Denumire botanica: Cucurbita
Fructul acestor plante agatatoare apartine familiei de Cucurbitacee, impreuna cu castravetele.
Dovleacul placintar are o culoare portocalie aprinsa iar pulpa interioara este simetric structurata pe felii si creste foarte aproape de sol, cu frunze foarte mari, ca niste evantaie. Dovleacul nu prea depaseste o greutate de 10 - 11 kg si poate fi cules si cand este mai mic, insa, cu cat creste mai mare, cu atat avem mai mult de mancat din el.
Dovleacul contine seminte comestibile.
Dovlecii din categoria mamut, sunt o ruda a bostanului de iarna din soiul Hubbard. Culoarea portocalie are o tenta usoara de roz-spre-gri, iar partea care sta pe pamant este mai iesita in evidenta.
Miezul dovleacului este plin de seminte albe prinse de pulpa din interior. Dupa ce se taie in doua, pe lungime, se scoate pulpa si se pot pastra si semintele. Acestea sunt o sursa buna de vitamine, minerale, proteine si acizi grasi omega-3 si pot fi uscate, sarate si consumate ca o gustare delicioasa sau pot fi pastrate pentru a fi plantate in primavara. Este suficienta o mâna de seminte pentru a umple un câmp de aceste frumuseti portocalii.
Beneficiile pentru sanatate ale dovleacului
Singura diferenta dintre 100 de grame de dovleac crud si aceeasi cantitate gatita este de 6 calorii in plus in forma cruda. De unde vin, insa, toti acesti nutrienti? Din vitamine, minerale, multe fibre si 100% din necesarul zilnic de vitamina A.
Dovlecii furnizeaza si multa vitamina C, riboflavina, potasiu, cupru si mangan. In cantitati mai mici, dar semnificative, se regasesc si vitamina E (alfa tocoferol), tiamina, niacina, vitamina B6, folat, fier, magneziu si fosfor.
Ce inseamna acest lucru pentru sanatatea noastra? Portocaliul intens indica prezenta unui fitonutrient extrem de benefic: carotenul. Acesta este convertit in vitamina A in corp si previne boala cardiaca, cancerul si multe dintre semnele de imbatranire. Vitamina A este buna si pentru vedere si previne dezvoltarea cancerului la plamani. Flavonoide precum criptoxantina, luteina si zeaxantina distrug radicalii liberi nocivi si, mai ales ultima, protejeaza retina de degenerarea maculara.
Semintele de dovleac nu sunt numai o gustare delicioasa si usor de transportat, sunt si o sursa concentrata de minerale si vitamine, cu 30 grame de proteine, 110% din necesarul zilnic de fier si 559 calorii, insa fara niciun pic de colesterol, ceea ce le face excelente pentru sanatatea cardiovasculara. Fibrele mentin tranzitul intestinal regulat si pastreaza colonul curat.
Un bonus special pe care il contin semintele de dovleac este amino acidul triptofan, care, ajuns in creier, este convertit in GABA – un nutrient care relaxeaza corpul, calmeaza nervii, imbunatateste somnul si transmite semnale intre neuroni.
Profil nutritional
O portie de 100 grame de dovleac crud contine:
Cantitate pe portie |
% Valoare zilnica * |
|
Calorii |
26 |
|
Calorii din grasimi |
1 |
|
Total grasimi |
0 g |
0 % |
Grasimi saturate |
0 g |
1 % |
Grasimi trans |
||
Colesterol |
0 mg |
0 % |
Sodiu |
1 mg |
0 % |
Total carbohidrati |
6 g |
2 % |
Fibre alimentare |
0 g |
2 % |
Zahar |
1 g |
|
Proteine |
1 g |
|
Vitamina A |
148% |
|
Calciu |
2 % |
|
Vitamina C |
15 % |
|
Fier |
4 % |
|
* Valori calculate la o dieta de 2000 calorii. |
Studii facute despre dovleac
Aportul de licopena si alte carotenoide din alimente s-a dovedit ca poate opri evolutia cancerului la prostata in studii facute pe 130 de bolnavi si 274 persoane sanatoase. Riscul de cancer la prostata a scazut odata cu cresterea consumului de licopena, alfa caroten, beta caroten, beta-criptoxantina, luteina si zeaxantina – toate prezente in dovleac. Consumul de pepene, citrice si trei legume, printre care si dovleacul, a fost, de asemenea, asociat cu o involutie a riscului de cancer la prostata.
Un studiu efectuat la Universitatea din Massachusetts a analizat diabetul cauzat de obezitate, nedependent de insulina si hipertensiunea, intalnite in America de Nord mai mult decat in oricare alta parte a lumii, si le-au asociat cu o alimentatie predominanta in alimente bogate caloric, precum zaharul, faina rafinata si bauturile indulcite. Dovleacul, fasolea si porumbul au fost studiate datorita potentialului de fitochimicale fenolice pe care il contin si au descoperit ca au un efect invers foarte pozitiv asupra diabetului si hipertensiunii. Dovleacul a dovedit cel mai mare potential in acest sens.
Reteta sanatoasa cu dovleac: Salata cu dovleac, tofu si ceapa caramelizata
Ingrediente:
- 1/2 dovleac - taiat in cuburi de 2 cm
- Rucola
- 1/2 buc tofu sfaramat cu furculita
- 1 punga seminte de pin, prajite,
- 2 cepe rosii medii, feliate subtire
- 2 linguri zahar brun
- 1-2 lingura otet balsamic
- 2 lingura ulei
- Ulei masline si balsamic pentru sos
Portii: 6
Mod de preparare:
- Se pune ceapa intr-o tigaie mare, la foc mediu.
- Se adauga un praf de sare si se gateste foarte incet, timp de 15-20 minute, amestecand ocazional pentru a preveni prinderea de tigaie. Nu da focul mai mare, altfel ceapa se poate arde.
- Cand ceapa s-a inmuiat si si-a schimbat culoarea, se adauga zaharul si otetul balsamic si se mai lasa pe foc pentru inca 5-10 minute, amestecand ocazional, pana devine lipicioasa si caramelizata.
- Se pune dovleacul pe o tava intinsa de copt, se stropeste cu putin ulei, se asezoneaza cu sare si se lasa la copt in cuptor, la 180 grade, timp de 25 minute sau pana isi inchide culoarea.
- Se presara frunzele de rucola pe un platou intins, se presara dovleacul si branza feta, ceapa caramelizata si semintele de pin. Se stropeste cu ulei de masline si balsamic si se amesteca putin.
Informatii mai putin cunoscute despre dovleac
Dovlecii nu sunt legume; sunt fructe. Crescuti in America cu peste 5000 de ani in urma, erau un produs necunoscut in Europa inainte de Columb.
Rezumat
Cand se vorbeste despre dovleac, toata lumea se gandeste la placinta. Sau poate la dovlecii-lampa. Dar dovleacul este delicios in supe, salate, caserole… si lista poate continua, mai ales pentru cei creativi.
Dovlecii sunt inruditi cu castravetii si bostanii si sunt poliformi, avand dimensiuni ce pot varia de la cea mai mica la cea mai mare. Beneficiile pentru sanatate sunt uimitoare gratie unei combinatii de vitamine, minerale si alte ingrediente care fac din acest aliment simplu un produs unic.
Dovlecii nu sunt buni numai pentru inima, contin licopena si carotenoide care pot reduce celulele de cancer, inhiba diabetul, hipertensiunea, semnele de imbatranire si previn degenerarea maculara. Semintele de dovleac sunt gustari delicioase, dar si nutritive, ca si restul fructului, fiind o alternativa mult mai sanatoasa pentru gustarile dulci.
Sursa utilizata: http://foodfacts.mercola.com/pumpkins.html