Cand petreci zilnic 8 sau 10 ore intr-un spatiu mic impreuna cu mai multi oameni, este inevitabil sa nu apara si o ocazie de barfa. Si, de regula, aceasta va avea legatura cu cineva care nu se afla la birou in acel moment.
Criticile de birou apar frecvent, insa cat de dispus esti sa te lasi prins in astfel de discutii?
Este incredibil de usor sa fii atras in acest gen de conversatii negative, chiar daca nu o faci cu rea intentie.
Daca te simti coplesit de vina pentru ca mai cedezi ispitei, chiar daca nu te consideri un "barfitor", te poti alina cu gandul ca suntem "programati" sa avem o inclinatie catre acest tip de conversatii.
Iata o serie de motive de ordin psihologic care explica atractia catre barfa, precum si 3 metode simple prin care o putem combate, lucru care ne asigura mai mult succes in propria dezvoltare personala sau chiar a carierei.
Barfa ca instrument evolutionar
Obsesia cu alti membrii ai comunitatii, asa cum se intampla intr-un colectiv de munca, isi are radacinile in primele forme de organizare umana.
John Hardy, specialist in neurostiinta la Colegiul Universitar din Londra, explica faptul ca, in cele mai vechi timpuri, oamenii aveau nevoie sa-si dea seama cine avea sau nu deja un partener si cine avea sau nu o pozitie de putere.
Discutiile despre relatii si oportunitati au legatura cu dorinta de a gasi un partener si a procrea. Ai putea spune ca e un fel de lege a "celui mai vorbaret".
Barfa ca mecanism de aparare
In societatea contemporana barfa de la locul de munca poate fi motivata de dorinta de supravietuire, insa intentia nu este deloc una pura. Multi oameni se implica in barfe pentru ca se simt in siguranta in multime. Adica prefera sa fie ei cei care vorbesc despre altii in loc sa fie cei despre care se vorbeste. Desi poate da un sentiment fals de putere, asocierea cu barfitorii nu ii poate impiedica pe acestia sa faca din tine urmatorul subiect de discutie.
Nu numai ca nu confera niciun fel de putere, dar barfa are un efect opus asupra mediului de lucru. Barfa genereaza conflicte, scade increderea, diminueaza productivitatea si in cele din urma, poate impiedica orice sansa de progres in firma.
Rezistenta la barfa te face mai puternic
Cea mai buna cale prin care poti cladi relatii bazate pe incredere si nu pe teama - atat in cu tine insati cat si cu colegii de munca - este rezistand tentatiei de a barfi. Iata trei metode usoare prin care poti face acest lucru:
Schimba subiectul – Daca te afli intr-un grup in care discutia deviaza catre barfa, incearca sa schimbi subiectul. Intreaba despre planurile de weekend, fa complimente cu privire la tinuta sau vorbiti despre sugestii pentru pranz.
Raspunde printr-o tacere absoluta – Barfitorii adora sa socheze si sa primeasca reactii de la ascultatorii lor. Acest lucru le da cea mai mare satisfactie, faptul ca pot surprinde cu ceea ce au de spus. Daca, insa, raspunzi printr-o liniste neutra, isi vor da seama ca nu esti interesata de ceea ce au de spus. Nu trebuie sa fii nepoliticos, ci doar sa le tai din elan.
Combate barfa cu o atitudine pozitiva – Cel mai bun mod de a stinge din fasa o barfa este printr-o atitudine pozitiva. Cand esti provocata cu o intrebare de genul “Ai vazut cu ce era imbracata Elena azi la sedinta?" incearca sa raspunzi cu ceva pozitiv, cum ar fi “Da, mi-au placut pantofii ei! Trebuie sa o intreb de unde si i-a luat.” Expresia de surpriza de pe fata celei care se pregatea de o barfa buna va fi nepretuita si, cu siguranta, se va gandi de doua ori inainte de a mai incerca sa te includa intr-o barfa cu o alta ocazie.
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/3-ways-to-resist-gossiping-at-work.html