Te-ai intrebat vreodata ce anume contribuie la sanatatea ta? Vitaminele? Dieta? Sportul sau tratamentele medicale? Toate acestea sunt, desigur, foarte importante. Insa exista si o latura ascunsa a sanatatii pe care o trecem cu vederea: relatiile de prietenie.
Prieteniile pot face diferenta intre o viata lunga si sanatoasa si una plina de suferinta.
Starea de sanatate depinde in mare masura de cantitatea, calitatea si rezistenta in timp a relatiilor de prietenie.
Cum pot afecta relatiile de prietenie starea ta de sanatate?
Cercetatorii au incercat sa demonstreze stiintific modul in care relatiile de prietenie ne pot afecta sanatatea pe termen lung.
Iata ce declara medicul si autoarea Lisa Rankin, in cartea sa "Mintea bate medicina: dovezi stiintifice ca te poti vindeca singur":
“Cand te simti iubit, sprijinit si incurajat intr-o relatie, mintea are mai putine reactii de stres si emite mai multe raspunsuri de relaxare, iar fiziologia corpului reactioneaza in consecinta.”
Ea arata in continuare cum aceasta relatie de incurajare se extinde si la relatia medic/pacient:
“Cand unui pacient i se imprima de catre medic un sentiment pozitiv, acesta se simte ingrijit, linistit si tratat, iar reactia de stres dispare. Se induce un raspuns de relaxare. Pacientul incepe sa se simta mai bine imediat.”
Un studiu nou arata ca anturajul poate fi la fel de important pentru sanatate ca regimul alimentar sau sportul. Harris and Yang, et al a publicat in "Publicatiile Academiei Nationale de Stiinta" o analiza asupra unor studii de 20 de ani in zona relatiilor sociale, a mortalitatii si sanatatii. Acesta este primul studiu care asociaza relatiile sociale puternice de masuri specifice de sanatate pe parcursul unui intreg ciclu de viata.
Rezultatele sunt reprezentative si important de inteles:
- Cercul social al unei persoane este un important factor independent pentru sanatate
- Pentru adolescenti si adultii varstnici a avut importanta cantitatea relatiilor
- Pentru adultii intre doua varste a fost importanta calitatea relatiilor sociale
- Relationarea a oferit protectie contra obezitatii abdominale
- Izolarea sociala a marit nivelul de inflamatie sistemica
- La adultii varstnici, relatiile sociale slabe au fost mai daunatoare decat hipertensiunea sau diabetul.
In concluzie, persoanele cu relatii sociale puternice s-au dovedit a fi mai sanatoase decat cele mai izolate. Izolarea sociala induce reactii de stres mai puternice care maresc inflamatia sistemica si nivelul hormonilor de stres si reduce functia mentala, ducand in cele din urma la deteriorarea sanatatii, la boala si la o durata de viata mai scurta.
Familia si longevitatea
Surprinzator, studiile arata ca relatiile apropiate cu rudele si copiii nu afecteaza longevitatea. Unul dintre aceste studii, condus de Lynne C. Giles, et al, de la Centrul de Studii privind Imbatranirea de la Universitatea Flinders, Australia, a demonstrat ca relatiile apropiate cu membrii familiei au un impact minim asupra mortalitatii, insa prieteniile au influenta asupra longevitatii.
Care este explicatia? Cercetatorii cred ca are legatura cu faptul ca prietenii ii pot impiedica pe oameni sa recurga la obiceiuri proaste precum fumatul sau bautura. Relatiile de prietenie pot, de asemenea, sa alunge depresia marind respectul de sine si furnizand un sprijin necesar in momente dificile.
Cum poti intari relatiile de prietenie si conexiunile sociale?
Sa-ti faci prieteni si sa cultivi relatiile cu acestia este mai usor de spus decat de facut. Mentinerea unor cercuri sociale si legarea de noi prietenii nu este un lucru simplu, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Iata cateva sugestii care te pot ajuta sa legi noi prietenii:
- Fa-ti timp. Viata poate deveni intensa si poti pierde legatura cu vechii prieteni. Fa-ti timp ca sa reinnoiesti prietenii si sa dai telefonul acela pe care il tot amani.
- Adapteaza-te la schimbarile din viata prietenilor tai. Viata merge inainte. Prietenii tai se casatoresc, au copii, se muta din oras. Nu lasa aceste schimbari sa devina obstacole pentru o prietenie. Adapteaza-te. Fii creativ si incearca sa gasesti metode noi pentru a fi impreuna cu oamenii pe care ii iubesti.
- Lucreaza ca voluntar. O modalitate excelenta de a lega noi prietenii si a cladi un nou cerc social este voluntariatul. Poti cunoaste multi oameni cu interese si valori similare cu alte tale.
- Participa la evenimentele importante. Cand treci prin evenimente importante, indiferent ca sunt negative sau pozitive, prietenii adevarati iti sunt alaturi. Prezenta fizica la un astfel de eveniment, fie ca e o nunta sau o inmormantare, apropie si cimenteaza o prietenie.
- Fa o confidenta unei cunostinte. Daca vrei sa devii mai apropiat cu o simpla cunostinta, da-i o dovada de incredere. Acest lucru o /il va face sa simta ca are valoare pentru tine.
Concluzie
Sportul si alimentatia sanatoasa sunt nepretuite cand vine vorba de sanatate. Dar nu uita ca si relatiile de prietenie sunt comori pentru sanatate. Acestea pot fi la fel de valoroase ca un regim alimentar sau un program sportiv, asa ca nu le neglija si fa-ti timp pentru ele. Ar putea sa-ti prelungeasca viata. In plus, viata e mai frumoasa cand ai prieteni buni si cand demonstrezi ca esti si tu un prieten bun pentru altii!
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/05/09/why-friendships-are-so-important-the-forgotten-key-to-your-health-longevity/