Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Cum sa reactionezi mai bine la critica

Cum sa reactionezi mai bine la critica

Fa ceea ce  simti ca e bine, pentru ca oricum vei fi criticat.. Eleanor Roosvelt Nimanui nu-i place sa i se reproseze ca nu se pricepe la un lucru sau altul. Dar indiferent ce si cum faci, nu poti scapa la nesfarsit de o critica. Reactiile la criti

Fa ceea ce  simti ca e bine, pentru ca oricum vei fi criticat..
Eleanor Roosvelt

Nimanui nu-i place sa i se reproseze ca nu se pricepe la un lucru sau altul. Dar indiferent ce si cum faci, nu poti scapa la nesfarsit de o critica.

Reactiile la critica pot fi dintre cele mai variate. Unii si-o insusesc si se folosesc de ea pentru a-si perfectiona abilitatile, altii o folosesc pentru a se simti vinovati si umiliti chiar si de cea mai mica observatie. Unele persoane se inrosesc si transpira abundent, mai ales daca observatia critica le este adresata in public. Dar si daca este intr-un spatiu mai privat (pe email, de exemplu) poate fi la fel de frustrant si neplacut.

Nu-l baga in seama pe cel ce incearca sa te micsoreze in ochii altora.

Saracul, incearca si el sa te aduca la statura lui.

(anonim)

Indiferent de cat de bine reactionezi la critica, studiile au dovedit ca observatiile negative pot afecta imaginea de sine si pot chiar influenta productivitatea unei persoane, pentru ca mintea este prea ocupata pe moment sa infrunte critica incat nu se mai poate concentra la altceva.

Cum reactioneaza creierul la critica?

Dupa Dr. Martin Paulus, Profesor Adjunct la Psihiatria Universitatii din California, San Diego, exista doua zone ale creierului care ne dicteaza cum sa procesam emotional si sa raspundem la critica: corpul amigdalian si cortexul prefrontal medial.

La nivelul corpului amigdalian se decide ceea ce consideram ca este important; el joaca un rol esential in formarea amintirilor noastre emotionale, in timp ce cortexul prefrontal medial regleaza modul in care reactionam la stimulii emotionali (respectiv critica).

Corpul amigdalian joaca un rol esential si in declansarea reactiei lupta sau fugi, de aceea cand primim emotii negative de genul criticii o percepem uneori ca pe o amenintare. Un repros din partea sefului nu te omoara, dar poate sa te faca sa simti ca iti ameninta cariera si sursa de existenta.

Iar aceste evenimente ne raman intiparite in memorie. Capacitatea de a deveni mai atenti la lucrurile ce ne pot rani este denumita efectul negativitatii - de aceea observatiile si experientele neplacute tind sa fie pastrate mai mult in memorie decat cele placute.

Desi este normal si inevitabil sa ne simtim incomod cand primim critici, este contraproductiv si ne poate afecta starea generala de bine daca ne lasam atinsi si influentati de ele.

Cum reactioneaza oamenii la critici

In ciuda tendintei firesti de a ne simti amenintati de critica, fiecare reactioneaza in moduri diferite. Iata cele mai intalnite clasificari ale reactiilor pe care le au oamenii fata de critica:

Interiorizatul

Unele persoane par sa primeasca destul de bine critica la suprafata, insa, in interior, isi fac o autocritica aspra. Acest tip de reactie la critica se caracterizeaza prin autoflagelare la nivel mental si printr-o atitudine foarte dura cu el/ea insusi/insasi.

Acuzatorul

Destul de asemanator cu interiorizatul, acuzatorul este cel care ia critica foarte personal. Insa, in loc sa se invinovateasca pe el insusi, arunca vina asupra celui ce emite critica, deseori verbal.

Chiar daca nu devine agresiv, are tendinta sa contrazica si sa aduca argumente contra afirmatiilor negative primite, pentru a se convinge atat pe el insusi, cat si pe cel care a adus critica, de injustetea acesteia.

Defensivul

Este firesc sa ne aparam de amenintarile ce vin asupra noastra, inclusiv sub forma de critica. Persoanele defensive manifesta o reactie moderata, oarecum defensiva, ca reactie la o critica negativa.

Insa nu isi pierd linistea din aceasta cauza si nici nu se vor certa cu seful lor daca acesta le reproseaza lipsa de randament in rezultatele trimestrului trecut. Prefera sa considere ca cei care il critica nu sunt suficient de informati si lasa lucrurile asa cum sunt.

Cooperantul

Cooperantul pune intrebari si vrea sa stie de ce este criticat. Se poate simti descurajat de observatiile negative, dar nu se autoflageleaza din acest motiv, nici nu arunca vina pe cei care o fac.

Asadar, tu din ce categorie faci parte? Incearca doar sa afle cum cred cei care il critica ca ar fi putut proceda mai bine si ce ar putea face pentru a le schimba parerea.

Cum sa reactionezi mai bine la critica

Desi nu toata lumea se va regasi intrutotul in una dintre clasificarile de mai sus, este bine sa stii care abordare ti se potriveste, pentru a intelege cum reactionezi tu la critica.

Indiferent de categoria in care te afli, exista intotdeauna loc pentru progres. Iata cateva sfaturi pentru a face fata mai bine unor observatii critice.

Citeste continuarea articolului in pagina urmatoare...

#critica #reactie la critica #criticat

Ce au mai parcurs alti cititori...

3 moduri in care poti face fata barfelor de birou

Ce spun cititorii despre "Cum sa reactionezi mai bine la critica"

Felicia24 January 2016 14:30Raspunde

Multumesc mult. Chiar mi-ati fost de ajutor. Cu cit mai dezvoltat si popular devine propriul meu proiect cu atit mai multi "destepti" se gasesc sa-mi critice munca fara a o face constructiv.

porumbelioan61@yahoo.com28 February 2015 13:14Raspunde

parerea mea este ca nu cunoasteti 100% adevarul sint mult mai multe probleme ce apar in viata unui om fara ca nimeni sa poata da sfaturi altui om ca sal satisfaca

porumbelioan61@yahoo.com28 February 2015 11:06Raspunde

va multumesc pentru sfaturi

porumbelioan61@yahoo.com28 February 2015 11:06Raspunde

va multumesc

porumbelioan61@yahoo.com28 February 2015 11:05Raspunde

Va multumesc pentru sfaturi si invataturile ce ati scris

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101