: nisipul, iarba, pământul ca atare, mersul desculț pe zăpadă, apa oceanului - înotul, sau țiglele ceramice, din lut, și suprafețe care nu permit schimbul energetic dintre organismul uman și pământ, de exemplu: cauciucul, plasticul, lemnul, asfaltul, vinilul, smoala sau macadamul, vopsele, izolații.

Când stăm mai mult în casă sau pe perioada iernii, în timp ce lucrăm sau dormim putem folosi diverse produse pentru împământare: papuci, perne, saltele, vergele speciale (în principiu se bagă în priză cu împământare un dispozitiv electric care este conceput să conducă doar energia telurică spre tălpile noastre). 

Sunt multe studii științifice care demonstrează beneficiile împământării directe și menționez câțiva dintre pionierii conceptului de “Earthing”: David Woolfe, Dr. James Oschman sau Clinton Ober.

Rămâne sa ne întoarcem către natură și să învățăm să trăim cat mai natural cu putință, într-o lume modernă!

Îngăduiește-ți să visezi cu ochii deschiși! Te invit să adăugi experiențele tale legate de “Împământarea energetică” !

Citește și articolul despre Grounding sau împământarea spirituală

Articol scris de Monica Ionescu - Naturopat, Terapeut Reiki, Masoterapie și Aromaterapie

Ca formație, sunt Inginer Chimist cu Master în Chimie în 1993, Water Advisor. În 2017 am decis să renunț la slujba corporativă (în Canada, unde emigrasem de ceva vreme) și să îmi îndeplinesc visul și menirea, adică am ales o slujbă dedicată oamenilor pentru că mi-am dat seama că aceasta este misiunea vieții mele. Tatăl meu avea o vorbă: “dacă dezbraci un medic de halatul alb , rămâne un inginer”. Eu am decis să fac invers, să imbrac halatul alb și să practic medicina complementară, alternativă și integrativă.
Am devenit Naturopat Diplomat în 2019, cu competențe în Trofologie (știința care se ocupă cu combinarea corecta a alimentelor) și sunt membru al Asociației Internaționale a Naturopatilor Higionomisti (Association Internationale de Naturopathie Hygionomiste) și Asociației RITMA (Regroupement des intervenants et thérapeutes en médecine alternative din Quebec, Canada/Asociația Practicienilor și Terapeutilor de Medicina Alternativă).
Am fost atrasă întotdeauna de Medicina Complementară, Alternativă și Integrativă, drept pentru care am continuat să studiez și am devenit Terapeut Reiki (Grandmaster Usui Divine Yu) și Theta Healer. De când m-am întors în țară, studiez Arta Masajului și am devenit Terapeut în Masoterapie (somatic, reflexoterapie, bețe de bambus, etc.).
În practică, combin terapii care au ca scop menținerea corpurilor fizic, emoțional, spiritual în stare de echilibru și sănătate optimă și prevenirea bolilor degenerative. Ajut oamenii să trăiască viața într-un corp sănătos, pe principul: “Mens Sana in Corpore Sano”.
Curiozitatea și dorința mea de a trăi un stil de viață sănătos au transformat pasiunea într-o profesie pe care o fac cu drag, acasă, în România.
O puteți găsi pe Monica aici:
Website | Facebook

 

#impamantare

Ce au mai parcurs alti cititori...

Dr. Mercola invitat in emisiunea Dr. Oz pentru a vorbi despre impamantare.
Împământarea - o descoperire medicală remarcabilă
Tipuri de namol terapeutic
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101