Îmi amintesc și acum când am auzit prima persoană spunând “Nu mănânc carne.” Mi s-a părut ciudat, eu fiind o super gurmandă și aș fi gustat din toate farfuriile prietenilor doar să văd ce gust au.
Mult timp nu am avut nicio deschidere în direcția asta: îmi plăcea mâncarea făcută de buni, tradițională, și nu aș fi schimbat-o pentru nimic în lume!
Cu lactatele nu am fost niciodată super-prietenă (exceptând untul și parmezanul), oul a fost ultimul aliment la care am renunțat, căci îl găsești cam în orice, plus că...adoram omletele și nici nu vedeam ce și cui îi daunez cu un biet ou :).
Carnea...îmi plăcea de fel cea tocată și slănina.
În 2019 am călătorit timp de 6 luni într-o dubă, transformată de mine și prietenul meu în autorulotă; experiența asta, cu trăitul în natură și cu mai puțin din tot, m-a schimbat enorm.
Adică?!
Am avut multe revelații, însă, și cu ajutorul unor documentare văzute am înțeles cât de vitală este alimentația și calitatea produselor pe care le consumăm. Fiecare își alege ce, cât, când și cum mănâncă și asta e grozav, atât timp cât iți asculți organismul.
Toată “transformarea” asta nu a venit peste noapte, nici măcar nu m-am ambiționat să îmi zic “De mâine, gata!”, ci a pornit totul de la provocarea dintr-un documentar în care spunea să încerci 3 săptămâni fără zahăr rafinat (dacă vreți, ăsta poate fi un alt subiect) și apoi am continuat alte 3 săptămâni fără carne (alimentație vegetariană).
Treptat, cam în decursul unui an, am ajuns la alimentația în care nu mănânc produse de origine animală (excepțiile fiind mierea și gheea) și nici zahăr rafinat și consum cât mai puține produse rafinate (făină albă și mai știu eu ce alimente super-procesate și modificate genetic).
Partea minunată a fost că nu am simțit-o ca pe o presiune sau un lucru în care trebuie să îmi pun voința la bătaie căci era pandemie, stăteam acasă, găteam acasă, fără tentații în oraș sau mai știu eu ce.
Ideal este să nu înlocuiești alimentele pe care le mâncai înainte (adică mâncai pateu, iar acum mănânci pateu vegetal), căci au cumva aceiași conservanți și puține elemente naturale.
Ce m-a ajutat?
Ce-i drept, m-a ajutat mult soia (granule și cubulețe), căci le hidratam și lejer făceam “pastele bolognese” sau favorita mâncărică de cartofi cu “carne aka cubulețe de soia”. Și să nu uit de produsul secolului: drojdia inactivă - pe lângă faptul că este super nutritivă și are o mulțime de vitamine, aceasta are și un gust fabulos, parmezanul veganilor cum i se mai spune. :))))
În materie de dulce, nu mi s-a mai părut deloc dificil, odată ce am descoperit curmalele și zahărul de cocos, împreună cu laptele de cocos. Sunt delicioase, sănătoase și super ușor de integrat în dulciurile vegane și raw-vegan! Yuuummm..
Avantajele alimentației vegane
Am constatat că, pe lângă faptul că mă simțeam mult mai bine fără alimentația de origine animală, consider că dăunez mai puțin naturii: plasticul în care vin ambalate majoritatea produselor, animalele care sunt hrănite necorespunzător și toată mizeria care o lasă în urmă.
În fine, nu vreau să “ademenesc” pe nimeni să adopte o alimentație anume; mai degrabă să provoc să testeze diverse combinații și să își asculte organismul - el chiar știe ce îi priește!
Spre exemplu, eu consum miere (are super proprietăți, aș numi-o superaliment și mă simt foarte bine când o consum) și unt clarifiat (ghee, care în medicina ayurveda este considerat un aliment pur, panaceu); așadar, nu mă pot numi 100% vegana, căci pentru mine nu este despre a mă numi cumva sau a face parte dintr-un anume grup, ci mai degrabă este despre a mă simți, trup și suflet, cea mai bună versiune a mea!
Simt că acest termen are o notorietate puternică, însă, în același timp are și diverse interpretări.
Când spui vegan spui “post”, căci este o alimentație fără nimic de origine animală (de la animale).
Însă, totodată, pentru mine, mai înseamnă și ingrediente cât mai puțin procesate, rafinate.
Primele rezultate
- Dormit mai puțin - nu mai simt deloc nevoia să dorm la prânz și mă trezesc bine dispusă, mult mai devreme. Explicația ar fi că produsele de origine animală durează mult mai mult să se digere decât produsele de origine vegetală; așadar, organismul în loc să își vadă de treabă, e nevoit să își consume energia în a digera mâncarea (mai ales dacă ai bila leneșă, ca mine, chiar chinuim sistemul digestiv cu orele de digestie a cărnii:))
- Digestie mai bună (mă balonam adesea din pricina lactatelor). Sunt multe studii, în special chinezii știu că au foarte multă documentație în care spun că lactatele nu rezonează așa de tare cu profilul organismului uman, ca fiind un must în creșterea și dezvoltarea noastră; plus că ce există în comerț, nici măcar nu știm exact ce conțin și cum sunt făcute.
- Ten mai luminos/curat (posibil sa fie mai mult datorită eliminării zahărului procesat). Explicația aici ar fi că pielea este, bineînțeles un organ care vrea să “elimine toxinele” atât prin glandele sudoripare, dar și prin “erupție cutanată”; însă datorită excesului de zahăr, organismul împiedică dezvoltarea de celule albe care sunt responsabile pentru protejarea corpului împotriva infecțiilor. (daaa, eu candida tot de la zahărul rafinat o făceam).
- Mai puțină grăsime/celulită (cred că aici a contribuit și eliminarea grăsimii din carne, cât și eliminarea zahărului rafinat.) Explicația ar fi că organismul, când își ia energie, preferă să o consume din proprietățile zahărului, însă dacă zahărul este într-o cantitate mai mică în organism, pentru a produce energia necesară, apelează la “depozitele de grăsimi”.
Primele provocări
- Lipsa cantității necesare de proteină (super important să consumăm necesarul nostru de proteine/zilnic; pe care le putem lua din: linte, mazăre, soia, semințe de cânepa; chiar și izolat proteic). Descoperă alte surse vegetale bogate în proteine.
- Poftele (că tot vorbeam că sunt gurmandă, mirosurile din restaurante mă copleșeau; acum e bine că încep să apară din ce în ce mai multă varietate în meniuri cu mâncare de post.
- Contradicțiile cu familia și prietenii :))) (că mă infometez, că nu îmi iau aportul necesar de vitamine și minerale și tot așa).
Nu cred că este vorba doar de alimentația vegană, care are “de suferit” lipsa anumitor nutrienți, cât a mâncării în general, care este din ce în ce mai procesată și modificată.
Deși mult timp nu am crezut în suplimente alimentare, de ceva timp am descoperit aceste “superalimente” care mă ajută să-mi armonizez pe cât posibil alimentația.
La ce mă refer?
La suplimente precum vitamine, cât mai naturale din plante (din păcate vitamina D3 nu știu cat de naturală este, dar, în anotimpul rece, organismul meu o cere).
Însă, cu superalimentele e mult mai ușor, aș zice, căci sunt, în principiu, prafuri și pulberi din plante.
Spre exemplu, eu folosesc acum pulberea de măceșe care este plină de vitamina C, pudra de iarbă de grâu care este un antioxidant grozav, pulberea de ghimbir care este fenomenală ca gust și indicată în sezonul rece; la fel și scorțișoara Ceylon care este super la îndemână și suntem familiarizați cu ea și nici nu știam că e plină de minerale, vitamine și proteine.
Ce mănânc eu, concret
Dacă am stârnit curiozitatea despre acest tip de alimentație, las aici și un mic “rezumat al meniului meu dintr-o zi”.
Dimineața - imediat după ora de sport, îmi fac un shake proteic din: banană, lapte vegetal, unt de arahide, cătină, semințe de cânepa, praf de cacao și spirulină.
Prânz - mâncare ușor picantă tip curry din: linte roșie, ulei de cocos, ardei gras, ghimbir, praz și orez basmati lângă.
Seara - supă-cremă gustoasă din: ciuperci, cartof, usturoi, lapte vegetal de gătit, sos de soia și un praf de chili.
Înainte de încheiere, aș vrea să atrag atenția că dieta vegană nu poate fi “trăită” din cartofi prajiți și..zacuscă!
Spun asta pentru că am avut o perioadă agitată când nu îmi găteam eu, mâncam “în oraș” și era dificil să găsești mereu ceva diferit, de post, în meniu, astfel că organismul meu nu își lua nutrienții necesari și, după aproximativ o săptămână, la sfârșitul unei zile pline, începusem să tremur, necontrolat. Modul corpului meu de a-mi spune ca ceva îi lipsește.
Așa că, fiți atenți ce consumați, astfel încât să supliniți nutrienții pe care îi foloseați înainte.
Încă mai descopăr, în fiecare zi câte o “pudră magică” care mă ajută să-mi completez stilul de viață mai sănătos și natural!
Cum se zice din strămoși: Ierburile pe care le numim buruieni, sunt de fapt plante terapeutice cărora nu le-am găsit încă, întrebuințarea! :)
O zi plină de soare și inspirație!
Articol scris de Raluca Nicolae - membru al comunității VVV
Hello, Raluca Nicolae aici :)! Ador natura atât de tare încât mi-am propus să o mâhnesc cât mai puțin. Cum? Prin a consuma și folosi cât mai puține elemente nocive; de aici și alimentația mea (aproape) vegană și rețetele de îngrijire personală și a locuinței făcute în casă.
Atât de mult încât am creat “Naturawl.ro”, proiectul meu de suflet unde împărtașesc fiecare rețetă tip DYI, rețete vegane și raw-vegane.
Unde mă găsești:
Website | Instagram | Facebook | Youtube